Izkušnje so pomembne za razvoj možganov

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Petek, 4. marec 2011, 6:35
Image
baby60

Ko se otrok uči raznih spretnosti, se njegovi možgani spreminjajo – povezave med nevroni se ojačajo ali izginejo. Če v najzgodnejšem obdobju otrok nima dovolj dražjajev, morda ne bo nikoli mogel razviti določenih funkcij.

Razvoj se začne že v maternici, ko se vzpostavijo prve povezave. To je tisto, kar je genetsko.

Nato pa pridejo v poštev mehanizmi, ki so odvisni od dejavnosti. Ali se bo neka povezava ojačala ali izginila, določa aktivnost možganov, ki je odvisna od otrokovih izkušenj.  Dojenčki se rodijo z več nevroni in sinapsami kot odrasli. Odrasli imajo v povprečju 41% manj nevronov kot novorojenčki. Tisti nevroni in povezave, ki jih »uporabljamo«, se ohranijo, ostali izginejo.

Razvoj možganov je rezultat kompleksne interakcije genov in okolja.

Razvoj možganov se začne v maternici in poteka vse tja do 20. leta. Kritično obdobje v razvoju je čas, ko telo kaže veliko občutljivost za določene dražljaje iz okolja. Če so ti dražljaji prisotni, se bo organizem razvil na poseben način. Če dražljajev v tem obdobju ni, je zelo težko, včasih celo nemogoče, razviti določene funkcije. Npr. če otrok ne vidi svetlobe v prvih nekaj mesecih življenja, se bodo nevroni, odgovorni za vid, degenerirali in sčasoma odmrli. V prvih letih se tudi jezik z lahkoto razvija. Kasneje je učenje jezika veliko težje in manj uspešno.

Pomen igre: Igranje je ključnega pomena za fizični, intelektualni in socialno-čustveni razvoj pri vseh starostih. To še posebej velja za preproste nestrukturirane igre, ki spodbujajo kreativnost in samostojnost.

 

Vir: http://www.sharpbrains.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Vikend za pare, ki čakajo otroka ... otroka pa ni in ni

13. do 15. december 2019

Frančiškanski samostan,
Nazarje

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana