Pozitivni učinki besed »hvala, ker si« v zakonu

Mojca Koren Lapajne
Ponedeljek, 9. januar 2017, 5:57
Image
positive-couple
Kako enostavno je biti hvaležen drug za drugega na začetku skupne poti! Sčasoma pa nekatere lastnosti in dejanja zakonca postanejo tako samoumevna, da jih lahko pozabimo ceniti ali se zanje zahvaliti.

Toda drža hvaležnosti do zakonca pripomore k ohranjanju bližine v odnosu ter k srečnejšemu skupnemu življenju, pravi raziskava, v kateri je sodelovalo 50 zakoncev s povprečno 20,7 let trajajočim zakonom.

Poročilo druge raziskave pa navaja, da hvaležnost drug za drugega dejansko lahko pripomore k temu, da zakonca ostaneta skupaj.

Kako hvaležnost konkretno pomaga odnosu?

V obeh zgoraj omenjenih raziskavah so si enotni: bolj kot smo hvaležni drug za drugega in to tudi izražamo, bolj si želimo v odnosu ostati in vanj vlagati.

Večkrat kot občutimo hvaležnost do zakonca, večjo vrednost prepoznavamo v njem. In s takim človekom si gotovo želimo ostati v odnosu. Na drugi strani pa si tudi zakonec, ki občuti našo hvaležnost do njega, želi odnos negovati.

Ljudje so takrat, ko so za zakonca najbolj hvaležni, tudi bolj odzivni na njegove potrebe, kar ponovno privede do domino efekta pozitivnih vplivov na zakon.

Prav tako je zakonec, ki mu je hvaležnost izražena, tudi boljši poslušalec. Dober pogovor pa je gotovo eden izmed načinov poglabljanja odnosa.

Ljudje so takrat, ko so za zakonca najbolj hvaležni, tudi bolj odzivni na njegove potrebe.

Krog, v katerem se želimo vrteti

Dogajati se začnejo spremembe, ki jih sproži preprosto izražanje hvaležnosti. Če se za odnos trudimo, s tem sporočamo, da nam je mar. Zakonec, ki se počuti cenjenega in vrednega, bo dobro skrbel tako za sozakonca kot za družino in dom.

Zakonec, ki čuti, da je cenjen, je hvaležen zakonec. In s tem se krog sklene in nadaljuje v nov, osrečujoč cikel.

Kadar do zakonca občutimo hvaležnost in jo izrazimo, smo srečnejši mi sami, naš zakonec in naš odnos. Kadar pa je srečen zakonec in odnos dober, smo ponovno srečnejši in hvaležni tudi mi.

Ne skoparimo s hvaležnostjo

Hvaležnost pa je veliko več kot beseda »hvala«, ko vaš zakonec pred vas položi krožnik juhe ali se namesto vas ustavi v trgovini na poti domov.

Naj za primer vzamem moža, ki odnese smeti. Lepo je, da je žena hvaležna, kadar mož odnese smeti. Vendar je pomembno tudi, da je hvaležna zanj, ker je. Da je hvaležna za to, da ima moža, ki ima čut odgovornosti ali moža, ki ve, kako ona sovraži odnašati smeti.

Pomislimo, v čem je naš zakonec tako poseben, da smo resnično hvaležni, da smo poročeni prav z njim. Kaj ga naredi tako posebnega, da v naših očeh izstopa iz množice ostalih? In poskrbimo, da bo to tudi izvedel/a!

Foto: aliveafter35.com

Hvala vam!
Donacijska akcija je končana. Hvala vsem, ki ste nas podprli. Verjamemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli in presegli tudi zastavljen cilj.
0€
19.500€

100%

19.471€
Akcija se zaključi:
30.06.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.