"Romantika za telebane"

Uredništvo iskreni.net
Torek, 7. avgust 2012, 22:26
Image
romantika2

Kdaj ste nazadnje naredili kaj romantičnega za ženo ali moža? Res? Že tako dolgo nazaj? Če morda na tem področju sodite med »telebane«, si lahko pomagate z nekaj preprostimi nasveti.

Z romantiko je tako: ko občutiš »tisti občutek« – ko še hodiš, si zaročen ali med posebno romantičnim večerom, nočjo, vikendom v zakonskem življenju – si običajno misliš: To bi vsekakor želel še občutiti!

Ko pa se to kar ne zgodi, začneš razmišljati: Kaj je narobe?

Zakonci pogosto pravijo: »Mislim, da sva romantiko izgubila. Tisti občutek? Izginil je …« »Poleg tega pa moj mož/žena ne naredi nič več romantičnega zame …«

Če torej želite ponovno občutiti »tisti občutek«, morate biti morda vi tisti, ki naredi prvi korak.

Romantika tudi ni nekaj, kar potegneš na plano ob posebnih priložnostih, ampak je eden od načinov, kako lahko drug drugemu izražata svojo skrb in ljubezen vsak dan. To bi pravzaprav moral biti naraven sestavni del vajinega zakonskega življenja.

Tu je samo nekaj idej, kako lahko (spet) začnete:

1. Se spomnite, kaj sta počela, ko sta se prvič zaljubila? Počnite to znova!

2. Najdite načine, kako biti spontani, ustvarjalni in izvirni.

3. Voščite ženi za rojstni dan natanko na ta dan!

4. Nikoli ne kupite ženi darila, ki ga lahko priključite v vtičnico. 

Če ima vaše darilo za ženo vtikač, ga raje takoj zdaj odnesite nazaj v trgovino.

5. Kar se zdi romantično vam, ni nujno romantično tudi za vašo ženo/vašega moža.

V knjigi 5 jezikov ljubezni dr. Gary Chapman pravi, da obstaja pet načinov, kako drug drugemu izražamo svojo ljubezen:

-  telesni dotik – držanje za roke, igranje z lasmi, masaža hrbta …

-  usluge – pomiti posodo, pomoč pri hiši, zlaganje perila

-  besede potrditve – nežne, sladke ali opogumljajoče besede

-  darila

-  podarjen čas

Po dr. Chapmanu ima vsak od nas svoj najljubši jezik ljubezni. Če so vam osebno najbližje besede potrditve, je zelo verjetno, da boste skušali s takšnimi besedami izražati tudi svojo ljubezen do žene. A če so njen najljubši jezik usluge, dejanja služenja, vse te sladke besede ne bodo imele prav velikega učinka. Razen če medtem, ko jih izrekate, primete še za metlo …

Ugotoviti morate torej najprej, kateri jezik ljubezni je najbližji vašemu sozakoncu in ga nato uporabljati. Po besedah enega od mož: »Ugotovil sem, da ima tista majhna zelena lučka na pomivalnem stroju neverjeten učinek na mojo ženo – a le, če sem jaz tisti, ki jo je prižgal.«  

6. Ko se pogovarjate z ženo, ji posvečajte svojo polno, nedeljeno pozornost.

Raztresenost med pogovorom ubija romantiko. Če želite imeti pogovor z ženo, medtem ko je na televiziji tekma, ne bo dovolj, če z daljincem zgolj utišate zvok na televiziji. Potreben bo kak korak več. Žene potrebujejo nemoten, osredotočen pogovor med vama, če želite, da bo vajin odnos – in z njim romantika – cvetel.

7. Besede »Saj sem ti rekel/rekla!« ne pripomorejo k romantičnemu razpoloženju.

Ogden Nash je to lepo izrazil v verzih:

Če želiš, da zakon cveti

in ljubezen iz njega kipi,

kadar se motiš, to priznaj

in molči, kadar imaš prav.

8. Smejta se skupaj.

Skupen smeh ustvarja romantično vzdušje. Ljudje smo običajno tudi najbolj privlačni, kadar smo veselo razpoloženi, razigrani in se smejimo. Ravno nasprotno pa velja za zagrenjene in godrnjave.

9. Posvečanje časa ustvarjanju toplega in nežnega odnosa običajno izboljša pogostost in kakovost vajinega spolnega življenja.

10. Ne zreducirajte spolnosti na določen »recept za uspeh«.

To velja še posebej za može. O tem priča zgodba ženske, ki je nekega lepega petkovega večera z možem šla na dobro večerjo. Po večerji sta se skupaj sprehajala, pogovarjala, se smejala. Razpoloženje je bilo ravno pravo in večer se je končal s tem, da sta se ljubila. Teden kasneje jo je mož vprašal: »Hej, kaj ko bi šla spet v tisto restavracijo na večerjo?« Ona je v tistem hipu jasno začutila, kaj ima v mislih. In to ni bila hrana. Zdelo se ji je, da je mož »izračunal«: restavracija + sprehod = spolni odnos. Sama pa čuti drugače: »Ženske ne maramo takšne predvidljivosti in preračunljivosti. Sploh pa ne pa področju romantike in spolnosti.«   

11. Za verne zakonce: da bi znali dobro ljubiti sozakonca, spoznajte božjo ljubezen do vas.

V 1. Janezovem pismu (4,19) beremo: »Mi ljubimo, ker nas je on prvi vzljubil.« Naša sposobnost ljubiti drugega je povezanja z razumevanjem božje ljubezni do nas. Bolj ko jo razumemo, o njej razmišljamo, se nanjo osredotočamo in vanjo verjamemo, bolj smo jo sposobni izlivati naprej na svojega zakonca. »Moja žena večkrat pravi, da se ji takrat, kadar posebej vneto sledim Bogu, zdim neustavljivo privlačen,« pripoveduje eden od mož.

Negovanje zdravega, romantičnega odnosa zahteva delo in modrost. Če je iskrica ugasnila, je morda del krivde v tem, da sta se prenehala truditi in poskušati. K sreči že nekateri od teh drobnih namigov lahko pomagajo ponovno prižgati plamen in poglobiti vajin odnos.   

Povzeto po: Bob Lepine/Faimlylife.com

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.