Srečanje za neplodne pare: korak na poti odpiranja iz bolečine

Uredništvo iskreni.net
Torek, 17. maj 2016, 19:30
Image
IMG 8443
Na binkoštni praznik so v salezijanskem Don Boskovem centru v Mariboru pripravili srečanje za pare z izkušnjo neplodnosti, ki so ga poimenovali »Dan upanja in ozdravljenja«.

Po besedah organizatorjev so se za dogodek odločili z namenom, da bi »se pari z izkušnjo neplodnosti spoznali z drugimi pari in tako videli, da niso sami v tej bolečini.« Za iskreni.net so pripravili tudi kratko poročilo z dogodka.

Zaustaviti se pred Bogom

Želeli smo, da se pari, ki so prišli na srečanje, najprej »zaustavijo« pred Bogom, ki jim edini lahko podeli tolažbo in mir. Zato se je srečanje začelo s slavljenjem pred Najsvetejšim, v kar nas je uvedla slavilna skupina. Tako smo lahko še bolj odpirali naša srca Njemu, ki se nas je dotikal in ozdravljal.

Sledila je sveta maša, ki jo je daroval kapucin pater Vinko Škafar. Med drugim nas je nagovoril z besedami, naj se v tem, kar smo, trudimo rasti in hoditi v svetosti. Povabil nas je k potrpežljivosti do sozakonca, saj jaz in moj sozakonec drugače doživljava izkušnjo neplodnosti. Ker je bil ravno binkoštni praznik, smo bili povabljeni, da se odpremo delovanju Svetega Duha, ki potrebuje naše sodelovanje in odprtost.

Pred zaključnim blagoslovom je lahko vsak par prostovoljno pristopil k duhovniku, ki je nato nad parom zmolil. To je bil še posebno lep trenutek svete maše za zakonca.

Pričevanje: posvojeni otrok ne more zaceliti rane neplodnosti, samo Bog jo lahko

Po sveti maši je sledilo pričevanje zakoncev Stritar o njuni poti neplodnosti. Poudarila sta, da je samo Bog tisti, ki daje življenje.

Položila sta nam na srce, da je zelo pomembna priprava na posvojitev, v smislu, da se je najprej potrebno dobro soočiti z bolečino neplodnosti. Kajti otrok ne more zaceliti rane neplodnosti. Samo Bog lahko zaceli in preobrazi te rane.

Po končanem uradnem delu smo se zbrali v učilnici salezijanskega centra, kjer nas je čakala pogostitev, tako da smo se lahko družili med sabo še naprej v sproščenem vzdušju.

IMG 8438

Storiti korak ni lahko, a srečanje pomaga pri odpiranju iz bolečine

Na koncu nas je navdajalo veselje nad tem, da smo lahko organizirali to srečanje za pare z izkušnjo neplodnosti in da se je nekaj parov odzvalo in prišlo.

Vemo, da se pari izredno težko soočajo z bolečo resnico trenutne neplodnosti, zato jim je tudi težko to priznati in še težje priti na takšno srečanje. Ampak bolj se par zapira v svoj svet bolečine, težje je zanj.

Verjamemo, da se je Sveti Duh tudi preko naših molitev dotikal tistih parov, ki niso mogli ali niso bili »sposobni« priti na to srečanje.

Vsi smo bili eno v spoznanju, da zakonci z izkušnjo neplodnosti potrebujejo takšna molitveno-pričevanjska srečanja. Zato z veseljem načrtujemo že naslednje takšno srečanje.

Poročilo je pripravila: S.H.
Foto: D.H.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid