Preprost način, kako naš otrok odraste srečnejši

Eva Strajnar
Ponedeljek, 20. junij 2016, 5:50
Image
mama hcerka05
Ste kdaj pomislili, kako ozaveščanje otroka o njegovih napakah vpliva na njegovo prihodnje dojemanje sveta? Mamica Tatyana Ivanko navaja preprost način, da otrokov pogled usmerimo na njegove dosežke in ne na njegove napake.

Tatyana je svojo hči šolala na domu. Ko sta delali vaje iz pisanja, je hčerin zvezek izgledal takole:

popravljanje napak

Ste opazili razliko? Ni obkroževala hčerkinih napak z rdečo, ampak je raje z zeleno obkrožila tiste znake, ki jih je hči napisala najbolje.

Hčerka je uživala ob njenih popravkih: »Mami, kateri znak mi je tokrat uspel najbolje?« Še posebej navdušena je bila, kadar je zraven katerega res dobrega zapisa napisala: »Odlično.«

Kaj je razlika med poudarjanjem napak in poudarjanjem dosežkov?

Se spomnite testov iz osnovne šole? Nikoli nismo bili pozorni na pravilne odgovore, ampak smo s strahom pregledovali rdeče popravke – in se ob tem slabo počutili. Moramo to ponavljati pri naših otrocih?

Raje se osredotočimo na otrokove dosežke. Ob izpostavljanju dosežkov otrok začuti popolnoma drugačno obliko motivacije; ko opazi, da je nekaj naredil dobro, želi to ponoviti. Ob tem ga ne učimo, da se bo izognil napakam, ampak, da si prizadeva za dobro.

Kako to vpliva na njihovo življenje?

Pomembno se je vprašati: Kako izpostavljanje napak vpliva na otrokov razvoj? Ravno v otroštvu razvijamo otrokovo naravnanost in samoocenjevanje.

Otroka lahko naučimo, da bo znal prepoznati svoje močne lastnosti ali pa mu z stalnim izpostavljanjem napak privzgojimo, da bo večni nezadovoljnež, pozoren na to, česa ne zmore in v čem ni dober.

Ne pozabimo, da tisto, kar večkrat slišimo, tudi ponotranjimo. Tisto, čemur dajemo večji poudarek, bo otrok imel v podzavesti. Bomo gojili kritiko ali pohvalo?

Uporabljajmo zeleno barvico raje kot rdečo. Zagotovo bo vaš otrok, tudi če ga ne boste opozarjali na napake, te prepoznal sam; saj ga boste s poudarjanjem dosežkov naučili, kako si prizadevati za boljše.

Foto: cdn.ourpact.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor