Postani zakonski superjunak svojih otrok

Mica Škoberne
Ponedeljek, 5. januar 2015, 5:06
Image
superjunaka

Ne, to ne pomeni, da moraš biti popoln mož ali popolna žena. Dovolj je že, da o svoji ljubezni odkrito spregovoriš – pred celo družino .…

 

Dr. Lori Cluff Schade je ameriška zakonska in družinska terapevtka ter mama sedmih otrok, ki na blogu deli tako izkušnje iz svojega poklicnega kot tudi iz svojega lastnega družinskega življenja. Njen zadnji zapis govori o tem, kako otrokom na preprost način spregovoriti o svojem odnosu do zakonca in s tem doprinesti tudi k zakonskemu odnosu:

Moj mož me je naučil preprostega a učinkovitega načina, kako krepiti občutek varnosti znotraj zakona in znotraj celotne družine. Ob tem mi je kar malce nerodno, saj sem jaz tista, ki ima dve diplomi iz zakonskih in družinskih odnosov. Zgodba je takšna:

Pred nekaj leti sem med pospravljenjem ene od sob našla kup papirjev z risbicami svojih otrok. Ena od njih je v hipu pritegnila mojo pozornost, saj je nanjo sin z voščenkami na vrhu strani napisal "Kako je mama našla svojo ljubezen". Pod napisom je bila zabavna risba mene s slabo frizuro, izbuljenimi očmi in zevajočimi usti (izgledam malce noro) ter besedo »oh« v oblačku, ki gre iz mojih ust.


superjunaka3

Risbica "Kako je mama našla svojo ljubezen" (drlorischade.wordpress.com)

Očitno naj bi bil to prikaz trenutka, ko sem prvič srečala svojega moža, ki je naslikan nekaj centimetrov proč z nacefranimi kratkimi hlačami v stilu Hulka in impresivnimi radiatorčki na trebuhu. Risbici sem se glasno nasmejala in se odločila, da jo skrbno spravim.

Ko sem ga kasneje o tem povprašala, mi je povedal, da jo je narisal, ker »očka vedno pravi, da si ti njegovo sanjsko dekle in da se imata raaada.« To drži in v hipu sem postala malce žalostna, ker sem zavedela, da je risbo narisal na podlagi tega, kako se njegov oče obnaša do mene in ne obratno. Moj mož je namreč imel obredno navado, da je otroke spraševal določena retorična vprašanja, na katera so se naučili izstreliti določene odgovore.

Vprašanje: Ali veste, kdo je moj najboljši prijatelj?

Odgovor: Maaama!

Vprašanje: Kaj pravite, koga imam najrajši?

Odgovor: Maaamo!

Vprašanje: Veste kaj? (To vprašanje je običajno prebudilo plaz ugibanj glede na njegove prejšnje odgovore.)

Odgovor: Rad imaš mamo! Mama je tvoja sanjska deklica! Mama se ti zdi čudovita! Mama je tvoja najboljša prijateljica!

Vedno znova se spomni novih vprašanj, da bi z njihovo pomočjo otrokom (in meni) dal vedeti, kako dragocena sem mu.Ob tem se nasmehne in odgovori: »Tako je,« ob tem pa mežika meni na drugem koncu sobe. Vedno znova se spomni novih vprašanj, da bi z njihovo pomočjo otrokom (in meni) dal vedeti, kako dragocena sem mu.

Nerodno mi je bilo ob tem, da je on v tem tako dober, čeprav sem jaz zakonska terapevtka. Kot bi me premagal v moji igri.

Ko sem našla risbico, sem postala malce solzna, kajti sama nisem niti približno tako dobro igrala vloge občudujoče žene, kot je on igral vlogo obožujočega moža. Odločila sem se, da se bom bolj potrudila slediti njegovemu zgledu, zato sem začela svoje mlajše otroke spraševati podobna vprašanja, kot na primer: »Ali veste, kaj mi je všeč pri očku?« In presenečena sem bila nad takojšnjimi učinki.

superjunaka2

Spraševanje otrok o tem, ali vedo, kaj ti je všeč pri zakoncu, je preprosta strategija, ki prinaša kup pozitivnih učinkov, na primer:

Okrepi lahko pristna pozitivna čustva o zakoncu

Ko sem otrokom ubesedila, kaj mi je posebej všeč in kaj cenim pri njihovem očetu, sem dejansko v sebi vzbudila ta pozitivna občutja do njega.Ko sem otrokom ubesedila, kaj mi je posebej všeč in kaj cenim pri njihovem očetu, sem dejansko v sebi vzbudila ta pozitivna občutja do njega. Proces razmišljanja o tem, kaj naj izrečem, in obujanje prizorov iz najine preteklosti, da bi jih delila z otroki, je bil povezan z resničnim občutenjem ljubezni. Sodobne raziskave možganov potrjujejo resničnost tega procesa.

Otrokom okrepi občutek varnosti

Če otroke redno spominjamo na to, da se imajo njihovi starši zares radi, to pozitivno učinkuje na njihovo duševno zdravje, kar tudi potrjujejo raziskave. Otroci ob takšnih izrazih visoko kakovostnega zakona pridobijo v teoriji t. i. »doživet občutek varnosti«.

Je naložba za odnos

Gre za preprost način, kako ustvarjati ugodno razmerje med pozitivnimi in negativnimi interakcijami, kakršnega priporoča John Gottman. Ta lahko obvaruje odnos v neizogibnih konfliktih in življenjskih bitkah.  

Otrokom postavlja zgled na njihove lastne zakone

Tega, kako biti zakonec, se otroci v veliki meri učijo preko tega, da opazujejo zakonske procese doma.Tega, kako biti zakonec, se otroci v veliki meri učijo preko tega, da opazujejo zakonske procese doma – tudi to potrjujejo raziskave.

To strategijo sem včasih kot idejo predstavila na zakonskih delavnicah in večkrat so mi zakonski poročali o tem, kako močan učinek je imela na vzdrževanje pozitivnih občutkov v zakonu. Mnogim pomaga, da se spominjajo tega, zakaj so se sploh poročili s svojim zakoncem.

Če imate občutek, da v vajinem zakonu manjka malo iskric, si zamislite nekaj vprašanj, ki jih lahko zastavljate otrokom, in ob njih utrjujete svoja čustva ljubezni do zakonca. Lahko greste s spomini tudi nazaj v čas, ko se je ona ali on še ponašal s svojimi neverjetnimi radiatorčki! In ne pozabite – vi ste zakonski superjunaki za svoje otroke!

Vir: drlorischade.wordpress.com

Foto: hillierphotographyblog.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.