Starejši so zadovoljni s svojo spolnostjo

Mica Škoberne
Sobota, 25. februar 2012, 6:17
Image
starejsi spolnost

Čeprav so mnogi prepričani, da spolnost in zadovoljstvo z njo z leti le ugašata, izsledki nemške raziskave kažejo nasprotno. Kar 70 % 75-letnikov je namreč zadovoljnih s svojo spolnostjo. 

Starostniki so v veliki meri zadovoljni s svojo spolnostjo, čeprav se njihova spolna aktivnost zmanjšuje. Verjamejo, da jih tudi spolnost ohranja duševno vitalne. Z naraščanjem starosti pa dobivajo večji pomen drobne nežnosti in postajajo tudi bolj obredne. 

To so izsledki raziskave, ki so jo opravili raziskovalci Univerzitetne klinike v Rostocku med 170 starostniki v starosti 63, 67 in 75 let, ki imajo še živeče partnerje. Med 63-letniki jih je s svojo spolnostjo zadovoljnih 57 %, pri 75 letih pa se odstotek dvigne na 70.

»20-letniki misijo, da je pri 50 letih vsega konec, 40-letniki prestavijo mejo na 70. leto, 50-letniki pa na 80.,« o razširjenem mitih v zvezi s to temo pravi vodja inštituta, ki je vodil raziskavo, Peter Kropp. Prepričan je, da lahko spolnost igra pozitivno vlogo vse do konca življenja: »Dokazano je, da vsaka aktivnost v starosti – in k temu sodi tudi izpolnjujoče ljubezensko življenje – pomaga dlje ohranjati človekove kognitivne sposobnosti.« 

Vir: dpa.de

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.