Pošljite otroke ven!

Mica Škoberne
Nedelja, 6. april 2014, 5:00
Image
outside playing in woods

Čeprav je narava najboljše igrišče za otroke, danes mnoge sodobne starše spremlja kup strahov, predvsem strah pred tem, da bi se otroci v naravi lahko poškodovali. Kako se soočiti z njimi?

Otroci spadajo ven, na svež zrak. To, kar se je nekoč zdelo samoumevno, danes potrebuje precej spodbude in posebnega glasnika. V ZDA se je v to vlogo postavil Richard Louv, avtor uspešnice »Zadnji otrok v gozdu«. Njegovo delo je sprožilo (nekoč povsem nepredstavljivo) razpravo o otrocih in njihovi potrebi po življenju v naravi. Poleg Louva pa na prezrt pomen otroške igre na prostem opozarjajo tudi številni drugi. Zakaj je tako pomembna in potrebna?

Potreben je pogum!

Za otroke je soočanje z nevarnimi situacijami potrebno, zato da se zmorejo spopasti s svojimi strahovi in jih premagovati.

To velja tako za starše kot za otroke. Psihologi ugotavljajo, da je za otroke soočanje z nevarnimi situacijami potrebno, zato da se zmorejo spopasti s svojimi strahovi in jih premagovati. Še posebej v prvih enajstih letih življenja otroci potrebujejo raznoliko gibanje, ki je prežeto tudi z določeno mero tveganja – plezanje, lovljenje ravnotežja, skakanje, guganje. Vse to jih izziva. Še posebej kompleksna igralna okolja, kakršna najdemo v naravi ali na čim bolj naravnih igriščih, so posebej primerna za to. Preko tega otroci pridobivajo občutek za varnost ob presoji tveganja.

Po veliki raziskavi otrok in mladostnikov iz leta 2007 se samo 15 odstotkov nemških otrok vsaj eno uro dnevno giblje zunaj, samo 45 odstotkov otrok med 6. in 10. letom pa se vsak dan igra na prostem. Eden izmed razlogov za to so strahovi staršev. V mestih predstavlja vedno večji vir nevarnosti promet, vendar pa staršev ni strah samo tega. Svoje otroke bi radi zaščitili tudi pred padci, ki poleg udarnin in prask s seboj prinašajo tudi možnost zvinov in zlomov.

Kaj je tveganje in kaj je nevarnost?  

Seveda je varnost zelo pomembna. Kljub temu pa bi morali otrokom dati možnost, da preizkusijo stvari, sprejmejo določena tveganja in doživijo tudi bolečino, ki včasih iz njih izhaja. Otroci potrebujejo igralna okolja, v katerih lahko začutijo tudi svoje fizične omejitve in v katerih lahko te meje tudi prestavljajo vedno više in više. Samo preko sprejemanja tveganj lahko otroci spoznavajo, česa so sploh zmožni in česa še ne. Tovrstna tveganja pa moramo razlikovati od resnih nevarnosti – pred resnimi nevarnostmi je potrebno otroka posvariti (strupene snovi, rečni tokovi …).

5 nasvetov za zaskrbljene starše

1. Otrok naj določa tempo

Otrokom bi morali dati možnost, da preizkusijo stvari, sprejmejo določena tveganja in doživijo tudi bolečino, ki včasih iz njih izhaja.

Če želimo otroku omogočiti, da bo preizkusil svoje sposobnosti in meje in postopoma napredoval, je pomembno, da se stalno zavedamo njegovih razvojnih zmožnosti. Morda zmore otrok že več, kot mu pripisujemo. Večinoma so otroci že sami po sebi dovolj previdni. Upajo si samo toliko, kolikor sami sebi zaupajo – morda samo za spoznanje več, to pa zato, da lahko napredujejo. Če pa otroci čutijo strahove staršev, postanejo hitro negotovi. Najbolje zato je, da prepustimo otrokom, da se najprej preizkusijo sami. Pri tem pa morajo starši vzeti v zakup tudi nekaj prask in modric.

2. Noreti zunaj z očetom

Tale stereotip povsem drži: moški dopustijo več tveganja in več packarije, zato je z njimi vse skupaj bolj vznemirljivo. In prav to otrokom od časa do časa zelo dobro dene. Zato, očetje, igrajte se s svojimi otroki!

3. Pridobiti si zaupanje pod nadzorom

Načrtujete izlet v gozd? Vrv in žepni nožek sta odlična pripomočka, s katerima postane igra na prostem še bolj raznolika in zanimiva. Hitro je potrebno postaviti jasna pravila za uporabo, hkrati pa omogočiti skupno delo. Tako otroci začutijo, da jim zaupamo, in se učijo odgovornega ravnanja z nevarnimi predmeti.

dad-playing-children

4. Poznanstva v okolici

Posamezni primeri ugrabitev otrok, ki jih mediji še napihujejo, puščajo v starših vedno večji strah. Zelo koristno je, če imamo v svoji okolici in soseski čim več poznanih ljudi. Več ljudi kot bomo poznali, laže bomo svojega otroka pustili, da se svobodno igra zunaj. Poleg tega pa gre otrok tudi sam veliko raje ven, če ima veliko prijateljev, s katerimi se lahko druži.

5. Ni slabega vremena, je samo slaba oprema

Da bi se lahko otrok neovirano gibal in da bi ob tem tudi starši imeli dober občutek, je pomembno, da ima otrok za ta namen primerna oblačila. Takšna, ki se lahko tudi zmočijo in zamažejo. Potrebna pa je tudi dobra obutev.

In še nekaj idej, kaj vse je mogoče početi z otroki v naravi. A ne pozabite - najboljše ideje imajo otroci sami!

Vir: netmoms.de

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.