(Neočitni) razlogi, ki morda vplivajo na vedenje otroka

Mojca Koren Lapajne
Sobota, 11. marec 2017, 5:25
Image
www.nlcafe.hu
Otrok se odziva napadalno. Ima pogoste izbruhe trme ali neposlušnosti. Je jezikav in vede se grobo do nas ali drugih. V naštetih situacijah se starši najpogosteje vprašamo: Kje delamo napake? Kaj počnemo narobe?

Preizkušamo različne pristope v upanju, da bomo dosegli spremembo, pa se vedno znova znajdemo na začetku. Zakaj? Eden možnih odgovorov je ta, da težava sploh ni v nas ali v našem načinu vzgoje. Morda je izvor otrokovega vedenja v čemerkoli od spodaj naštetega:

Pomanjkanje spanja

Nenaspan otrok je hitro razdražljiv. Vsaka, še tako majhna stvar ga lahko spravi iz tira in povzroči izbruh.

Lakota ali žeja

Kadar je otrok lačen ali žejen, ga lahko hitro označimo za težavnega. Spregledamo namreč eno njegovih osnovnih potreb.

Preveč ali premalo dražljajev

Opazujmo otroka in ocenimo, ali je njegovo okolje morda prenasičeno z dražljaji, ki jim ni kos drugače, kot da se nanje odziva glasno in histerično.

Velike življenjske spremembe

Selitev, začetek obiskovanja vrtca ali šole, smrt bližnjega, ločitev ali rojstvo sorojenca niso situacije, s katerimi bi otrok opravil mimogrede. Ob velikih življenjskih spremembah svojega otroka sicer navadno opazujemo in se mu trudimo olajšati stisko. Kljub temu pa jo lahko nevede spregledamo (ker smo morda tudi sami pod stresom) in njegovih 'izpadov' ne povežemo s tem.

Alergije in diete

Neodkrite alergije lahko vplivajo na otrokovo slabo počutje in posledično na njegovo vedenje, na drugi strani pa imajo lahko enak vpliv diete, ki se jo mora otrok ob morebitni alergiji držati.

Pomanjkanje občutka varnosti

Otrok se ne počuti varno v bistveno večjem številu situacij kot odrasla oseba, zato starši mimogrede kakšno stanje spregledamo ali pa mu ne pripisujemo velike vrednosti.

Socialno okolje

Stiska, ki jo otrok občuti, kadar se ne počuti sprejet med vrstniki in drugimi ljudmi, se prav tako lahko odraža skozi vedenje.

Preveč časa preživijo pred televizijo ali računalnikom

O škodljivih vplivih ekranov za otroke je bilo že veliko napisanega, med drugim gre za preveliko količino dražljajev, ki jih otrokovi možgani težko prenašajo, kar se posledično opazi tudi skozi reakcije otroka.

Zdravstveno stanje otroka

Morda otrok slabše vidi ali sliši, česar sploh ne opazimo in sam morda še ne zna opredeliti, vendar pa je zanj moteče in to sporoča na način, ki ga označimo za motečega.

Skrbi in strahovi

Otrokove večje skrbi in strahove starši morda poznamo in jih jemljemo resno, ob marsikateri manjši pa pogosto zamahnemo z roko – toda zanj je to lahko težava, s katero se ne zmore spopasti sam in na katero se posledično odziva z neprimernim vedenjem.

Pomanjkanje rutine

Rutina otroka pomirja in mu zagotavlja občutek varnosti. Pomanjkanje le-te lahko vodi v odzive, ki jih označimo za težavno obnašanje.

Težko izraža čustva in misli

Otrok težje kot odrasli izraža, kar čuti in misli in zato to pokaže. Namesto, da bi povedal, da je jezen na brata, ga bo udaril. Namesto, da bi povedal, da je sit, bo raje odrinil krožnik. Spodbujajmo in učimo otroka izražanja z besedami.

Razvojna stopnja

Dvoletnik. Triletnik. Najstnik. Bodimo potrpežljivi, tudi to bo minilo.

 

To seveda še zdaleč niso vsi razlogi, ki bi lahko poleg naših vzgojnih pristopov vplivali na neprimerno ali težavno vedenje otrok, gre pa gotovo za seznam, ob katerem lahko začnemo svojega otroka opazovati. Morda bomo na tak način ugotovili, da majhen prigrizek ali kozarec vode veliko bolje vpliva na razpoloženje otroka kot kakšen vzgojni ukrep.

Bodimo radovedni. Sprašujmo. Morda nas bodo vzroki vedenja vašega otroka presenetili. Imejmo voljo za spremembe v vsakdanu in opazujmo, kako se iz 'težavnega' razvija prisrčen otrok.

Vir: imperfectfamilies.com, livestrong.com

Foto: nlcafe.hu

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.