Očetje so pomembni tudi za dojenčke!

Mica Škoberne
Petek, 27. julij 2012, 23:31
Image
oci

Kaj naj oče s čisto majhnim dojenčkom? Mar mu ne zadostuje mamica? Očitno ne. Otroci, katerih očetje so pri treh mesecih bolj povezani z njimi, imajo že pri enem letu manj vedenjskih težav, so odkrili raziskovalci z Oxforda.

Vedenjske težave, ki prizadenejo že otroke ter se v adolescenci in odrasli dobi kažejo kot šolski neuspeh, prestopništvo, zavračanje vrstnikov in slabo duševno zdravje, imajo pogosto svoj izvor v predšolskem obdobju. Še posebej velik vpliv imajo značilnosti in vzorci interakcije med otrokom in starši. A večina študij doslej se je osredotočala na vpliv in pomen mater.

V pravkar objavljeni študiji oxfordskih raziskovalcev, o kateri poroča portal Sciencedaily, pa so v 192 družinah preučevali predvsem pomen interakcije med otrokom in očetom v zgodnjem poporodnem obdobju in njen vpliv na otrokovo vedenje.

Raziskovalci pod vodstvom dr. Paula Ramchandanija so odkrili velik pomen očetovske prisotnosti že pri otrokovih treh mesecih: »Otroci, katerih očetje so bili bolj vključeni, so se odrezali bolje in so imeli manj vedenjskih težav. Na drugi strani lestvice pa so imeli več vedenjskih težave otroci, katerih očetje so bili bolj oddaljeni in izgubljeni v svojih lastnih mislih ali ki so se manj ukvarjali z njimi. Povezava je bila močnejša pri dečkih kot pri deklicah, kar nakazuje, da so dečki verjetno bolj dovzetni za vpliv očetov že od zgodnje starosti dalje.«

Raziskovalci še iščejo točne razloge za tolikšen vpliv, v tem trenutku pa je jasno vsaj to, da je zgodnja interakcija otroka z očetom pomembna. »Pozornost v prvih mesecih življenja je pomembna, ker je to ključno razvojno obdobje in je otrok zelo dovzeten za vplive iz okolja, med katere sodi tudi kakovost starševske skrbi in interakcije,« pojasnjuje dr. Ramchandani. Pomoč, ki bi očetom že zgodaj pomagala razvijati in krepiti takšno držo, se mu zato zdi posebnega pomena tudi za poznejši razvoj otroka.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

4. oktober 2019 ob 17.30

Ljubljana, Slovenj Gradec, Sveti duh, Nova Gorica, Maribor,
Cerklje na Gorenjskem