Stvari, ki jih o nosečnosti niste vedeli

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Torek, 9. oktober 2012, 5:15
Image
nosecka

Nosečnost je razburljiv čas za vso družino. Vsi se veselijo prihoda novega člana in mama z navdušenjem sprejema spremembe, ki jih nosečnost prinaša.

Nosečnost pa s seboj prinese tudi spremembe, ki jih revije in priročniki večinoma ne omenjajo. Tu so nekatere izmed teh:

1. Stopala se bodo povečala

Čeprav vam stopalo v dolžino ne bo zraslo, se bo pa povečalo v velikosti. Dodatna teža na nogah bo povzročila, da se bo stopalo bolj sploščilo in izgubilo lok. To je posledica tega, da se v pripravi na porod sproščajo vezi in tudi stopala pri tem niso izvzeta. Te spremembe so večinoma začasne, pa še vedno dovolj dober izgovor za nove čevlje.

2. Koža bo sijala

Med nosečnostjo boste od prijateljev in znancev slišali, da kar sijete. To ne bo samo odraz vašega navdušenja, pač pa bo vaša koža dejansko sijala. Do tega pride zato, ker se volumen krvi v nosečnosti poveča za 50 %. Ta povečan krvni obtok se še posebej izrazito pokaže na licih. Hormoni pa spodbujajo tudi delovanje lojnic, kar naredi kožo mehkejšo in bolj sijočo.

3. Krčenje maternice se bo nadaljevalo tudi po porodu

Po porodu mnoge ženske še čutijo krče. S krčenjem mišic maternice telo prepreči pretirano izgubo krvi. Če so bolečine hude, vam v porodnišnici pogosto predlagajo zdravila proti bolečinam. 

4. Tudi moški občutijo nosečniške težave

Tudi bodoči očka lahko trpi zaradi porasta teže, jutranjih slabosti in bolečin v spodnjem delu trebuha. Ne verjamete? V medicini to imenujejo »sočutna« nosečnost ali Couvadejev sindrom, pojav pa je bolj pogost kot si mislimo.  

5. Izgubili boste lase

Hormonske spremembe v nosečnosti povzročijo, da so lasje bolj sijoči in imajo večji volumen. Po porodu pa veliko žensk opazi obratno spremembo – intenzivno izpadanje las. Zato uživajte v svojem novem videzu, dokler lahko.

6. Voh se bo okrepil

Opazili boste, da se bo v nosečnosti vaš voh okrepil. Nekateri znanstveniki verjamejo, da to pomaga bodoči mamici razločevati med varno in škodljivo hrano.

7. Težave s spominom

Zdaj, ko ste noseči, bo vaš spomin podoben spominu zlate ribice. Tako se boste večkrat spraševali »Po kaj sem že prišla?«. Nekateri znanstveniki za to krivijo hormone, drugi so prepričani, da je kriv mamin urnik. Zato se upočasnite in imejte v mislih, da sedaj lahko počnete le eno stvar naenkrat.

8. Nezaželena "darila"

Eden najbolj pogostih je presežek črevesnih plinov. Čeprav se temu ne moremo izogniti, pa lahko težave vsaj malo omilimo s primerno prehrano.

Drugi v vrsti pa je inkontinenca. Čeprav sicer nimate težav z mehurjem, pa lahko že preprosto kihanje povzroči, da vam bo ušlo malo urina.

 

Devet mesecev pričakovanja je torej lahko tudi nekoliko neprijetnih in prinese s seboj težave, za katere prej sploh niste vedeli, pa vendar boste nanje v trenutku pozabili, ko boste svoj mali zaklad prijeli v roke.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor