So babice in dedki ambasadorji modrosti ali srž vseh težav?

Ponedeljek, 21. december 2015, 12:46
Image
Slika1

Biti starši pomeni soočati se s kopico težav. Stari starši so lahko pri tem v veliko pomoč ali pa se srž vseh nastalih problemov skriva ravno v njihovem vmešavanju v starševstvo svojih otrok.

V trenutku, ko postanemo starši, se naši starši znajdejo v popolnoma novi vlogi – v vlogi babic in dedkov. Kako sedaj opravljati to poslanstvo? Dejstvo je, da so toge predstave o sivolasih babicah in dedkih že zdavnaj za nami. Zmanjšuje se tako pomen starševske avtoritete kot tudi nadrejenost starih staršev.

Medgeneracijski odnos

Stari starši si s svojo toplino in dragocenimi nasveti za vnuke vedno utrgajo čas, ti pa jim s svojo iskrivostjo in radoživostjo pomagajo razkrivati nov pogled na svet in življenje dandanes.

Raziskave kažejo, da kar tretjino slovenskih otrok varujejo stari starši.

V današnjem modernem času so sicer mnogi otroci dobrohotne  nasvete starih staršev zamenjali za nasvete strica Googla, kar pa ne pomeni, da babice in dedki nimajo več česa za ponuditi svojim vnukom. Stari starši so bogata zakladnica izkušenj in modrosti.

Kljub temu, da so odraščali v precej drugačnem svetu, nam njihovi modri nasveti, pridejo še kako prav tudi dandanes. Ne samo kulinarični, lepotilni in zeliščarski nasveti, temveč tudi številne druge modrosti, ki nam lahko olajšajo trnovo pot skozi življenje. Med drugim zagotavljajo tudi občutek identitete oz. družinske zgodovine, stabilnost in pomoč pri varstvu vnukov.

Prevzemanje starševske vloge

Utrip življenja je dandanes vse hitrejši in globalizacija sveta nam očitno krajša čas ter energijo namenjeno našim otrokom. Zato je pomoč pri skrbi zanje zelo dobrodošla. Veliko starih staršev prevzema redno varstvo vnukov – jih vozijo v vrtec in šolo, skrbijo za redne obroke hrane in zaključijo njihov dan z branjem pravljice za lahko noč.

Velikokrat pride do napetosti, ko se pričnejo stari starši vmešavati v vzgojo naših otrok in posredovati v družinskih konfliktih.

Raziskave kažejo, da kar tretjino slovenskih otrok varujejo stari starši. Pravijo, da jih to delo izpopolnjuje, da si ne znajo več predstavljati drugačnega življenja, celo da se počutijo mlajše kot v resnici so. Velika večina pravi, da v skrbi za svoje vnuke prejmejo mnogo več kot dajejo. Zveni skoraj kot nekakšna sanjska služba.

Vendar še tako idealen odnos s starimi starši lahko pripelje do skrajnosti, v kolikor med nami ni poštene, odprte in stalne komunikacije ter predvsem zavedanja, da  stari starši niso starši naših otrok.

Slika2

Določimo meje!

Velikokrat pride do napetosti, ko se pričnejo stari starši vmešavati v vzgojo naših otrok in posredovati v družinskih konfliktih. Njihovi dobronamerni nasveti so namreč lahko včasih prav neprimerni in odvečni.

V tem primeru je ključnega pomena, da postavimo meje in damo svojim staršem jasno vedeti koliko njihove vključenosti želimo. Pravico imamo omejiti obiske in zmanjšati stike, v kolikor menimo, da je to v določeni situaciji upravičeno. Seveda skušajmo to storiti na prijazen način in z veliko mero ljubezni do svojih staršev, ki (v njihovih mislih) želijo zgolj pomagati in nas razbremeniti.

Največ, kar lahko stari starši storijo za vnuke je, da verjamejo v starševstvo svojih otrok in spoštujejo njihove odločitve.

Vsak dober odnos je treba zgraditi!

Vloga starih staršev mora biti zdravo razmejena od starševske. Stari starši namreč nimajo vloge in odgovornosti vzgajati vnuke, temveč predstavljajo sekundarno čustveno oporo. V življenja vnukov prinašajo tradicijo, modrost in brezpogojno ljubezen.

Stari starši lahko priskočijo na pomoč in poskrbijo za vnuke (za kar jim bomo izjemno hvaležni), niso pa njihovi starši. Zato sklenimo z njimi kompromis, ki se ga moramo dosledno držati vsi. Potrebno je zavedanje, da največ, kar lahko stari starši storijo za vnuke je, da verjamejo v starševstvo svojih otrok in spoštujejo njihove odločitve.

Foto: popsugar.com, denverdivorceattorneyteam.com 

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.