Počakajmo s prerezom popkovine

Četrtek, 13. avgust 2015, 6:00
Image
delayed-cord-clampingi

Raziskave potrjujejo, da je tako za mamo kot novorojenčka bolje, da s prerezom popkovine počakajo, dokler ta ne neha utripati. Zakaj torej popkovino še vedno prerezujejo takoj po porodu?

Do pred kratkim je veljalo, da se popkovino preščipne in prereže takoj po porodu. Čeprav sem pri svojem zadnjem porodu prosila, da naj s tem malo počakajo, je bilo zgražanje nad mojo prošnjo neznansko. Sama imam namreč RH-negativen faktor, zaradi česar naj bi s čakanjem ogrožala svoje in zdravje prihodnjih otrok. A raziskave kažejo prav nasprotno.

Tako za mamo kot za otroka je bolje, da s prerezom popkovine počakajo, dokler ne preneha utripati in se večina krvi iz posteljice ne prenese v otroka, najbolje do poroda posteljice. To lahko traja nekaj minut ali celo pol ure ali več. Raziskave kažejo, da že dveminutni zamik v prerezu popkovine lahko otroku prinese mnoge koristi, takojšnji prerez pa mu lahko škoduje.

Zakaj so uvedli takojšnje prerezovanje popkovine?

Zakaj se potem sploh prerezuje popkovino takoj po rojstvu? Ko so ob porodu začeli uporabljati protibolečinska sredstva, so bili otroci po porodu utrujeni in so imeli težave z dihanjem. Da so lahko očistili njihove dihalne poti, so uvedli nov postopek takojšnjega prereza popkovine (tj. manj kot minuto po rojstvu novorojenčka).

Kasneje se je zaradi pospeševanja poroda z uporabo umetnih popadkov (Sintocinon – sintetični hormon oksitocin), protibolečinskih sredstev in Sintocinona za pospeševanje poroda posteljice po rojstvu otroka postopek takojšnjega prerezovanja popkovine ohranil vse do danes.

Koristi kasnejšega prerezovanja popkovine

Raziskave že več let kažejo in potrjujejo, da zamik v prerezovanju popkovine koristi tako mami kot otroku.

Celoten volumen krvi

V posteljici in žilah popkovine kroži kar 25–40 odstotkov vse otrokove krvi. Tri in pol kilograme težak novorojenček ima približno 2,5 decilitra krvi, približno en dcl krvi pa kroži v žilah posteljice in popkovine. Če popkovino prerežemo takoj po porodu, ta kri ne more vstopiti v novorojenčka. Če bi odrasel človek izgubil tolikšno količino krvi, bi padel v šok. Če počakamo in popkovino prerežemo šele po porodu posteljice, je izguba krvi zanemarljiva (10–20 mililitrov).

Cord-pics1-1024x474

Kako je videti popkovnica, ko je v njej še popkovnična kri (slika 1), kako se popkoina prazni in je na koncu mlahava ter brez barve (slika 6).

Večja porodna teža novorojenčkov

Zaradi večje količine krvi je višja tudi porodna teža novorojenčkov, pri katerih se popkovino prereže, ko ta preneha utripati.

Manjša verjetnost poporodnih krvavitev

Raziskave so pokazale, da je pri novorojenčkih, pri rojstvu katerih so počakali s prerezom, manjša verjetnost poporodnih možganskih krvavitev in manjša verjetnost resnih poškodb in okužbe črevesja (nekrotizirajoči enterokolitis).

Slabokrvnost

Raziskave kažejo, da je verjetnost za slabokrvnost pri otrocih mnogo manjša, če s prerezom popkovine počakamo najmanj tri minute po rojstvu. Količina železa v krvi je bistvena, saj to sodeluje pri prenosu kisika po telesu. Zato vpliva tako na metabolizem, kot tudi na rast in razvoj ter imunsko odpornost novorojenčka. Poleg tega slabokrvnost pri novorojenčkih povezujejo s težavami pri duševnem razvoju otrok.

Policitemija

Policitemija je povečano število rdečih krvnih celic v krvi. Zaradi manjše prostornine krvne plazme, ki ostane v žilah popkovnice in posteljice, se lahko kri v novorojenčku po prezgodnjem prerezu popkovine nevarno »zgosti«. Raziskave so pokazale, da se stanje skorajda ne pojavlja, če s prerezom popkovine počakamo le nekaj minut.

Količina bilirubina v krvi (zlatenica novorojenčkov)

Rdeče krvne celice pri plodu bolj močno vežejo kisik, da lahko znotraj maternice dobi zadostno količino kisika od mame. Po porodu pa takšne krvne celice niso več potrebne, zato v nekaj dneh po porodu propadejo, nadomestijo pa jih normalne krvne celice, kakršne ima tudi vsak izmed nas. Ob razgradnji rdečih krvnih celic nastaja bilirubin, ki povzroča zlatenico, značilno za mnoge novorojenčke.

Ena izmed raziskav je pokazala, da je imelo previsoke vrednosti bilirubina v krvi kar 20 odstotkov novorojenčkov, pri katerih so popkovino prerezali takoj po rojstvu. V primeru novorojenčkov, ki so jim popkovino prerezali po več kot treh minutah, pa ni imel težav s previsoko količino bilirubina niti en novorojenček.

Druga raziskava je sicer pokazala, da je imelo 12 odstotkov novorojenčkov, kjer se popkovino prerezali kasneje po rojstvu, povišane količine bilirubina, a nobeden izmed njih ni potreboval zdravljenja. To je verjetno posledica večje količine krvi, zaradi katere se bilirubin laže odstranjuje iz organizma, kot tudi posledica boljše preskrbljenosti telesa s kisikom, zaradi česar je razgradnja rdečih krvnih celic bolj učinkovita.

BIRTH-master675

Ena izmed raziskav je pokazala, da je imelo previsoke vrednosti bilirubina v krvi kar 20 odstotkov novorojenčkov, pri katerih so popkovino prerezali takoj po rojstvu.

Količina kisika v krvi

S krvjo se iz matere v otroka prenese približno 20–30 mililitrov kisika na minuto. Istočasno pa iz otroka v mamo prehaja ogljikov dioksid. Ko s prezgodnjim prerezom popkovine ta prenos prekinemo, lahko pride do začasnega pomanjkanja kisika v krvi novorojenčka, kar lahko vodi do poškodb v možganih. Ko po porodu prezgodaj prerežemo popkovino, se poveča verjetnost, da bo otrok potreboval oživljanje.

Neskladnost Rh-faktorja

Ko novorojenčkova Rh+ kri vstopi v krvotok mame z Rh- faktorjem, začne mama proizvajati protitelesa proti otrokovemu Rh- faktorju. To lahko pri kasnejših nosečnostih povzroči hemolitično bolezen novorojenčka, ki povzroča slabokrvnost, zlatenico, odpoved srca in možganske poškodbe.

Raziskave so pokazale, da ob takojšnjem prerezu popkovine v posteljici in popkovini ostane več otrokove krvi in se zato zelo poveča verjetnost prenosa krvi iz posteljice v mamin krvni obtok. Zakasnjeno prerezovanje popkovine močno zmanjša verjetnost prenosa otrokove krvi v mamin krvni obtok, saj je v posteljici mnogo manjša količina otrokove krvi.

Boljše motorične in socialne sposobnosti otrok

Najnovejše raziskave, ki so jih opravljali pri štiri leta starih otrocih, kažejo, da imajo otroci, pri katerih so popkovino prerezali najmanj tri minute po porodu, boljše finomotorične sposobnosti in lažje navezujejo stike s sovrstniki.

Viri:

  • Optimal timing of cord clamping for the prevention of iron deficiency anaemia in infants, WHO reccomendations, 2015
  • McDonald S. J., Middleton P., Dowswell T., Morris P. S. : Effect of timing of umbilical cord clamping of term infants on maternal and neonatal outcomes, 2013, Cochrane Pregnancy and Childbirth Group
  • Cochrane Database of Systematic Reviews: 2012: Early cord clamping versus delayed cord clamping or cord milking for preterm babies Evidencebasedbirth: Evidence for the use of Delayed Cord Clamping 2011 https://evidencebasedbirth.wordpress.com/
  • Cook, E.L. (2007). Delayed cord clamping or immediate cord clamping?: A literature review. British Journal of Midwifery, 15(9), pages 562–571

Špela Peternel, dipl. voditeljica obporodnega izobraževanja (dipCBEd (CBI)), obporodna spremljevalka (doula, CD(DONA)), dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja

Foto: bellybelly.com.au, modernalternativepregnancy.com, nytimes.com

Sorodni prispevek:
Kdaj prerezati popkovnico?

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid