Pred šolskim letom

Mateja Kropec Šega
Torek, 30. avgust 2016, 5:13
Image
sola otroci

Kakorkoli že bi radi zadnje proste počitniške dni še malo razvlekli, se jim bliža neizogiben konec in pred vrati je šola. Novo šolsko leto, nove zahteve, novi učni izzivi, novi obrazi …

Nov začetek

Vsako šolsko leto je nova zgodba zase. Pogosto se zamenjajo vsaj nekateri učitelji ali zaradi povečanega števila predmetov pridejo zraven še dodatni. In, kot da to ne bi bilo dovolj, se v dveh mesecih spremenijo tudi sošolci. Zrastejo v višino, spremenijo frizuro, polt imajo zagorelo, izgubijo zobek, stopijo v puberteto ...

Vsako šolsko leto je nova zgodba zase.

Otroci, ki se niso videli dolga dva meseca, so si prve dni na nek način tujci, ker se ne poznajo več natančno. Vsak je doživel kaj novega in šele ko si vse to povedo, se spet bolje poznajo.

Hura, spet bo šola

Otroci imajo proti koncu počitnic navadno spet veliko željo, da gredo v šolo in se srečajo s sošolci, kakšno »ušpičijo«, se pošalijo drug z drugim.

Mnogi tudi hrepenijo po rednem ritmu, v katerem se počutijo dobro in varno. Počitnice so dolge več dni, kot imamo odrasli dopusta, in zato pogosto poleti za nekaj tednov za otroke poiščemo kakšno od varstev. Če je na voljo babica, je to lahko odlična rešitev. Če pa je ni, se zadeve velikokrat zapletejo. Nekateri otroci težko vsak teden preklapljajo med množico novih obrazov in novo dejavnostjo. In zato so nekateri presrečni, ko se spet začne ustaljeni ritem.

Mnogi otroci hrepenijo po rednem ritmu šolskega leta, v katerem se počutijo dobro in varno.

Spočite misli

Če so otroci imeli čez poletje dovolj možnosti za prosto igro v naravi, imajo misli spočite in glave so pripravljene na nove miselne podvige. Otrok preko poletja dozori, staro znanje se nekoliko pozabi, veliko pa se ga tudi utrdi, med prostostjo poletja dobi praktične izkušnje in se poveže z drugim znanjem.

Prehod na višjo stopnjo izobraževanja

Tiste, ki so pred poletjem končali zaključni razred ali letnik, čakajo še prav posebne, nove spremembe. V preteklih letih so se navadili na šolo, učitelje in spremembe, ki se redno zgodijo preko poletja. Prehod  v nekaj doslej nepoznanega pa za otroka predstavlja nov izziv in stres. Še odrasli smo v skrbeh, ko menjamo službo! Novi obrazi, novi učitelji, višja stopnja zahtevnosti, večje prevzemanje odgovornosti …

Ni vseeno, kdo te uči, in ni vseeno, s kom navežeš prijateljski odnos.

Izmolimo si blagoslov

Letos dva otroka iz naše družine stojita pred takim prehodom. Vidim, da vsak na svoj način, seveda, stojita na razpotju in negotovo gledata naprej. Oba sta dosegla tisto, kar sta si želela - vpis na želeno šolo, oba sta se za to potrudila. Pa je vseeno prisoten strah pred novostmi, ki jih ne moreta predvideti.

In obema sem svetovala isto. Poleti je čas, ko se oblikujejo razredi, skupine, ko se dodeljujejo razrednik in drugi učitelji po posameznih predmetih. Ni vseeno, kdo te uči, in ni vseeno, s kom navežeš prijateljski odnos. »Izmolita si nabor sošolcev in učiteljev! Zdaj je čas!« Seveda se tej prošnji za blagoslov novih poti, na katere se podajata dva najina otroka, pridružujemo tudi vsi ostali v družini.

Bog daj, da bi dobro začeli. Vsi.

Foto: teachingstartup.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.