Ničnost cerkvenega zakona

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Petek, 12. junij 2009, 7:00
Image

Katoliška cerkev predpostavlja, da je cerkveni zakon veljaven in zavezujoč za celo življenje (dosmrten in neločljiv). Če se par želi »ločiti«, cerkveno sodišče podrobno preuči njun zakon, da ugotovi, če morda že od začetka v odnosu manjka kakšen bistven element. Če je to dejstvo potrjeno, pomeni, da zakonska zveza ni bila veljavno sklenjena ter ju zato ne veže skupaj za vse življenje. Cerkev nato razglasi ničnost zakona, in tako so oba lahko ponovno cerkveno poročita.

Na kakšni podlagi Cerkev razglasi ničnost zakona?

Da je cerkveni zakon veljavno sklenjen, morajo biti izpolnjeni trije sklopi pogojev:

  1. Odsotnost razdiralnih zadržkov. Med razdiralne zakonske zadržke se šteje, če je eden od zakoncev že veljavno cerkveno poročen, če sta zakonca v krvnem sorodstvu oziroma svaštvu, impotenca (pri ženskah frigidnost), ugrabitev žene (o ugrabitvi moža kanonsko pravo ne govori), redovniški status in nekateri drugi.

  2. Pravilna pravna oblika sklenitve zakona. Da je zakon pravno pravilno sklenjen, morajo biti ob sklenitvi prisotni uradni predstavnik cerkve in dve priči, zakonca pa morata vanj svobodno privoliti.

  3. Odsotnost hib v privolitvi. Na te razloge se zakonci najpogosteje sklicujejo. Zaročenca morata v zakon privoliti na pravilen način. Po cerkvenem pravu je namreč zakon doživljenjska skupnost, ki jo gradita drug za drugega, zakon pa skleneta v dobro sozakonca in otrok. Če se nekdo poroči zaradi bogastva, naziva, zaradi pritiskov ali prisile staršev, strahu ali ker je dekle zanosilo, je zakon neveljavno sklenjen. Enako velja, če se par poroči v prepričanju, da bosta skupaj, dokler bo šlo, saj s tem izključi eno od temeljnih razsežnosti zakona – dosmrtnost. Cerkveni zakon je treba skleniti brez pogojev.

Ostali razlogi so še: če eden od njiju ne more imeti otrok in to ve, pa partnerju (partnerki) to prikriva, če nekdo ne želi imeti otrok in to pred poroko jasno pove. Eden od temeljev cerkvenega zakona je tudi odprtost za novo življenje in ne le zasebni "posel" dveh.

Zakona ne more skleniti tudi nekdo, ki je psihično bolan, četudi se bolezen v času sklepanja zakona še ni pokazala, vendar lahko psihiatri potrdijo, da je bila bolezen prisotna že ob sklenitvi zakonske zveze.

Pogosto se zgodi, da par skoči v zakon zelo nepremišljeno in šele kasneje ugotovi, da odločitev ni bila pravilna. Velikokrat je vzrok tudi nezvestoba, ki je bila velikokrat prisotna že pred poroko, ali pa zasvojenost od drog ali alkohola, ki ji eden od zakoncev prinese v zakon.

Kakšne so prednosti ničnosti poroke?

Ločitev je za zakonca kot nekakšna izkušnja smrti. Soočita se z občutki žalovanja, zanikanja, jeze, žalosti, pogajanja in sprejetja. Vendar lahko razveza vključuje tudi zavračanje in dvome vase. »Izigran« zakonec si postavlja vprašanja v smislu: »Zakaj ravno jaz?«, »Kaj sem naredil napačno?«, prav tako pa lahko čuti zamero do nekdanjega zakonca.

S poglobljenim razmišljanjem, pisanjem in pogovorom z osebami, vključenimi v proces ugotavljanja ničnosti, se ponovno odprejo boleča in občutljiva področja, ki pa v končni fazi pomagajo ozdraviti rane in zadevo pripeljejo do konca.

Na pretekli zakon lahko tako gledate v popolnoma novi luči, brez bolečin in dvomov, in tako vstopite v novo življenje veliko mirneje.

Po ugotovitvi ničnosti zakona imata oba »bivša« zakonca možnost, da se ponovno cerkveno poročita in prejmeta milost zakramenta svetega zakona.

 

Več o veljavnosti cerkvenega zakona http://www.iskreni.net/najina-poroka/cerkvena-poroka/46-kdaj-je-cerkveni-zakon-veljaven.html

© Copyright iskreni.net

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Petek, 12. junij 2009, 10:47

[b]Zakona ne more skleniti tudi nekdo, ki je psihično bolan,[/b]

ha? to pa nisem vedela. meni župnik pred poroko ni vprašal ali sem psihično zdrava.

Ponedeljek, 15. junij 2009, 16:20

Katera opredelitev "psihične bolezni" pa je tu kriterij? Upam, da ne kakšna splošna, ker bi bilo to do marsikoga diskriminatorno.

Ponedeljek, 27. julij 2009, 18:14

Pozdravljeni!

Kakšna pravila veljajo za poroke znotraj sorodstvenih zvez. Kaj je možno in kaj ni, ter zakaj?

V naprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.

Lp

Anonymous
Sreda, 7. oktober 2009, 11:59

Z bivšim možem sva se poročila pred 8 leti in se po 3 letih tudi civilno ločila (dejansko sva nehala živeti skupaj po letu dni). Poroka pa je bila sklenjena samo iz moje strani, ker je on ateist in ni nikoli sprejel nobenega zakramenta. Zanima me kako bi se lahko cerkveno ločila oz. če obstaja možnost za ničnost cerkvenega zakona. kam naj se obrnnem oz. kam se pošlje takšna prošnja

Lep pozdrav