Šole, vrtca in službe je za letos dovolj!

Ponedeljek, 24. junij 2013, 5:45
Image
par na dopustu

Od vsega, kar smo sicer z veseljem in zavzetostjo počeli me letom, smo ob koncu šolskega leta tudi utrujeni.

Od vsakodnevnih obveznosti in natrpanih urnikov smo na koncu šolskega leta temeljito izčrpani. Junija smo uživali na mnogih zaključnih prireditvah, piknikih, športnih srečanjih, glasbenih in plesnih nastopih, zaključevali projekte v službi ... Od vsega tega, kar smo sicer z veseljem in zavzetostjo počeli, pa smo tudi utrujeni. Želimo si samo še, da bi se počasi lahko oddahnili, spočili, imeli čas za svojo družino, za partnerja, da bi se lahko še bolj povezali, se imeli lepo.

Bližina je v primeru, da je nismo navajeni in da nam ne predstavlja sprostitve ter občutka ljubljenosti, zelo naporna.

Vendar pa se vse prepogosto, ne da bi vedeli, zakaj, zgodi, da se pričakovanja, ki smo jih gojili o prijetnih in doživetih počitnicah, razblinijo kot sanje v jutru. Počitnice nam iz leta v leto predstavljajo stres, ki se ga po tihem celo bojimo. Hkrati pa v nas ostaja hrepenenje po tem, kar naj bi počitnice bile. Čas, ko se lahko umirimo, ko se laže soočimo s čutenji in željami drug drugega, čas, ki nam zaradi manjših obveznosti ponuja, da se naučimo drug ob drugem bolj polno, razumevajoče in sproščeno živeti.

Za uresničitev sanj se je potrebno truditi

Bližina je v primeru, da je nismo navajeni in da nam ne predstavlja sprostitve ter občutka ljubljenosti, zelo naporna. V tem primeru prosti počitniški čas postane breme. Sanje o sproščenosti, pripadnosti, občutku ljubljenosti in sprejetosti se razblinijo vedno, ko se jih zavestno ne trudimo uresničevati – iz minute v minute, iz dneva v dan, predvsem v težkih trenutkih …

Pričakovanja drug drugega

Če partnerja o sebi ne zmoreta govoriti ali drug drugemu prisluhniti, jima še tako dobra potovalna agencija ne more zagotoviti kakovostnih počitnic.

Začetna težava, ki spodbudi pogoste družinske konflikte, je pogosto že ta, da o svojih željah, pričakovanjih, idejah sploh ne govorimo. Ne da bi se zavedali, pričakujemo, da bo partner kar uganil, “pogruntal”, kaj so naše želje, kakšne sanje nosimo v sebi. Vendar je to pričakovanje bolj izraz neke otroške želje, da bi nas takrat, ko smo bili še majhni, “pogruntali” starši, začutili, kaj v določenem trenutku potrebujemo. Če tega niso zmogli, potem nehote tudi v odraslosti čakamo, da nas bo nekdo “prečital”.

A v zakonskem odnosu, ki je po moči obeh partnerjev enakovreden, je veliko bolj zrelo in funkcionalno, da o sebi govorimo, ne pa da čakamo, da bo partner naše želje uganil, misli pa prebral. Zato je nujno, da se s partnerjem pogovarjamo o pričakovanjih in pogledih na skupen dopust. To pa je v primerih, ko nismo navajeni, da nas drugi vzamejo resno, da so se pripravljeni iskreno pogovarjati, precej tvegano, naporno in težko.

Sodelovanje in iskrenost

Če stiske lahko padejo na plodna tla iskrenega ter zaupnega odnosa, potem se nam jih ni potrebno bati.

Dober dopust tako zahteva izražanje pričakovanj, želja in strahov obeh partnerjev. Če partnerja o sebi ne zmoreta govoriti ali drug drugemu prisluhniti, jima še tako dobra potovalna agencija ne more zagotoviti kakovostnih počitnic.

Dopust, čeprav smo prosti službe in šolskih ter vrtčevskih obveznosti, je stresen. Že samo sprememba kraja in vsakodnevnega ritma sta naporna, dejstvo, da smo s svojimi bližnjimi v veliko tesnejšem stiku kot sicer, pa prinese za sabo vse, za kar ni bilo časa doma. Prepiri, zamere in nesoglasja, ki smo jih doma v pomanjkanju časa prekinili in pometli po preprogo, se sedaj obudijo in čakajo, da bi izbruhnili na dan.

Če te stiske lahko padejo na plodna tla iskrenega ter zaupnega odnosa, potem se nam jih ni potrebno bati.

Dr. Andreja Poljanec je specialistka zakonske in družinske terapije, soavtorica knjig Med dvema ognjema in Rahločutnost do otrok, ustanoviteljica Študijsko-raziskovalnega centra za družino, vodja Šole rahločutnega starševstva in »Skupine za mlade mamice«; je poročena mama petih otrok; spremljate jo lahko tudi v nizu oddaj Srce na iskreniPLUS.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.