Rešitve pri težavah z njegovo družino

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 19. oktober 2011, 8:29
Image
tasca5

Več o tem, kako se soočati z žaljivim ali neprijetnim vedenjem, ne da bi uničevali odnose.

Zakaj lastni mami lahko rečete, da je zmešana, svoji tašči pa tega ne morete? Prav zato, ker ona ni vaša mama. Njo še ne poznate dolgo, z njo niste odraščali in ne veste, kako bo reagirala na kritiko. Ravno to, da ne veste, kaj pričakovati, je pri moževi družini najbolj zastrašujoče.

Vendar težav ne morete za vedno kar prezreti. Nekje morate potegniti črto, sploh če situacija zelo negativno vpliva na vas in ste zaradi tega nervozni, imate glavobole ali kakšne druge težave.

Kaj storiti?

Skupaj z možem delujta kot ekipa. Čeprav je on tisti, ki je stisnjen v sredo, pa ste vi njegova žena in vam mora biti v oporo tudi pred lastnimi starši in sorojenci. To ne pomeni, da mora izbirati med vami in njimi. Samo zbrati mora pogum, da jim pove, da ste vi njegova ženo, ki jo ljubi, in je zanj nesprejemljivo, da se tako obnašajo do vas.

Če tega noče storiti in zadevo prepušča vam, imate dve možnosti: Postavite se zase ali omejite stike z njegovo družino. Možu pa razložite, zakaj se boste določenim osebam izogibali. Morda bo to tudi njemu spodbuda za posredovanje. Če pa ne, potem morate storiti pa vsaj to, da se odstranite iz žaljive ali stresne situacije.

Nekaj konkretnih nasvetov

Kritika Njegova mama neprestano kritizira vse, od vašega načina oblačenja do vaše vzgoje.

Nasvet Verjetno je zelo negotova vase in bolj ko vi reagirate, večje zadovoljstvo je to zanjo. Zato globoko vdihnite in se mirno odzovite: Vi imate pravico do svojega mnenja, jaz pa imam pravico, da se z vami strinjam ali pa ne.

Vsiljevanje Njegov oče neprestano kliče, hodi na obiske in vztraja, da morate imeti vsako nedeljo skupno kosilo.

Nasvet Jasno mu morate povedati: Žal mi je, toda vsaka nedelja za nas ne pride v poštev. Ob vikendih bomo obiskali tudi mojo družino in prijatelje, kakšno nedeljo pa želimo preživeti tudi sami. Postavite jasne meje, ki so sprejemljive za vaju z možem, ter se jih držite.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.