Očetje otroke naučijo vztrajnosti

Mica Škoberne
Ponedeljek, 2. julij 2012, 0:03
Image
ocetje

Najstniki, ki v napornih situacijah ne odnehajo in vztrajajo tudi, ko postane težko, se imajo za to zahvaliti predvsem svojim očetom.

Očetje imajo posebno vlogo pri razvijanju čuta za vztrajnost pri svojih odraščajočih otrocih, ki je ključ do njihovega uspeha v življenju, pravijo izsledki nedavne študije. Profesorja Laura Padilla Wlaker in Rand Day z Brigham Young univerze sta več let spremljala in preučevala 325 družin in opazila to zanimivo dejstvo.

»V raziskavi smo spraševali, ali lahko otrok vztraja ob neki nalogi, ali lahko dokonča nek projekt, si zmore zastaviti cilj in ga doseči. Urjenje v vztrajnosti postavi temelje za to, da lahko otroci dobro uspevajo in se soočajo s stresom in pritiski v življenju,« opozarja Day. Vztrajnost je namreč povezana tudi z večjo zavzetostjo v šoli in z manjšo stopnjo prestopništva.

»Očetje imajo neposreden vpliv na to, kako otroci gledajo na vztrajnost in na upanje in kako ju vključujejo v svoje življenje,« pravi Day in dodaja: »Potrebno je sicer reči, da to zmorejo tudi mame, ampak izkazalo se je, da imajo očetje z avtoritativnim starševskim slogom vpliv na to, kako njihovi najstniki doživljajo sebe in kako vztrajni so svojih življenjih.« Pomembno je tudi, da so očetje v stalnem stiku s svojimi otroki v vsakodnevnem življenju.

Raziskovalca pravita, da se je vztrajnosti mogoče naučiti, na vprašanje, kako lahko očetje pri tem pomagajo, pa odgovarjata, da je ključ v avtoritativnem starševstvu (ki pa ga ne smemo zamenjati z avtoritarnim). Ključno za takšen očetovski slog je troje:

  •          Otroci svojega očeta doživljajo kot toplega in ljubečega.
  •          Poudarjeni so osebna odgovornost in razlogi za posamezna pravila.
  •          Otroci so deležni primerne stopnje avtonomije.   

V tej raziskavi med družinami z otroki med 11. in 14. letom so ugotovili, da je dobra polovica očetov vzgajalo na avtoritativen način, njihovi otroci pa so bili bistveno bolj vztrajni od drugih. Zanimivo je, da so bili otroci očetov z avtoritarnim slogom, ki vladajo z »železno roko« in kaznovanjem, manj vztrajni.

»Naša študija nakazuje, da so najbolj učinkoviti očetje tisti, ki svoje otroke poslušajo, imajo z njimi tesen odnos, postavljajo primerna pravila, dopuščajo pa tudi primerno raven svobode,« zaključuje Padilla-Walker. 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

4. oktober 2019 ob 17.30

Ljubljana, Slovenj Gradec, Sveti duh, Nova Gorica, Maribor,
Cerklje na Gorenjskem