Rojstvo otroka spremeni očetove možgane

Ponedeljek, 21. januar 2013, 12:00
Image
ocka dete

Prihod otroka je zagotovo eden najbolj vznemirljivih dogodkov vsake družine. Radost in veselje, ponos in srečo doživljamo v telesu, zato ni nič nenavadnega, da prihod otroka povzroči celo spremembe v strukturi naših možgan.

 

To so potrdili tudi v študiji, ki jo je vodila Univerza v Princetonu. V raziskavi, ki se je osredotočila zlasti na očetove možgane, so potrdili spremembo, ki jo povzroči rojstvo otroka.

Sprva so raziskovalci na tako spremembo pomislili ob opazovanju sprememb, ki so jih takoj po prihodu mladičev, opazili pri šimpanzovih možganih. Razvili so namreč nove nevronske povezave zlasti v področju prefrontalnega korteksa, ki je grobo rečeno odgovoren za načrtovanje in spomin in je na splošno debelejši pri ženskah. 

Nadaljnje študije pa so le še potrdile, kako starševstvo spodbuja nastanek novih celic v področju hipokampusa, ki je odgovoren za čustva.

Telo očeta je torej še kako občutljivo na drobceno telo dojenčka, ki tudi pri mami prebudi popolnoma nove razsežnosti in sposobnosti, ki jih prej sploh ni poznala.

Vsak otrok namreč prinese v družino nekaj popolnoma novega in čisto na svoj način »izoblikuje« vsakega družinskega člana.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

4. oktober 2019 ob 17.30

Ljubljana, Slovenj Gradec, Sveti duh, Nova Gorica, Maribor,
Cerklje na Gorenjskem