Očetov nasvet ženinu

Mica Škoberne
Sobota, 26. maj 2012, 23:43
Image
zenin oce

Kako je oče svojemu sinu pred poroko razložil pomen poročne obljube in svoje izkušnje z njo …  

Dragi Dave!

Ko sva se tvoja mama in jaz poročila, sva uporabila standardni poročni obrazec. Dokler ni duhovnik na vaji pred poroko prebral poročne obljube iz obrednika, nisem niti vedel, kaj bom obljubil. Za vsak slučaj, če je še nisi prebral vnaprej, ti povem, kako gre:

»Jaz, David, sprejmem tebe, Lisa, za svojo ženo in obljubim, da ti bom ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja."  

Nobenih zagonetnih fraz in trikov. Nobenih skritih pogojev. Obljuba je dovolj preprosta za Forresta Gumpa.

»Sprejmem tebe za svojo ženo,« zveni kot zelo ohlapen opis del. Kdo bo kuhal? Kdo bo čistil? Popravljal avto? Kosil travo? Previjal? Vsak par se o tem dogovori po svoje. Ne gre za to, kaj naj bi kdo delal. Pomembno, je s kom to delaš.

V Visoki pesmi ženin pravi: »Šestdeset je kraljic, osemdeset stranskih žen in deklet brez števila. Ena sama je moja golobica, krasotica moja« (Vp 6,8–9). Povsod, kamor pogledaš, najdeš razne lepotne kraljice, pop zvezdnice in lepa dekleta. Ta obljuba pa pravi: »Od vseh deklet na vsem svetu si ti prava zame. Jaz sprejmem tebe.«

»Obljubim, da ti bom zvest.« Nobenega goljufanja. Nobenega zafrkavanja naokrog. Enostavno povedano.

»Te bom ljubil.« Ne zamenjuj romantike z ljubeznijo. Romantika je nezanesljiv občutek, ki vzbuja romantične predstave, kot na primer: »Zate bom splezal na najvišjo goro. Zate sem bom boril z zmaji. Zate bom umrl.« Resnično življenje pa nam ponuja malce drugačne izzive:

Romantika pravi »umrl bi zate«, resnično življenje pa te sprašuje: »Ji boš dal dobro jabolko?«Sedita na kavču in gledata televizijo, ko se med oglasi odpraviš po prigrizek. V hladilniku najdeš nekaj jabolk in si izbereš dobrega. Potem zavpiješ še: »Lisa, bi tudi ti jabolko?« »Ja, Dave, hvala, bi!« Samo kaj, ko v hladilniku ni nobenega drugega dobrega jabolka razen tistega v tvoji roki! Ko se vračaš proti kavču, v sebi tehtaš, katero jabolko bi ji dal. Romantika pravi »umrl bi zate«, resnično življenje pa te sprašuje: »Ji boš dal dobro jabolko?« In ljubezen pravi: »Ja, daj ji najboljše.«

»Te bom spoštoval.« Ta del obljube je mene kar malo presenetil. Nisem si predstavljal, da ji bom obljubil spoštovanje. Ampak sem poskusil in se je dobro obneslo! Prenehal sem jo dražiti in sem si za svojo nalogo zadal to, da jo branim in da držim z njo, kadar se skušajo prijatelji ali sorodniki spravljati nanjo.     

Spoštovanje je najbolj zanemarjen del obljube. Nekateri možje se zbijajo šale na račun svojih žena, z drobnimi ponižanji, ki naj bi bila smešna. To so res slabe šale. Takšne šale zarežejo, ranijo in rušijo zaupanje. Zakon lahko izkrvavi zaradi tisoč drobnih urezov. Izogibaj se negativnemu humorju. Ker ni smešen.

Spoštovati pomeni upoštevati. Ravnaj z njo kot s kraljico. Nauči tudi otroke, da jo spoštujejo. Ne pusti nikomur, da bi jo poniževal. Ona je tvoja dama in s tvojo damo se ravno spoštljivo.

Bog te blagoslovi, Dave.

Z ljubeznijo,

oče 

 

Vir: John Przybysz/foryourmarriage.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.