"Prevrti se nazaj!"

Mica Škoberne
Sobota, 13. junij 2015, 4:42
Image
prevrti

Kako naj starši ravnamo, kadar otrok naredi nekaj narobe, da bi se iz te situacije naučil primernejšega odziva za podobne primere? Lahko poskusite s »previjanjem nazaj«.

Na otrokovo neprimerno obnašanje in ravnanje se straši zelo različno odzivamo. Nekateri zelo ostro in neizprosno, s hudo kaznijo, drugi pa se sploh ne odzovejo ali pa otroka le nežno opomnijo. Večinoma smo nekje vmes med tema dvema skrajnostima, veliko pa je odvisno tudi od dneva ali od razpoloženja. Kako primeren je bil naš odziv, lahko presojamo po tem, ali smo ob tem ohranili otrokovo in svoje dostojanstvo in ali smo bili otroku toliko v pomoč, da bo znal naslednjič ravnati drugače.   

Kako bi lahko ravnal drugače?

Ena od tehnik, ki nam je pri tem lahko v pomoč, saj otroka spodbudi k iskanju primernejšega načina odzivanja, je »previjanje nazaj«. Tako to preprosto tehniko na svojem blogu poimenuje mlada mamica Anita, naučila pa se je je od svoje izkušene kolegice Doree. Za kaj torej gre?

Ko otrok naredi nekaj narobe (je recimo grob do mlajšega bratca, nekomu izpuli igračo ipd.), ga zaustavimo z besedami: »Prevrti se nazaj!« Ob tem se otrok zaustavi, potrese s svojimi udi in glavo in odkoraka zadenjsko (ker posnetek previja nazaj). Nato ponovi situacijo, le da tokrat ravna na primernejši način.

prevrti2

Po izkušnjah mame Doreen otrok v začetku potrebuje kar nekaj pomoči pri ugotavljanju, kaj točno je bilo narobe in kako bi lahko ravnal drugače, sčasoma pa se na ta način privadi in zna že samostojno iskati konstruktivne načine reševanje težav.

Učinkovito in zabavno

Uporaba te metode je v njihovo družino vnesla veliko več miru. Mami ni več potrebno ves čas popravljati obnašanja otrok, otroci pa se preko tega učijo primernega odzivanja v najrazličnejših situacijah in prevzemanja odgovornosti za svoje ravnanje.

prevrti3

Metoda je zanimiva tudi zato, ker v neprijetne situacije vnaša nekaj humorja, ki pomaga napeto ozračje malce sprositi in s tem ustvariti boljše pogoje za učinkovito socialno učenje.

Foto: photobucket.com, nannyrobina.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor