Odkrite besede za starše šolarjev …

Sreda, 12. september 2012, 5:41
Image
v solo

Katerih 10 nasvetov pred vstopom vašega otroka v šolo bi vam prihranilo vsaj katero od skrbi in zagat, s katerimi se običajno soočajo starši novopečenih šolarjev? Britanski starši so izbrali naslednje …

»Zakaj nam tega ni nihče povedal?« Britanski starševski portal Parentdish je ob začetku šolskega leta zapisali 10 napotkov, ki bi si jih starši želeli slišati, preden so njihovi otroci vstopili v šolo. Napisani so deloma hudomušno, skrivajo pa tudi kar nekaj resnice.

1. Vse do vrnitve vašega otroka iz šole se boste veselili pogovora o tem, kaj je počel čez dan - vaš otrok pa bo morda kot brez besed ali pa bo iz sebe spravil le mrmranje: "dobro, v redu, ne morem se spomniti«, na vprašanje o kosilu pa bo odgovor le: »testenine«.

Ne bodite razočarani, če se zdi, da vas vaš otrok ob prihodu domov ni tako vesel, kot ste vi njega. Bodite le tam kot starši, dajte mu prostor in čas. Zlasti ob težkih dneh.

Dobro je vedeti, da sta že zadosten počitek in redna prehrana velik vir potrebne energije, ki pripomore k boljšemu splošnemu počutju. Zato privoščite to sebi in svojim otrokom. Ko se bo bolje vživel v šolski vsakdan, se bo tudi njegovo razpoloženje počasi izboljšalo …

2. … vse dokler se mali godrnjavček ne bo spet pojavil ob koncu ocenjevalnega obdobja. Ta pojav imenujemo »konecsemestritis«, prizadene pa predvsem starejše in zelo skrbne otroke.

Rešitev? Vse kaže, da je razlog v utrujenosti, zato mu privoščite še več (nočnega) počitka. In že samo dejstvo, da veste, v čem je težava, vam bo pomagalo, da se umirite in mu pomagate na primeren način. V tem času je še posebej pomembno, da otrokov čas po šoli in ob koncu tedna puščate čim bolj prost in umirjen.  

3. V vsaki osnovni šoli obstoja nenavadna črna luknja, v kateri padejo in se izgubijo jopice, dežniki, zvezki in ostale šolske potrebščine. Nič ne pomaga, če so označene.

Stvari se bodo izgubljale in ne glede na to, kako dober spomin ima vaš otrok za tedenski razpored nogometnih tekem ali za ime vsake posamezne pravljične vile, bo neizogibno pustil polovico svojih stvari v šoli (tistih, ki jih potrebuje doma, nasprotno pa bodo doma ostale tiste, ki jih potrebuje v šoli. Nenavadno).

Večkrat jih torej spomnite na njihove stvari, ki jih morajo vzeti ali prinesti domov. Označite vse predmete, kar p še vedno ne prepreči nujno njihovega izginotja, zato ne pošiljajte v šolo ničesar posebej dragocenega (razen seveda vaših otrok).

4. V prvih letih bo vaš otrok verjetno pogosto menjal svoje najboljše prijatelje.

To je povsem normalno.

Rešitev: ne navežite se preveč na starše otrokovega "najboljšega prijatelja", razen če se vi sami osebno dobro ujamete z njimi. Dobro je vedeti, da ti otroci najverjetneje ne bodo ohranili življenjskih vezi. Kljub temu se trudite imeti lep odnos tako s prijatelji svojih otrok kot z njihovimi starši. To bo vašim otrokom veliko pomenilo. In bodite jim opora, ko jih bo kdo od prijateljev zapustil ali prizadel.

5. Tudi če je vaš otrok najbolj priljubljen v razredu, bo neizogibno prišel tudi čas, v katerem bo deležen težkih zbadljivk.

Naučite svojega otroka pravilnega soočenja s takimi zbadljivkami, zlasti se osredotočite na to, da mu boste dober zgled in ga boste naučili zdrave mere trdnosti in samozavesti.

Naj tudi ve, da vztrajno draženje, poniževanje, ustrahovanje ali celo nasilje v šoli zahteva ukrepanje. Dajte mu vedeti, da lahko vedno o tem pove vam ali učitelju ter zagotovilo, da boste z njim.

6. V vsakem razredu se skoraj gotovo najde vsaj en starš, ki strahovito opravlja, in vsaj eden, ki je »ekstra-konkurenčen«.

(Sprašujemo se, ali so morda šolske okoliše oblikovali na tej osnovi – da bi jih pač malce razporedili in poskrbeli, da  imamo vsi vsaj enega takega!)

Ko vas ekstra-konkurenčna mama vpraša, na kakšni stopnji pismenosti je vaš otrok, ali kakšno je bilo njegovo pričevalo konec leta, lahko zaigrate nenaden napad akutne amnezije ("Oh, jaz imam strašno slab spomin za take stvari in se nikoli ne spomnim natančno"). Na vsa vprašanja »Ga. Opravljivke« pa lahko odgovarjate z: "Ne vem." Če to postane dolgočasno in predvidljivo, včasih le recite: "Zanimivo vprašanje, bom razmislil/a in povedal/a".

7. Ne boste veliko vedeli o tem, kaj se dogaja v njihovem razredu.

Učitelj vas ne more redno informirati o vsem dogajanju, na kar se nekateri starši težko privadijo, sploh če so bili vajeni pogostnih in izčrpnih informacij s strani vzgojiteljev v predšolskem obdobju.

Smiselno je na kratko vprašati učitelja o splošnih informacij glede učne snovi, programa ali vzdušja in reda v razredu (nikakor pa ne vsak dan, razen če obstajajo posebni razlogi), na splošno pa velja, da je dobra novica že to, da ni posebnih novic. Gotovo pa se boste prav kmalu srečali na kakem roditeljskem sestanku ali govorilni uri.

Ne boste torej prejemali dnevnih ali tedenskih informacij, razen če se vaš otrok odloči, da vam to pove. Vprašajte ga, ne pričakujte pa, da vam bo veliko razkril.

8. Med šolskim letom boste še vedno morali plačevati za razne izlete ali prostočasne dejavnosti.

Verjetno boste prejeli denarne zahtevke za izlete, prireditve in druge redne stvari. Prihranite nekaj denarja za to.

Ne pozabite pa, da vam ni treba pritrditi vsaki prošnji vašega otroka. Skupaj se pogovorite, nato pa sami modro odločite, katere dejavnosti tudi sprejeti. Pogosto se zgodi, da so otroci (in vi) preobremenjeni. Vaš otrok zagotovo ne bo edini, ki ne bo vpisan na karate in nogomet in francoščino in ustvarjalne urice hkrati …

Če vam plačevanje za šolske izlete ali šolske obroke predstavlja težavo, se obrnite na vodstvo šole, ki vam bo svetovalo glede finančne pomoči, ki vam je na voljo (otroci družin z majhnim dohodkom so upravičeni do brezplačne šolske prehrane).

9. Učitelj bo skrbel za vašega otroka, vendar pa mora poskrbeti še za 27 drugih.

Če bi starši vsakega učenca prosili vsak dan le za pet minut pogovora z učiteljem, bi to zanj pomenili dve dodatni uri in pol. Če imate vprašanje za učitelje, modro izberite čas. Po šoli je običajno lažje kot v odmorih med poukom, saj so učitelji takrat osredotočeni na pouk in dogajanje v razredu. Večine učiteljev ne moti hitro neformalno vprašanje, za daljši ali pomembnejši pogovor pa se z njimi dogovorite vnaprej. Na ta način bo tudi vaša zasebnost veliko večja.

10. Nazadnje pa je pomembno, da se zavedate, da bo vaš otrok kot bi trenil odrasel v velikega (morda večjega od vas) devetošolca, zato uživajte vsak trenutek, ki vam je podarjen.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid