Po jutru se dan pozna

Ponedeljek, 12. april 2010, 7:43
Image
po jutri se dan pozna

Saj poznate ta pregovor, kajne? Velja tudi v vzgoji in odnosih z našimi otroki. Vse prepogosto dovolimo, da naša jutra postanejo en sam stres: vstani, obleci se, zamudil boš, pohiti, daj no že!  Nikar tako. Naj bodo jutra (kljub zgodnji uri) mirna in vesela.

 

Zbujanje
Šolski otroci naj se zbujajo sami, popolnoma jim prepustimo to odgovornost. Kupimo jim budilko in se nehajmo obremenjevati. Otroci ne marajo, da jim starši težijo: "Vstani! Zamudil boš!"

Če imamo zaspanca, lahko rečemo na primer: "Je težko vstati, a potrebuješ še pet minut?" Bodite razumevajoči in skrbite zase, saj ne boste vi tisti, ki boste morali potem hiteti z oblačenjem. 

Majhni otroci
Predšolske otroke boste morali zbuditi sami. Če imate zaspančke, jim dovolite tistih pet minut, da pridejo k sebi. Izkoristite ta čas za crkljanje, pa boste imeli otroka, ki bo rad sodeloval. 

Mudi se!

Bolj kot jih priganjamo, bolj se obirajo! Ne delajte tega.

Ne pozabite, da potrebujejo majhni otroci tudi nekaj samostojnosti. Če se želijo oblačiti sami, se raje zbudite malo prej in jim pustite, da se urijo v oblačenju, če si to želijo, vi pa jim pri tem le pomagajte. 

Velikim vsekakor dovolite, da imajo svoj tempo. Ne sekirajte se, če petnajst minut ležijo, se oblečejo v dveh, kopalnico preskočijo, pograbijo kos kruha in že hitijo v avto. Mogoče le oznanite: čez pet minut greva! In potem res greste. 

Zajtrk brez moraliziranja
Zajtrk ni čas za učenje moralnih principov, vljudnosti. Ne dovolite, da otrokova sitnost določa vaše počutje. Ne napadajte nazaj! Raje ostanite vedri in mirni, z malce sočutja pa ohranite jutro prijazno:

Spet ni mojih kosmičev! Zmeraj jih pozabiš kupiti! Zdi se, da ni nič takega v hladilniku, kar bi ti zdaj rad jedel.  

Naj bodo vaša jutra mirna in vedra. Po jutru se dan pozna.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Anonymous
Ponedeljek, 12. april 2010, 20:49

Popolnoma se strinjam s pregovorom - po jutru se dan pozna. To še kako drži.
Pomembno je, da so jutra mirna in vesela, saj to vpliva na vse družinske člane preko celega dneva.

Vendar je to možno samo v družinah, kjer imajo jasno postavljene meje, kjer veje med družinskimi člani spoštljiv odnos. Kjer se otroci ne zmišljujejo kar tja vprek, samo da bi podaljševali odhod od doma ali da bi zbujali pozornost oziroma potrebo po pomembnosti.