Očetov dan – brez pravil za otroke

Eva Markovič
Sobota, 9. april 2016, 5:22
Image
BrezPravil2
Brez pravil se družinsko življenje spremeni v kaos, ali ne? Zapis očeta, ki se je odločil, da bo enkrat otrokoma dovolil, da počneta, kar koli si zaželita. In doživel nepozaben dan!

 

Avtor zapisa je BJ Foster, pisec in urednik, poročen, oče dveh otrok. Živi v Misisipiju, ZDA.

Nora ideja – najlepši spomini na otroštvo

To ni bila moja ideja in večkrat sem slišal, da sem nor, ker sem sploh poskusil. Ko sem lani pisal članek o družinskih tradicijah, sem ljudi spraševal o njihovi najljubši družinski tradiciji. Ena mi je še posebej ostala v spominu. Sodelavka mi je pripovedovala, da je njen sin, ko je bil mlajši, občasno preživel vikend pri njeni sestri. Šele pozneje je izvedela, da je sestra sinu dovolila, da so tisti vikendi »brez pravil«. Še danes so to za sina eni najlepših spominov na otroštvo.

Zdelo se mi je zmešano in zabavno, pa tudi mikavno. Ideje si vse leto nisem mogel izbiti iz glave. Pred nekaj tedni sem se končno odločil, da jo bom uresničil, ko bo žena za konec tedna odpotovala. Cel vikend se mi je zdel predolg, zato sem se odločil za eno popoldne in večer.

Če se v dnevu prez pravil niste pripravljeni podati v vse neumnosti, ki si jih otroci zamislijo, potem nima smisla.

Žena je nejeverno zmajevala z glavo, otroka pa sta bila nad idejo seveda navdušena. Končalo se je čudovito in otroka me rotita, da bi dogodek ponovili. Kako je bilo in zakaj je bilo zame še bolj dragoceno kot zanju?

Samo dve pravili: varnost in spoštovanje drugih

Vse, kar smo počeli, je moralo biti varno. Seveda jima nisem dovolil, da bi tekala po natlačenem parkirišču. Morda smo počeli nekaj stvari, pri katerih je bilo nekaj več tveganja kot običajno, vendar ničesar, kar bi se lahko končalo z resnimi poškodbami.

Drugo pravilo je bilo, da moramo upoštevati druge ljudi. Če se želita ob treh ponoči igrati na dvorišču, ni problema, vendar moramo biti tiho, ker sosedje spijo. Moja otroka sta si tega res želela, vendar sta zaspala, preden bi lahko poizkusila.

Mama se mora strinjati

Mamam ni treba sodelovati. Osebno nisem želel kratiti spanca svoji ženi, zato sem izbral vikend, ko je ni bilo doma. Vseeno pa je pomembno, da se mama strinja. Zagotovite ji, da boste skrbeli za varnost, in jo pomirite. Gre za dan, ki si ga bodo otroci zapomnili za vse življenje, zato je to toliko pomembnejše.

 

BrezPravil1

Bodite s srcem pri stvari!

Če se niste pripravljeni podati v vse neumnosti, ki si jih otroci zamislijo, potem nima smisla. V najboljšem primeru ne bo tako dobro, kot bi lahko bilo. Ko nekaj predlagajo – pa čeprav zahteva napor ali je neprijetno – se lotite z navdušenjem. Skočite na stol in zavpijte: »Pa dajmo!«

Z otrokoma smo kolesarili ob zalivu. Vprašala sta me: »Oči, lahko skočiva v vodo z oblekami?« Seveda lahko in tudi sta. Tisto, o čemer sta kasneje pripovedovala, je bilo, kako sem skočil v vodo jaz, s srajco, kavbojkami in nogavicami vred.

Pričakoval sem, da bosta otroka po dnevu brez pravil grozna, a sta se v resnici obnašala lepše kot ponavadi. Brez težav sta preklopila nazaj na naš vsakdanji ritem in pravila.

Otroci niso navajeni početi vsega, kar jim srce poželi, zato jim lahko pomagate s kakšnim norim predlogom. Jaz sem svojima na primer predlagal, da bi večerjali sladoled!

Nad čim sem bil najbolj presenečen?

Zame je bilo še bolj dragoceno kot zanju. Ob redu in urejenosti se počutim varnega. Kaos ima zame nasprotni učinek, zato je bil dan brez pravil daleč izven mojega območja ugodja. Premagati sem moral samega sebe. Vse od tistega dne lahko veliko bolje nadziram svoje reakcije na njuno otroško obnašanje.

Druga stvar: pričakoval sem, da bosta otroka naslednji dan grozna, a sta se v resnici obnašala lepše kot ponavadi. Brez težav sta preklopila nazaj na naš vsakdanji ritem in pravila. Nisem jima še povedal, a načrtujem, da bomo to od zdaj izvedli dvakrat na leto.

Vir: howtobeadad.com
Prevod: Eva Markovič

Foto: whosay.com, balancedandbarefoot.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid