Nikoli ne bom imela otrok

Uredništvo iskreni.net
Torek, 11. avgust 2009, 7:03
Image

Naj začnem z neplodnostjo. To je moj problem. In včasih je to zame zelo težko obdobje. Moja zgodba je tako dolga in zapletena, da niti ne vem, kje začeti. Začela bom na koncu.

Pred petimi leti sem imela histerektomijo (odstranitev maternice), poskus, da bi rešili moje probleme z endometriozo in kroničnimi bolečinami. Ni jih rešila, je pa načeloma »rešila« moje zdravje. Ne vem, ali obžalujem ali ne, da imela histerektomijo. Večinoma se zdi, kot da ne. Obžalujem dejstvo, da ni rešila mojih težav, kot so mi obljubljali. In obžalujem svojo neplodnost, kot pač lahko obžalujem za nečim, kar ni pod mojo lastno kontrolo.

Z možem sva šla skozi tri postopke umetne oploditve, preden sem imela operacijo, ki se je končala s histerektomijo. Vsi ti meseci, ko sva bila v postopkih, in vsa leta nezaščitenih spolnih odnosov pred tem, niso omajali mojega prepričanja, da bom nekoč mamica. Tudi negativni testi nosečnosti niso omajali mojega upanja, da bom zanosila. Priznam, da so bili tudi meseci, ko nisva imela spolnih odnosov v pravem času, pa sem bila vseeno prepričana, da bom zanosila.

Včasih tudi prihod menstruacije ni takoj uničil mojega upanja. Lahko gre le za vgnezditveno krvavitev, kajne? Saj tudi nekatere nosečnice krvavijo, ni res? Torej sem še vedno lahko noseča in nihče mi ne more reči, da ni mogoče. Dejansko je moralo preteči nekaj dni, da sem si bila pripravljena priznati, da mogoče pa ta mesec le nisem zanosila.

Nekako lažje sprejmem svojo neplodnost zdaj, ko vem, da nikoli ne bom mama, kot pa če bi vsak mesec leto za letom čakala na čudež, »Morda pa tokrat le bo«. Ne morem si predstavljati, kako bi lahko mučila samo sebe zaradi svoje neplodnosti v svojih tridesetih, štiridesetih, petdesetih in morda celo šestdesetih letih.

Čeprav bi bila veliko raje ena izmed tistih žensk, ki jim nikoli ni bilo treba skrbeti za njeno plodnost in so zanosile v prvo, ko so se odločile za otroka, pa sem sedaj le sprejela, da je moje življenje drugačno.

NN

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.