S posebnimi obredi ustvarimo lepe spomine na prvi šolski dan!

Mojca Koren Lapajne
Nedelja, 28. avgust 2016, 5:40
Image
prvi-dan-sole1
Prvi šolski dan se naglo približuje. Vsi otroci si zaslužijo, da bo ta dan poln spominov, na katere bodo kasneje z veseljem pomislili.

Še kot študentka sem dolgo nazaj ravno prvega septembra kosila v neki restavraciji. Natakarica, ki je k mizi prinesla hrano, je vsa ganjena povedala, da sta pri neki mizi starša svoja otroka pripeljala na pico za njun prvi šolski dan. Očitno je bilo, da je to zanjo nekaj, česar sama ni nikoli doživela in bilo mi je hudo. Sama se namreč z velikim veseljem spominjam vsakoletnih vstopov v šolo, starša sta se vedno potrudila, da so bili ti dnevi posebni. Zato verjamem, da se je vredno potruditi in skupaj z otroki ustvariti tudi takšne spomine.

Podajam nekaj predlogov, s katerimi lahko naredimo ta dan poseben.

Prvi šolski dan je za šolarje pomembnejši, kot se morda zdi nam!

Skupni obed

Lahko je to skupni zajtrk pred odhodom, skupno kosilo, ko se ponovno srečamo. Lahko je svečano pripravljena večerja ali samo sladoled v popoldnevu. Lepo je, če najdemo čas in se skupaj ob dobri hrani pogovarjamo o prijetnem dnevu pred ali za nami. Pripovedujmo si anekdote dneva, pričakovanja šolskega leta, vtise srečanj. Naj bodo na mizi posebni prtički, morda poseben servis. Dan je za šolarje pomembnejši, kot se morda zdi nam!

Blagoslov

Vzemimo si čas in pripravimo posebno molitev za blagoslov svojih otrok. V jutru pred odhodom skupaj zmolimo in jih blagoslovimo ob slovesu. Zmolimo za hvaležnost možnosti šolanja, za dobre odnose med letom, za vztrajnost, za učitelje. Stara modrost namreč pravi: »Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo.« Kaj je torej boljšega, kot pospremiti otroka z blagoslovom novemu šolskemu letu naproti?

Fotografiranje

Kadar gre otrok prvič v šolo, na fotografiranje navadno ne pozabimo, kasneje pa vse redkeje pomislimo na to. Fotografirajmo svoje otroke na vsak njihov prvi šolski dan. Lahko jih celo fotografiramo vedno na istem mestu, če imamo to možnost – serija takšnih fotografij je lahko izvirno darilo ob zaključku nekega obdobja šolanja.

Fotografirajmo se skupaj, bodimo na slikah enkrat resni, drugič smešni. Tako bodo nastali neizbrisni spomini, ob pogledu na katere se bo kasneje v življenju čez obraze vseh razlezel nasmeh.

 

prvi-dan-sole

Intervju

Za svoje otroke lahko pripravimo vprašanja, ki jim jih postavimo vsako leto in si zapišemo njihove odgovore. Ob končanem šolanju bo za vse zabavno prebirati misli in razmišljanja skozi odraščanje.

Takšnih vprašanj se lahko domislimo ali najdemo na spletu malo morje, na primer:

  • Kaj bi rad počel, ko odrasteš? Zakaj?
  • Kaj bi rad počel med naslednjimi počitnicami ali kam bi rad šel?
  • Na kaj si pri sebi trenutno najbolj ponosen?
  • S čim lahko pripomoreš k temu, da se boste imeli v šoli lepo?
  • Kaj se boš v tem letu novega naučil?
  • Česa se trenutno najbolj veseliš?
  • Naštej eno prednost in eno slabost šole.

Želim vam prvi šolski dan, ki bo poln navdušenja, veselja, pričakovanja in – lepih ustvarjenih spominov!

Foto: blog.zisboombah.com, quotesgram.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.