Otrok v zrelih letih: zakaj pa ne?!

Štefan Kržišnik
Petek, 22. januar 2010, 14:17
Image

Število otrok, ki jih rodijo ženske po 40. letu starosti, v zadnjem času narašča. V Sloveniji se je namreč letno v povprečju rodilo več kot 400 otrok ženskam, starejšim od 40 let (približno dva odstotka vseh porodov), medtem ko je bilo v 90. letih prejšnjega stoletja tovrstnih porodov nekaj več kot 200 letno (ali dober odstotek vseh porodov).

Gotovo je to posledica trenda, da danes ženske rojevajo pozneje kot nekoč. Pa vendar je porodov žensk v zrelih letih še vedno manj kot nekoč, recimo v času pred letom 1970.

Še vedno v družbi naletimo na predsodke, da imeti otroka po štiridesetem ni najbolj primerno. K temu pripomore tudi medicinska stroka, ki priporoča veliko več preiskav v tem obdobju, tako da včasih dobimo vtis, da je nosečnost v zrelih letih tveganje in grožnja zdravju. 

Toda narava gotovo ni omogočila plodnosti ženskam v tej starosti zato, da ne bi imeli otrok :) – sicer bi poskrbela, da plodnost usahne že prej. Sicer je lepo poskrbela, da se plodnost v teh letih zmanjša, toda če kljub temu lahko spočnemo, zakaj bi bili potem prestari za otroka? 

Pari, ki so se odločili sprejeti otroka v zrelejših letih, povedo, koliko veselja je prinesel otrok v družino: prav zadnji, najmlajši otrok je velikokrat ljubljenec celotne družine.

Mnogi pari poročajo, da jim je prav rojstvo otroka v poznih letih pomagalo ostati v dobri fizični in psihični kondiciji: majhen otrok jih je v času, ko so se že bližali abrahamu, naredil veliko bolj mladostne. Imeti otroke pozno pomeni, da ni sindroma praznega gnezda. Navzočnost majhnih otrok v človekovo življenje vedno prinaša veselje in zaupanje. Če imamo otroke pozno, se lahko zgodi, da nas ob slovesu najmlajših otrok najstarejši že razveselijo z vnuki. 

Dobiti bratca ali sestrico je izredno lepa izkušnja za starejše otroke, sploh če so najstniki. Majhni otroci najstnike v vsem sprejemajo: ne motijo jih ne stil oblačenja ne mozolji ne mladostniške muhe – majhni otroci so zmožni imeti brezpogojno radi, kar najstniki tako zelo potrebujejo. 

Ko imamo otroka v poznih letih in se nam zdi, da so nosečnost, porod in skrb za dojenčka že daleč za nami, lahko znova podoživimo spomine na te lepe trenutke, na našo »prvo zaljubljenost« do otrok. In vsi naši otroci to čutijo, četudi so že najstniki. Kar damo najmlajšemu otroku, vedno damo vsem.

In nenazadnje je otrok v poznih letih blagoslov za naše telo. V trenutku, ko morda prvič občutimo staranje, nas preseneti, da zmore naše telo ustvariti nekaj tako lepega, svežega in novega, kot če bi bili stari 20 let!

Ne ozirajmo se tako preveč na družbene predsodke, kdaj je primeren čas za zadnjega otroka, ampak predvsem prisluhnimo svojemu srcu in klicu: ali sva odprta še za eno novo življenje?

Internetna stran, na kateri lahko najdemo nekaj zgodb mamic, ki so rodile po štiridesetem: http://www.mothersover40.com/.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Petek, 22. januar 2010, 22:34

Tako sem tudi jaz prepričana - zanosimo lahko, dokler pač nismo prestare za otroke. Po rojstvu četrtega otroka pred devetimi leti sva z možem videla, da bi (vsaj zaenkrat) težko imela še enega. Med drugim smo gradili. Lani po vselitvi, v mojem 40. letu, sva počasi začutila, da bi pa morda imela še kakšnega otročička. Želja po otroku se meša z dvomom vase, kako bi zmogla. Seveda za razliko od 10, 15 let nazaj ni takoj prišlo do zanositve, kljub nekaterim znakom moje plodnosti. Zaupanju v srcu se pridružuje še sproščenost v najinem odnosu, ko se nama ni treba več ozirati na plodne dni. :)

Nedelja, 24. januar 2010, 22:50

opažam veliko razliko v pristopu medicine, ki na eni strani dopušča umetno oploditev ženske do 42 leta, hkrati pa so mnoge ženske, ki zanosijo kasneje pogosto vprašane, kaj bodo z otrokom - ali ga bodo obdržale.

renkovci 59, 9224 turnišče
Ponedeljek, 25. januar 2010, 13:09

res je razlika v tem biti noseča pri tridesetih ali deset let pozneje, a drugo nosečnost pri skoraj štiridesetih doživljam veliko bolj čustveno, globoko, ob še nerojenem otroku sem še poglobila odnos s prvim otrokom. ne se bati, čudovito je tudi v teh letih.
pa še to. veliko hudega sem doživela vmes, v teh desetih letih, med drugim izgubila enega otroka v petem mesecu nosečnosti. ampak v pičlih treh tednih po tem, ko je padla odločitev, da bi lahko še enkrat zibali, sem že zanosila in od takrat sem zazrta le v datum, ko bo ugledala luč sveta moja pikica. vse je mogoče tudi pri teh letih

Torek, 26. januar 2010, 20:12

Najbrž te rojstvo otroka po štiridesetem res pomladi in je to za družino pravo darilo.Pozna pa se tudi pri vzgoji. Prevečkrat ti starši vzgajajo kot babice in dedki.

Anonymous
Ponedeljek, 1. marec 2010, 14:44

Je že tako, da današnji življenski tempo narekuje spremembe tudi pri nosečnosti, vendar se je treba vprašati, kaj to pomeni tudi za otroka.
Sama imam starejše starše, ki so se in se vedno trudili zame, vendar se pozna velik generacijski prepad med nami,...sicer so mi vedno nudili vse po najboljši moči, vendar pa je njun pogled na svet ostal še v 60ih letih, pozna se tudi pri njini energiji, še posebej zdaj, ko sta upokojena. Sama delam na temu, da ne grem po njunih stopinjah! Pa ne me razumeti narobe, saj starša izredno cenim, vendar je bolje imeti otroke v mlajših letih.