Poiščite čas za vsakega otroka posebej

Uredništvo iskreni.net
Ponedeljek, 20. julij 2015, 5:10
Image
sama

V družinah, kjer je več otrok, včasih zmanjkuje časa, rok, odnosov, pa še toliko se dogaja ... A vendar si je vredno vzeti čas za vsakega otroka posebej. 6 načinov, kako ...

 

Sheli Howells, mama šestih otrok, iz svojih izkušenj predlaga naslednje:

Prihajam iz velike družine. Tudi moj mož prihaja iz velike družine. Morda je bilo neizogibno, da imava tudi sama veliko družino. Ta prinaša s seboj veliko blagoslovov - nikoli ni dolgčas, moji otroci imajo tako rekoč dana prijateljstva in ne bom osamljena na stara leta. Kljub vsemu temu pa se otroci lahko včasih počutijo malce izgubljene v "množici". Zato je pomembno, da prav vsak od njih dobi nekaj individualnega časa z mamo in očetom. Sama sem odkrila šest načinov, na katere nama to uspeva.

1. Čas z mamo

Za vsakega otroka v družini sem določila en večer v tednu, v katerem lahko pol ure preživijo z mano, na kakršen koli način želijo. Včasih se želijo samo pogovarjati. Včasih si izberejo kako igro. Na ta način sem odkrila, kdo so njihovi prijatelji, kakšna glasba jim je všeč in s kakšnimi težavami se soočajo. Ni mi bilo vedno všeč početi to, kar so si zamislili, vedno pa mi je bilo lepo preživljati čas z njimi.

2. Očkovi intervjuji

Ti pogovori so malce bolj strukturirani od časa z mamo. Dajejo odlično priložnost, da oče spremlja otroke. Lahko je povsem preprosto, kot recimo zastavljanje vprašanj "Kako ti gre?", "Imaš kake težave?" in "Kako ti lahko pomagam?" Otrokom lahko pomagate, da si zastavijo cilje in jih spodbujate pri šolskem delu in drugih dejavnostih.

sama3

 

3. Sestanki

Ko sem bila najstnica, je moj mali brat izumil nekaj, kar je imenoval "sestanek". Na ta način mi je dal vedet, da želi kramljati z mano. Zmenila sva se za nek termin zvečer, tik pred spanjem, in takrat sem prišla k njemu. Klepetala sva malce o bejzbolu, tečnih učiteljih v šoli in o njegovi sveži zaljubljenosti. Obema je to nekaj pomenilo, zato sem vedela, da si nekaj podobnega želim v svoji družini.

4. Neformalni zmenki

Mojemu malemu bratu so bile deklice všeč že zelo zgodaj, ko je bil še precej majhen. Ko je malce zrasel, sva šla včasih skupaj na "učne zmenke". Peljala sva se do restavracije s hitro hrano. Odprl mi je vrata avta in vrata restavracije. Dala sem mu denar, s katerim je naročil in plačal. Potem mi je pridržal stol, na katerega sem sedla. Imela sva prijetne pogovore.

Ko so najini otroci dopolnili 16 let, sva jih moj mož ali jaz peljala na "prvi zmenek". Pustila sva jim, da so si izbrali dobro restavracijo in šla z njimi tja na večerjo. Podobno kot v primeru z mojim bratom sva se z njimi pogovarjala o tem, kako naj bi se fant ali dekle obnašal/a na zmenku. Na ta način pa smo tudi praznovali njihovo vstopanje v odraslost.

sama4

5. Očkov pomočnik

Moj mož pogosto pride v hišo in reče: "Kdo bi se javil za prostovoljca?" Huh, težak izziv. Moji otroci namreč vedo, da če se javijo, bodo morali pomagati očetu pri nekem delu ali nalogi. Če se javijo, bodo na koncu dobili tudi manjšo nagrado. A nikoli ne vedo, ali bo naloga težka in ali bo nagrada to odtehtala.

Včasih morajo z očetom nekomu pomagati pri selitvi. To lahko pomeni ure in ure težkega fizičnega dela. Včasih pa gre samo za to, da je treba napolniti plastenke z vodo, prinesti kaj iz trgovine, odnesti nekaj sosedom. Ne glede na to ni mož še nikoli ostal brez prostovoljca. To pa zato, ker ima ta naloga veliko prednost: gre za čas, ki ga preživijo skupaj z očetom.

6. Bodite na razpolago

To, da zmoremo prisluhniti našim otrokom, je največji dar, ki jim ga lahko damo. Naši otroci se niso vedno pripravljeni pogovarjati takrat, ko smo se mi pripravljeni. Zato je pomembno prepoznati trenutke, ko si otroci želijo govoriti z nami, in jim biti takrat na razpolago.

sama2

Eden od sinov se recimo rad pogovarja z mano v avtu, na poti iz šole. Moje najstniške hčere pa najraje pridejo v mojo sobo tik pred spanjem. Ko vidim, da bi se otroci radi pogovarjali, utišam radio, odložim knjigo in jim posvetim svojo nedeljeno pozornost.

Ne glede na to, ali imate enega otroka ali celo četico, preživljanje časa z vsakim od njih posebej bo zelo dragoceno tako zanje kot za vas.

 

Vir: familyshare.com
Prevod: Mica Škoberne

Foto: averastorycenter.org, understood.com, washingtonpost.com, parentinghub.co.za

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid