Ostanita v bližini drug drugega tudi po rojstvu otroka!

Mojca Koren Lapajne
Sreda, 1. junij 2016, 5:18
Image
baby family1

Rodi se dete, ki je živelo v sanjah in podobah o vajini družini že dolgo pred rojstvom. In preden se zavesta, postane središče vajinega življenja, vajine ljubezni, vajinega časa in vajinih pogovorov.

Toda kje in kdaj sta se izgubila VIDVA? Po teoriji in predstavah naj bi si bila po rojstvu otroka bližje kot kadarkoli prej, v vsakdanu pa se izgubljata v utrujenosti, skrbeh in obtoževanjih. A ne pozabita - na začetku zveze sta bila VIDVA in ko bodo otroci odšli od doma, bosta spet samo VIDVA.

Zato sprejmita spodnje predloge kot izziv, da bosta vidva (in ne vajini otroci) ostala središče vaše družine.

Vajin odnos je vreden vsega truda

Ohranita telesno bližino. Morda spolnost v prvih mesecih po porodu res ne bo na ravni pogostosti kot pred ali med nosečnostjo. Toda nikoli nista tako utrujena, da se ne bi mogla objeti in poljubiti. Zjutraj. Ob slovesu. Ko se ponovno vidita. Zvečer. Vedno, ko je le mogoče, se držita za roke. Kdaj zaplešita močno stisnjena drug k drugemu. Ne dovolita si, da vama rutina vsakdana odnese intimnost.

Ne tekmujta v tem, kdo je bolj utrujen in kdo je več naredil v preteklem dnevu. Ne računajta v procentih, koliko kdo prispeva, razmerje ni nikoli 50:50. Ne štejta, kolikokrat je kdo zamenjal plenico. Sprejmita, da oba dajeta vse od sebe in dopuščajta možnost, da je tudi drugi lahko utrujen. Dan v službi ni več vreden od dneva na porodniškem dopustu. In seveda obratno. Zaupajta drug v drugega, da oba počneta vse po svojih najboljših močeh.  

Se ne strinjata v čem glede otroka? Se razhajata v mnenju, ali otrok sodi v zibelko ali v vajino posteljo?  Se prerekata o načinu nege? Pogovarjajta se o tem, poslušajta se, delita si mnenja, toda brez obtoževanja in kritiziranja zakonca kot starša. Morda se sedaj to zdijo malenkosti, ampak vajina sposobnost usklajevanja različnih pogledov na vzgojo bo sčasoma  še kako pomembna.

Poslušajta drug drugega. Prisluhnita tako veselju kot tudi pritoževanju. Morda žena ne prosi za nasvet, ampak zgolj za razumevanje. Morda mož potrebuje le izraz spoštovanja, ko govori o svojem delu.

baby family2

Pohvalita drug drugega. Pohvalita vsak trud, ki ga opazita. Cenita pri drugem vse, kar postorita za otroka, družino, gospodinjstvo ali finančno stabilnost. Bodita hvaležna drug za drugega.

Molita drug za drugega - za moč, za potrpežljivost, za razumevanje in za zvestobo poročnim obljubam.  

Kljub kaosu, ki morda vlada prve dni ali prve tedne, ohranita svoje obrede. Sta imela svoj dan v tednu za filmske večere, sta hodila ob nedeljah v hribe, ob sobotah zvečer ven? Sta si pošiljala sporočila po telefonu v času odsotnosti? Ohranita te rituale! Morda jih bo potrebno prilagoditi, toda nikar jih ne opustita. Vzemita si čas samo za vaju. Zabavajta se! Morda bo sobotne večere zunaj zamenjala namizna igra, kar je lahko prav tako zabavno! Smejta se skupaj, uživajta v družbi drug drugega!  

Eden drugemu ostanita prioriteta, skupaj pa glavni steber vajine družine. Bodita pozorna na potrebe drug drugega – na potrebo po intimnosti, po miru, po času zase, po pogovoru. Prisluhnita si, opazujta se in se odzivajta drug na drugega.

In predvsem – nikoli ne zaspita z zamero v srcu. Opravičita se drug drugemu za pozornost, ki si je morda preko dneva nista izkazala. Opravičita se za besedo, ki je bila izrečena, preden je šla skozi filter presoje. Sprejmita se v svoji nepopolnosti. In se v nov dan podajta  - z roko v roki. 

Foto: bubhub.com.au, ocfamilyfoundationsblog.wordpress.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.