Kaj ni dobro za vašega otroka

Starši nismo popolna bitja, zato delamo napake. Vendar pa si verjetno vsi želimo biti kar najboljši starši, zato je dobro, če se zavedamo, kaj za našega otroka dejansko ni dobro. Otroci nam bodo za to hvaležni.  

child23

 

  1. Naj poje vso hrano: Telo ve, kdaj je dovolj. Zakaj bi otroka silili, da počisti krožnik? Res je, otroci v revnih državah stradajo, vendar če se bo vaš otrok nabasal s hrano, jim ne bo s tem čisto nič pomagal. Oni bodo še vedno lačni! Siljenje s hrano pa hkrati še promovira nezdrave prehranjevalne navade in debelost. 

  2. Naj najprej vse poje, preden lahko dobi pijačo: Ena stvar, ki me zelo šokira, je ta, da starši otroku ne pustijo, da bi pil, dokler ne poje celega obroka.  Vendar zakaj? Morda pa je otrok žejen. Predstavljajte si, da ste sami žejni, drugi vam pa pred nos potiskajo hrano. Vaša usta so povsem suha in vase ne morete spraviti niti grižljaja več. Potrebujete požirek vode, da lahko sprejmete naslednji grižljaj hrane.  Zakaj mislite, da je pri vašem otroku drugače? Si samo želite, da bi pojedel več? Potem mu pustite, da hrano »poplakne« s tekočino. In če ne bo želel več hrane? Prava reč. Dajte mu zdravo pijačo in bosta oba zadovoljna. Če mu pa dajete Coca colo in umetne pijače, je to vaša krivda ne njegova.   

  3. Naj bo oblečen tako, kot je všeč vam: Pustite mu, naj sam izbere obleke, dokler le te niso žaljive ali provokativne.  Naj bo v svoji izbiri svoboden in ustvarjalen, pa četudi bo oblekel dve različni nogavici. Tudi če tak način sovražite in ga ne razumete, to ni pomembno. Pomembno je, kaj si mislijo otrokovi prijatelji in kako si oni želijo, da bi bili njihovi starši tudi tako razumevajoči kot ste vi. Otrok bo tudi bolj samozavesten, če bo zadovoljen sam s sabo.

  4. Naj govori in dela, kar hoče: Otroci potrebujejo omejitve. Seveda to ne pomeni, da ne sme izraziti svojih občutkov in mnenj, vendar naj to počne na spoštljiv in nežaljiv način.

     Pomislite, kaj ste si vi kot otrok želeli od starša. 

  5. Naj neomejeno igra igrice in gleda TV: Dodelite mu nekaj časa za igranje iger in gledanje tv, potem pa naj gre ven na zrak. Otroci potrebujejo aktivnosti na prostem za zdravo telo in ustvarjalnost. Nikar pa otroku povsem ne prepovejte gledanja risank, igranja igric...

  6. Odvzemite mu sladkarije: Nič ni narobe, če otrok uživa sladkarije v zmernih količinah. Zamislite si žalostnega fanta, ki gloda svoj korenček, medtem ko njegovi prijatelji ližejo lizike. Samo enkrat živimo in otroštvo je tako kratko. Dovolite mu, da lahko je tudi sladkarije, potem pa naj si umije zobe. Če mu prepoveste sladkarije, se bo basal z njimi takrat, ko vas ne bo zraven.

  7. Recite mu, "zato, ker sem jaz tako rekel": Vem, da je včasih težko odgovarjati na vse otrokove zakaje. Vendar otrok sprašuje, ker potrebuje odgovor. Nekaj povsem drugega je, če hčerki ne pustite prespati pri prijateljici na način: »Ne, ker jaz ne pustim.« kot pa če rečete: »Ne, ker se njen oče drogira in mu ne zaupam.« Najmanj kar bo otrok v takem primeru vedel, je to, da imate utemeljen razlog in mu ne samo težite. Otroku dolgujete pojasnilo. 

4.8
8 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.