Naspani otroci so lepši

Piše: Katja Ban
Četrtek, 11. februar 2010, 23:38
Image

Odrasli vemo, da pomanjkanje spanja slabo vpliva na naše počutje, pade nam raven potrpežljivosti, veliko težje pa se tudi zberemo. Na otroka pomanjkanje spanja vpliva še močneje, ima pa tudi negativne posledice za njegov razvoj. Razvijajočim se možganom moramo zagotoviti dovolj dobrega spanja zaradi razvoja sposobnosti koncentracije.

Otrok ima notranjo težnjo po osvajanju novih veščin, notranje ovire, kot je pomanjkanje koncentracije, pa lahko to onemogočijo. Tako je lahko večkrat neuspešen pri svojem delu, čeprav je razvojno sposoben. Ti neuspehi so za otroka vir frustracij. V takšnem stanju so otroci bolj jokavi in veliko težje obvladljivi. Že tako je v okolju dovolj motečih dejavnikov, npr. hrup in dogajanje v okolici, zato ne smemo dopustiti, da se ovire pojavljajo še znotraj otroka. 

Pri odhajanju v posteljo je zelo pomembna rutina. Če vsak večer pred spanjem zapojemo pesem, preberemo pravljico in zatemnimo luči, je to za otroka znak, da se odpravljamo spat. Rutina bo otroka naredila zaspanega, ker jo bo povezal s spanjem, in ga uvedla v odhod v posteljo, ki ga bo veliko lažje sprejel. Potrebno je vedeti, da ko otroka mine zaspanost, nastopi stanje preutrujenosti. V takšnem stanju veliko težje zaspi, zato je pomembno, da opazimo prve znake zaspanosti in se nanje odzovemo. 

Zavedati se moramo tudi, da bi otrok rad s starši preživel čim več časa in da se bo za to boril tudi na škodo lastnega spanja in zdravja. Odhod v posteljo na neki način doživlja kot ločitev od staršev, zato je lahko zanj stresen. 

Pomembno je, da otrok nima občutka, da nekaj zamuja, ko gre spat: morda se lahko tudi sami preoblečemo v pižamo, si skupaj z njim umijemo zobe ... 

Pred spanjem izbirajmo umirjene dejavnosti, npr. branje pravljice, poslušanje glasbe, ne pa npr. lovljenja ali igranja skrivalnic. Čas za takšne aktivnosti naj bo vsaj kakšno uro pred prvimi pripravami na spanje.

Sredi noči se otroci pogosto zbudijo. Če se zbudijo v drugačnih okoliščinah od tistih, v katerih so zaspali, zajokajo. Otrok je na primer zaspal skupaj z odraslim – ob sebi ga bo pričakoval tudi, ko se bo zbudil. Na mlajše otroke to še bolj vpliva, npr. na dojenčke, ki so zaspali v maminem naročju med dojenjem.  

Spanje je ključnega pomena za otrokov razvoj. Te odgovornosti se moramo kot starši zavedati in mu dovolj spanja tudi omogočiti.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Anonymous
Sobota, 13. februar 2010, 23:51

Strinjam se z vsem napisanim.

Ritual pred počitkom otroka je zelo pomemben, pa tudi doslednost obeh staršev.Vendar pa je to za nas starše prava umetnost!

V naši družini smo vsak večer zmolili večerno molitev in otroka sta šla v posteljo. Rada sta poslušala pravljice, vendar sem jaz po končani pravljici zaspala, otroka pa sta šla k možu v dnevno sobo. Kot mlada starša se nisva zavedala te odgovornosti. Z možem sva se resno pogovorila in skušala biti bolj dosledna.

Moram pa priznati, da nama tega redu ni uspelo popolnoma vzpostaviti in to se mi zdi škoda.(Še zdaj, ko sta starejša zvečer kar nista zaspana - ampak tako funkcinira tudi mož). Treba je biti dosleden, pozoren že od rojstva otroka.

Zelo koristno je, da ste starši majhnih otrok odločni pri odhodu k počitku. Želim vam, da vam uspe!!!!