Ne morem obvladovati svojih otrok

Mica Škoberne
Torek, 9. december 2014, 0:22
Image
divji

Priznajmo si – starševstvo je polno stresnih trenutkov, ko nam stvari uhajajo iz rok. Želimo si, da bi nas otroci ubogali in nam sledili, pa nočejo … Kaj sploh lahko storimo? Kako jih obvladati?

So vam poznane situacije, kot na primer – bratec in sestrica se na zadnjih sedežih avta prepirata za piškot/igračo/kdo je opazil več zelenih avtomobilov/kdo bo doma prvi šel na stranišče ipd., dokler spor ne postane fizičen, jokati začne še dojenček/malček, vi pa s sprednjega sedeža nemočno tulite »Miiiir!«?

Večina staršev pozna občutek nemoči, ki se pojavi v stresnih trenutkih, ko se zdijo otroci neobvladljivi in ko se ne odzivajo na naše prošnje in zahteve.

Damara Simmons je po 15 letih materinstva ter obiskovanja in vodenja tečajev o vzgoji in starševstvu, prišla do revolucionarnega spoznanja: »Ne morem obvladovati svojih otrok.«

Ampak, kdo pa jih bo potem obvladoval???

O tem je Simmonsova napisala spodnji članek:

V tem obdobju oblikovanja imamo starši to blagoslovljeno priložnost, da otroke učimo samoobvladovanja, jih pri tem usmerjamo in vodimo. Za to pa so potrebni čas, potrpežljivost in veščine.Mnogi v sebi nosimo globoko težnjo po tem, da bi nadzorovali in obvladovali druge. Vendar tu naletimo na veliko oviro: edina oseba, ki jo v resnici lahko obvladuješ, si ti sam. To, da bi naši otroci enostavno obmolknili, ni v naši moči. Seveda lahko vpijemo nanje, jim grozimo in jih podkupujemo, ampak nazadnje so še vedno oni tisti, ki se odločijo za to, da zaprejo svoja usta in umolknejo. To dejstvo jezi in spravlja ob pamet mnoge starše, ki bi zgolj hoteli, da njihovi otroci ubogajo.

Otroci so unikatni posamezniki s svojimi lastnimi telesi, ki se jih še učijo obvladovati. V tem obdobju oblikovanja imamo starši to blagoslovljeno priložnost, da jih učimo samoobvladovanja, jih pri tem usmerjamo in vodimo. Za to pa so potrebni čas, potrpežljivost in veščine.

Namesto tega, da kričimo, grozimo ali podkupujemo – ob čemer dobivajo sporočilo »Jaz te poskušam obvladovati« – se raje poslužite pristopa s sodelovanjem, ki ustvarja pozitivno ozračje, v katerem lahko vodite, učite in spremljate svojega otroka pri učenju samoobvladovanja.

Pokažite in bodite zgled

Starši hočemo, da se otroci obnašajo spoštljivo, torej moramo sami postati zgled takšnega ravnanja tudi v odnosu do svojih otrok. Če se vaši otroci obnašajo nespoštljivo, bodite najprej pozorni na ton, odnos in besede, ki jih vi uporabljate do njih. Pogovarjajte se z otrokom na prijazen, naklonjen, odkrit način, kot bi se pogovarjali s svojim prijateljem.

Načrtujte vnaprej

Ko otroci vedo, kaj se obeta in kaj se od njih pričakuje, bodo bolj verjetno prevzeli odgovornost za svoje ravnanje.Predvidite, kaj bi se morda lahko pojavilo, in pripravite stvari za kar najboljši razplet. Recimo tako, da otrokom že vnaprej poveste, kaj se bo dogajalo in kaj ob tem od njih pričakujete. Ko otroci vedo, kaj se obeta in kaj se od njih pričakuje, bodo bolj verjetno prevzeli odgovornost za svoje ravnanje.

Ustvarjajte ekipnega duha

Povejte otrokom: »V tem smo vsi skupaj in vsi skupaj to zmoremo.« Ljudje imamo močno potrebo po pripadnosti in otroci niso v tem nič drugačni od nas. Dajte jim vedeti, da je njihov prispevek zelo pomemben in da jih potrebujete. Ko se otroci počutijo del nečesa, so tega zelo veseli in ob tem raste njihova sposobnost samoobvladovanja.  

Povejte otrokom, kaj LAHKO počnejo

Namesto, da otrokom stalno govorite, česa naj NE počnejo – kar izčrpava in frustrira – jim povejte, kaj LAHKO počnejo.Mnogi starši večino dneva preživijo na način, da »lajajo« svojim otrokom fraze, kot: »Ne delaj tega, nehaj! Ne divjaj! Ne tepi sestre! Ne polivaj mleka!« Namesto, da otrokom stalno govorite, česa naj NE počnejo – kar izčrpava in frustrira – jim povejte, kaj LAHKO počnejo. Ko starši opišejo obnašanje, ki ga želijo videti, otrokom pomagajo, da si lahko predstavljajo takšno obnašanje. In kar imajo pred svojimi očmi, bodo zelo verjetno tudi počeli.

Naučite otroke veščin

Imate posebno priložnost, da svoje otroke učite čisto vsak dan, ko še živijo z vami pod isto streho. Ko se ukvarjate z vsakodnevnimi opravili, vključite otroke in jih mimogrede česa naučite. Učite jih obnašanja, socialnih veščin in pomembnih življenjskih veščin. Če so otroci opremljeni s temi veščinami, imajo zaupanje vase, kar v njih spodbuja samoobvladovanje.

Ko se učite učinkovitih starševskih večin in jih prenašate v življenje, se ne boste počutili »brez nadzora«, ampak boste imeli »nadzor nad sabo«. Prinašajte blagoslov v življenje svojih otrok tako, da ustvarjate pozitivno ozračje, ob tem, ko jih učite, vodite in usmerjate, zato da se bodo naučili imeti nadzor nad samim sabo.

 

Vir: familyshare.com    

 

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

92%

17.872€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.