Saj sploh ne gre za otroka in vzgajanje …

Uredništvo iskreni.net
Torek, 10. februar 2015, 15:45
Image
udariti otroka

Ob zadnji papeževi izjavi glede udarjanja otrok pomislim na to, da gre resnično za skrajno silo, se pravi za poseg, ki ni premišljen niti ni zlonameren in ki ga zato najbrž marsikdo tako vneto zagovarja.

Predstavljajmo si naslednjo situacijo: starši so v stiski in ker otroku ne morejo drugače dopovedati, kar se jim zdi nujno in morda celo edino varno, v svoji nemoči in jezi posežejo po fizični sili. Do tu vsaj na videz ni velikih problemov. Na to, kar nekdo naredi iz stiske ali v stiski, bomo vedno gledali prizanesljivo in celo naklonjeno.

Predstavljajmo si nekoga, ki v skrajni paniki druge ljudi porine vstran ali kaj razbije, kot na primer oče v nedavnem filmu Višja sila, ki pograbi svoj mobilni telefon in pobegne s ploščadi, kjer snežni val zajame njegovo ženo in otroka.

Vsekakor človek tega ni storil namenoma, kar pa ne pomeni, da se pod tem njegovim instinktivnim ravnanjem ne skrivajo plasti drugih, manj prijetnih čustev. In prav iz teh čustev in njihovega postopnega, mučnega razkrivanja je narejen film, kar po svoje nakazuje, da so ta čustva še kako pomembna.

UDARCA SE OKLENEMO, KADAR SMO OGROŽENI

Tudi za udarjanje otrok velja enako: pod tem ravnanjem se skrivajo globoke plasti spontanega reagiranja in čustvovanja, ki niso vedno stvar zavestnega premisleka, ampak prej narobe, stvar impulzivnega odzivanja, ki se ga oklenemo takrat, kadar smo ogroženi, izpostavljeni nevarnosti in ravnamo iz strahu.

Zato bi lahko mirno rekli, da udarjanje otrok, o katerem je govoril papež, pravzaprav nima zveze niti z otroki niti z vzgojo, ampak z nečim, kar vsak odrasli slej ko prej spozna o sebi in česar ne more več zanikati ali minimalizirati.

Debate o pretepanju otrok bi se zato morale vrteti okoli tega, ali smo odrasli dolžni preiskati in spregovoriti o teh plasteh našega doživljanja in reagiranja ali ne.

ODZIVI NAJBLIŽJIH VSEBUJEJO VELIK DEL RESNICE O NAŠI STISKI

Intima in življenje z najbližjimi zahteva, da smo do njih ne samo prijazni in naklonjeni, ampak tudi spontani, sproščeni, odkriti in ranljivi, kar pomeni, da vzamemo zelo resno njihove odzive na naše ravnanje.

Ti odzivi vsebujejo delček, včasih pa kar velik del resnice o tem, kaj mi sami nosimo v srcu in kako reagiramo v stiski. Ljudje okoli nas bolje od nas samih čutijo, kar si mi včasih želimo prikriti, čeprav ne gre nujno za nevemkakšne skrivnosti.

Recimo da svojim bližnjim prikrijem svoje razloge, zakaj nisem poklical po telefonu učiteljice svojega otroka, kakor sem bil obljubil. Recimo, da mi je bilo nerodno in da sem pogovor odlagal na pozneje toliko časa, dokler ni bilo končno prepozno. Malenkost, boste rekli. Ko se boš tega zavedel in se s kom pogovoril, boš naslednjič gotovo ravnal bolj učinkovito in bolj pošteno do bližnjih in sebe.

Toda ali je stvar res tako enostavna? Ne, sploh ne, za premaganje zadrege in socialnega strahu je potrebno veliko iskrenosti, vaje in veliko opore. Pod mojim ravnanjem se skrivajo plasti nakopičenih izkušenj, ko sem se iz zadrege umaknil ali opustil kako potrebno delo in odkrit pogovor.

UDARCI SO ZNAKI, DA MORAMO ODRINITI V SVOJO NOTRANJOST

Plasti globoko utrjenih strategij, ki si jih človek pridobi ali jih prevzame za soočanje s strahom in socialno izključenostjo, v mišljenju sčasoma dobijo tudi svojo miselno razlago in opravičilo, tako da se včasih ljudje niti ne zavedamo, da se samo še branimo pred očitki in da sploh ne poskušamo razumeti, kaj nam najbližji govorijo.

Udarjanje, kričanje, izbruhi jeze, nestrpnost, a tudi pasivnost in čustvena odsotnost, so znaki tega, da smo izčrpali strategije, ki jih imamo na zalogi za zavestno in prijazno sporočanje tega, kar hočemo, kako nam je in kaj potrebujemo. Znaki torej, da moramo narediti korak naprej in globlje v svojo notranjost, kjer so plasti čustvovanja, ki nas intimno povezujejo s samim seboj in drugimi ljudmi

Več:

Foto: dailymail.co.uk

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid