O čem sta sanjala v začetku?

Mica Škoberne
Petek, 9. december 2011, 3:38
Image
par vlak

Na začetku vsakega ljubezenskega odnosa so najrazličnejše sanje, predstave in vizije o lastnem življenju, o partnerju, o razvijajočem se odnosu ... 

Ko začne odnos dušiti teža vsakdana, ima obujanje teh zgodnjih sanj nadvse zdravilen učinek. Kako je bilo pravzaprav takrat, kaj sem pričakoval od sebe, tebe, od naju obeh? Le redko je to enostavno »izkopati«, običajno pa se moramo precej potruditi, da spet ugledamo te začetke v vsej njihovi čarobnosti. Včasih nam pri tem pomagajo zgodbe, ki se začenjajo z: »Ali se spomniš …?«

Nezavedna pogodba

Zakaj je to tako pomembno, nam kaže obstoj nekakšne »nezavedne partnerske pogodbe«. Gre za to, da par v začetku zelo hitro doseže nekakšen dogovor, ki natanko ustreza sanjam in najglobljim potrebam obeh partnerjev v točno tistem časovnem obdobju.

Vzemimo primer para, ki se je spoznal v študentskih letih. On je študij že končeval in je videl že veliko sveta, ona pa je šele prišla iz varnega zavetja doma staršev in se ji je zdelo dobro, da ima ob sebi nekoga močnega, ki jo »uči živeti«. Po dvajsetih letih in z dvema doraščajočima hčerama je on direktor, ona pa, visoko izobražena, skrbi za usposabljanje kolegov. Sedaj bi doma potrebovala nekoga, ki bi na enakovredni ravno z njo delil skrbi, premleval vprašanja in se odzival. On pa ji le očita, kako ni nič več hvaležna za njegove nasvete in poznanstva, ki bi ji jih lahko priskrbel.

Ženske običajno prožnejše

Očitno je, da je prišel čas za novo »pogodbo«, v katero bi lahko vključila nove poglede z obeh strani. Pobudo za to pogosto da ženska, za moškega pa je priporočljivo, da si ta predlog žene vzame k srcu: praviloma so se ženske v tem času bistveno bolj prožno razvijale, medtem ko so moški (statistično gledano) na racionalnem in službenem področju sicer prehodili bolj premočrtno pot, na področju odnosov pa obstali na istem mestu.

Zaljubljenci niso slepi! 

V takšnih situacijah je še posebej dobro, da obudimo spomin na to, kaj vse se nam je v začetku zdelo mogoče, kaj vse nas je fasciniralo. Jürg Willi opozarja, da zaljubljenci v resnici niso slepi, ravno nasprotno - so zelo jasnovidni, če se le zavedamo, kaj je tisto, kar tako jasno vidijo: to so možnosti, nastavki in potenciali, ki se skrivajo v ljubljeni osebi.

Zaljubljenci v resnici niso slepi, ravno nasprotno - so zelo jasnovidni, če se le zavedamo, kaj je tisto, kar tako jasno vidijo: to so možnosti, nastavki in potenciali, ki se skrivajo v ljubljeni osebi.

Zaljubljenci seveda to dojemajo kot pomemben del resničnosti in v tem imajo prav: ti potenciali resnično obstajajo. Motijo pa se v tem, ko menijo, da so že uresničeni. Temu neizogibno sledi čas razočaranja, ki pa nas šele zares usposobi za ljubezen: da zakonca ljubimo, čeprav ne pooseblja vsega tega, o čemer smo ob njem sanjali.

Soočenje s sanjami

A te vizije kljub vsemu ne postanejo nekakšen odpadek: nosimo jih v sebi in če nas sozakonec sooči z njimi, nam to da povod za sanjanje. Čeprav se potem te sanje ne prevajajo ravno premočrtno v resničnost, v večini primerov povzročijo ponovno odkritje in aktiviranje življenjske moči in elana. Takšni pari potem lahko oblikujejo nov skupen način življenja, ki ustreza obema.

Vir: Rolf Sauer, eheonline.at

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.