Optimalna lega dojenčka za lahek porod

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 18. marec 2015, 5:07
Image

Od lege dojenčka v maternici je odvisno, kako bo potekal porod in kako “težak” bo. Vendar pa ni vse odvisno od sreče, saj lahko tudi same, vsaj deloma, vplivamo na to, da se otrok postavi v dobro lego.

Najbolj optimalna lega za porod je, ko je dojenček obrnjen z glavo navzdol in njegova hrbtenica leži na levi sprednji strani maminega trebuha. V tem primeru otrokova glavica z največjim obsegom pritiska na maternični vrat, kar omogoča hitrejše in lažje odpiranje ter kasneje najlažje potovanje skozi medenico. Tak položaj si izbere večina dojenčkov, če jim le pogoji to omogočajo.

Tradicionalne modrosti rojevanja pravijo, da se da iz lege dojenčka ob začetku poroda napovedati, kakšen bo porod. V preteklosti je kar 75 % dojenčkov izbralo lego z glavico navzdol in hrbtom med maminim levim bokom in popkom. 10 % jih je izbralo mamino desno stran. Le nekaj jih je izbralo lego z glavico navzdol in obrazom obrnjenim naprej in še manj z ritko navzdol.  

Če je mama med porodom mobilna in dojenček v pravi legi, porod poteka hitreje in bolj gladko.

Danes je način življenja drugačen. Več sedimo in smo manj aktivni. Tako mnogo dojenčkov nima druge možnosti, kot da ležijo v položajih, ki niso najboljši, npr. s hrbtom obrnjeni proti materi. Zato so tudi pogostejši dolgi in boleči porodi, k čemur še pripomore ležanje na hrbtu med porodom

Prav je, da pri porodu pomislimo tudi na otroka. Ker je rojstvo eno samo, naj bo čim bolj varno in prijetno.

Novozelandska babica Jean Sutton je odkrila, da lahko s svojo držo in gibanjem dojenčku pomagamo, da izbere optimalno lego. V zadnjih tednih nosečnosti je dojenčku najbolj udobno, če ima svojo hrbtenico naslonjeno na mamin trebuh. Mama pa morda s tem ni najbolj zadovoljna, saj njen trebuh štrli in jo sili v racajočo hojo.

lega v maternici

Nasveti, kako dojenčku omogočiti, da zavzame optimalno lego:

  • Ko sedite, ne sedite tako, da ste naslonjeni nazaj, ampak tako, da ste naslonjeni naprej.
  • Pri počivanju ne ležite na hrbtu, pač pa na boku ali na pol na trebuhu.
  • Koristna je zmerna fizična aktivnost.
  • Če delate vaje na vseh štirih, pazite, da je medenica višje od ramen.

Kaj pa pri porodu?

  • Čim dlje ostanite v pokončnem položaju, da se izognete ležanju na postelji.
  • Če ste utrujeni in se morate uleči, lezite na bok.
  • Med popadki se nagibajte naprej in migajte z boki.

Če je dojenček obrnjen s hrbtom proti mamini hrbtenici, to povzroči, da je porod težji. Porodnica čuti predvsem močne bolečine v križu, porod ne napreduje tako, kot bi lahko, velikokrat je potrebna zunanja pomoč pri porajanju.

 

Bi želeli ugotoviti, v kakšnem položaju je dojenček? To vam lahko pove ginekolog, ko opravi ultrazvočni pregled. Lahko pa si pomagate tudi same s tipanjem. Glava je na otip trda in zaobljena, medtem ko je zadnjica mehka.

Če trebuh in popek “štrlita” ven in/ali čutite brce pod rebri, je velika verjetnost, da je dojenček s hrbtom obrnjen proti maminemu trebuhu.

Če je trebuh bolj plosk in/ali čutite brce spredaj na trebuhu, je dojenček verjetno obrnjen s hrbtom proti maminemu hrbtu.

Če čutite brce nad popkom, je dojenček obrnjen na glavo.

Če čutite močnejše bolečine v trebuhu in rebrih, je dojenček verjetno obrnjen z medenico navzdol in z glavo tesno pod rebri.

 

Foto: sciencetimes.com, irishtimes.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor