Izkušnje so pomembne za razvoj možganov

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Petek, 4. marec 2011, 6:35
Image
baby60

Ko se otrok uči raznih spretnosti, se njegovi možgani spreminjajo – povezave med nevroni se ojačajo ali izginejo. Če v najzgodnejšem obdobju otrok nima dovolj dražjajev, morda ne bo nikoli mogel razviti določenih funkcij.

Razvoj se začne že v maternici, ko se vzpostavijo prve povezave. To je tisto, kar je genetsko.

Nato pa pridejo v poštev mehanizmi, ki so odvisni od dejavnosti. Ali se bo neka povezava ojačala ali izginila, določa aktivnost možganov, ki je odvisna od otrokovih izkušenj.  Dojenčki se rodijo z več nevroni in sinapsami kot odrasli. Odrasli imajo v povprečju 41% manj nevronov kot novorojenčki. Tisti nevroni in povezave, ki jih »uporabljamo«, se ohranijo, ostali izginejo.

Razvoj možganov je rezultat kompleksne interakcije genov in okolja.

Razvoj možganov se začne v maternici in poteka vse tja do 20. leta. Kritično obdobje v razvoju je čas, ko telo kaže veliko občutljivost za določene dražljaje iz okolja. Če so ti dražljaji prisotni, se bo organizem razvil na poseben način. Če dražljajev v tem obdobju ni, je zelo težko, včasih celo nemogoče, razviti določene funkcije. Npr. če otrok ne vidi svetlobe v prvih nekaj mesecih življenja, se bodo nevroni, odgovorni za vid, degenerirali in sčasoma odmrli. V prvih letih se tudi jezik z lahkoto razvija. Kasneje je učenje jezika veliko težje in manj uspešno.

Pomen igre: Igranje je ključnega pomena za fizični, intelektualni in socialno-čustveni razvoj pri vseh starostih. To še posebej velja za preproste nestrukturirane igre, ki spodbujajo kreativnost in samostojnost.

 

Vir: http://www.sharpbrains.com

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

92%

18.002€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.