Poželenje - ljubezen

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Torek, 12. julij 2011, 6:53
Image
couple98

Ste se kdaj vprašali, kako lahko močna spolna privlačnost povsem spravi ob pamet tudi najbolj razsodne ljudi? In zakaj v zgodnji fazi razmerja osebo idealiziramo, namesto da bi jo videli v pravi luči z vsemi pomanjkljivostmi vred? Vzrok za to gre iskati v poželenju.

Poželenje spremeni stanje zavesti zaradi prvinskega nagona po razmnoževanju. V tem stanju so možgani takšni, kot bi bili pod vplivom droge. Raziskave z magnetno resonanco so pokazale, da se ob poželenju »vklopijo« enaka področja v možganih kot ob jemanju npr. kokaina.

Kakšna je torej razlika med poželenjem in pravo ljubeznijo ter ali se oboje izključuje?

Poželenje temelji izključno na fizični privlačnosti in domišljiji, ko na ljubljenega gledamo z rožnato obarvanimi očali misleč, da on ali ona ne more narediti nič narobe. Ljubezen ne izključuje poželenja. Celo nasprotno poželenje lahko privede do ljubezni. Vendar pa resnična ljubezen, ki ne temelji na idealiziranju, zahteva čas za spoznavanje.

Nekaj znakov, po katerih lahko ločite golo poželenje od ljubezni:

Znaki poželenja:

  • Popolna osredotočenost na telesni izgled osebe.
  • Zainteresiranost za spolne odnose, ne pa za pogovor.
  • Raje bi obdržali odnos na fantazijski ravni kot razpravljali o pravih čustvih.
  • Po seksu bi radi hitro odšli, ne pa se crkljali.
  • Sta ljubimca, ne pa prijatelja.

Znaki ljubezni:

  • Skupaj želite kvalitetno preživeti čas tudi brez seksa. 
  • Pogovori trajajo neskončno dolgo in vmes pozabite na čas.
  • Iskreno vas zanimajo čustva ljubljene osebe, saj jo želite osrečiti.
  • Ona oz. on vas motivira, da postanete boljši človek.
  • Želite spoznati njene oz. njegove prijatelje in družino.

V fazi zaljubljenosti je seveda velik izziv pogledati preko spolne privlačnosti in graditi na zdravem odnosu. Vendar je vredno, saj boste tako lahko zgradili osrečujoč odnos, ki si ga zaslužite.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Torek, 19. julij 2011, 3:29

Menim- govorim iz lastnih izkusenj, da ko se mocno zaljubis je nemogoce spregledat spolno privlacnost, ker se to zgodi samo od sebe- takrat delujejo hormoni in spremeni se delovanje mozganov, to je vse nezavedno. Ce si z prijateljem, partnerjem v odnosu in ne cutis nobene spolne privlacnosti, potem bo to ostalo na ravni prijateljstva.
Strinjam se da je za dober in zdrav odnos potreben pogovor o vseh stvareh o lepih, manj lepih, o bolecih izkusnjah, o lepih trenutkih, o svojih custvih...

Sreda, 20. julij 2011, 12:05

Se strinjam, da se spolne privlačnosti ne da spregledati - kaj pa to pomeni, je pa druga stvar. Midva s punco sva se že na začetku odločila za vzdržnost do poroke, sva se pa pogovorila tudi o tem, da se telesno privlačiva in se nama zdi, da je to nujno v odnosu, ne smemo pa tega postavljat na prvo mesto. Zato je pogovor tako pomemben in v tem se strinjam z zgornjim komentarjem. Sva pa s punco ugotovila, da gre pri nama očitno za ljubezen :)

Anonymous
Torek, 9. avgust 2011, 1:19

In reply to by Rok (not verified)

Čestitam Rok! malo je takšnih parov, a ravno taki kot sta vidva dajeta tudi ostalim mladim, tudi meni, spodbudo in upanje... :) Hvala!