Ne brišimo verniksa z novorojenčka!

Sobota, 4. julij 2015, 6:00
Image
dojencek verniks

Ko se rodi novorojenček, je prekrit z belkastim »plaščkom«, ki ga v porodnišnici kmalu po porodu običajno odstranijo.

Kaj je verniks?

Verniks je zaščitna plast, sestavljena iz vode, maščob in beljakovin ter predstavlja najboljšo zaščito otrokove kože po porodu.

Otroci v maminem trebuhu rastejo in se razvijajo v amnijski tekočini. Ker devet mesecev preživijo v vodnem okolju, imajo v zadnjem trimesečju nosečnosti na sebi zaščitno plast maščobe, ki jo imenujemo verniks, ki njihovo kožo ščiti pred okoliško tekočino.

Med porodom verniks blaži trenje ob prehodu otročka skozi porodni kanal in tako njemu in mamici olajša porod. Večina otrok se tako rodi prekritih z verniksom. Ker ta maščobna plast na pogled ni ravno privlačna, jo v porodnišnicah takoj po porodu pogosto odstranijo.

Vendar pa vloga verniksa ni le zaščita otrokove kože v maternici. Verniks je zaščitna plast, sestavljena iz vode, maščob in beljakovin ter predstavlja najboljšo zaščito otrokove kože po porodu. Preprečuje izsuševanje novorojenčkove kože in sodeluje tudi pri uravnavanju njegove telesne temperature, hkrati pa deluje tudi kot zaščita pred bakterijami. Verniks se v kožo novorojenčka vpije v nekaj urah po porodu. Zato svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da novorojenčkov vsaj 24 ur po porodu ne bi niti umivali niti kopali.

Pospeševanje rasti kože in celjenja ran

Verniks je sestavljen iz beljakovin in njihovih sestavnih gradnikov aminokislin. Ena glavnih sestavin verniksa je glutamin, ki pospešuje rast kože. Pred porodom, ko v maternici otrok požira amnijsko tekočino, verniks pospešuje rast in razvoj črevesa. Po porodu pospešuje rast kože in celjenje ran.

Izsuševanje kože in telesna temperatura

Takoj po porodu imajo novorojenčki težave z vzdrževanjem stalne telesne temperature, saj so v maternici živeli v vodnem okolju s stalno temperaturo okolice. Verniks je hidrofobna zaščitna plast, ki preprečuje izhlapevanje vode s površine, s čimer preprečuje izsuševanje kože, in pomaga preprečevati dehidracijo novorojenčka. S tem ko preprečuje izhlapevanje vode s kože, preprečuje tudi ohlajanje novorojenčka in tako pripomore k uravnavanju njegove telesne temperature.

Prilagajanje kože po porodu

Otroci v maternici plavajo v amnijski tekočini. Zato je v tem času njihova koža prilagojena na vodno okolje. Po porodu pa se morajo navaditi na življenje na suhem. V nekaj dneh po porodu se jim zmanjša vsebnost vode v koži, zniža njen pH, zgornja plast pa se popolnoma izsuši in poroženi.

Verniks pomaga pri uravnavanju tega prilagajanja tako, da se koža izsušuje počasneje. Zaradi prisotnosti maščobnih kislin v verniksu se zgornja koža hitreje zakisa. To omogoči lažjo in hitrejšo poselitev z normalno zaščitno plastjo bakterij, koža pa tako postane bolj odporna na okužbe s patogenimi bakterijami.

Antioksidant

Zaradi velike vsebnosti melanina in vitamina E v verniksu ta deluje kot antioksidant. Porod predstavlja velik oksidativni stres za organizem, zato verniks po porodu deluje kot zaščita za celoten organizem. Poleg tega je otrok po porodu prvič izpostavljen ultravijolični svetlobi, zato ga maščobe, melanin in vitamin E ščitijo pred škodljivimi UV-žarki.

vernix caseosa

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da novorojenčkov vsaj 24 ur po porodu ne bi niti umivali niti kopali.

Zaščita pred okužbami

V verniksu je poleg maščob tudi veliko beljakovin, ki novorojenčkovo kožo ščitijo pred okužbami. Nekateri, kot so protitelesa, imajo neposredno vlogo zaščite pred patogenimi bakterijami, drugi pa delujejo kot bolj splošna antibakterijska zaščita.

Vlaženje kože

Zaradi velike vsebnosti vode verniks kožo vlaži. Poleg tega, da otroku v maternici nudi vodotesno zaščito pred amnijsko tekočino, ki ga obdaja, verniks lahko pri že rojenem novorojenčku veže vodo iz okolice in ga ščiti pred izsuševanjem.

Čiščenje kože

Ker je verniks sestavljen iz maščobnih kislin, pomaga pri čiščenju kože. Podobno kot milo. Ker pa je sestavljen iz enakih maščob kot otrokova koža, mu ne poškodujemo in izsušimo njegove kože, pač pa mu verniks kožo ščiti, dodatno navlaži in ohrani zaščitno plast pred patogenimi bakterijami.

Vitamin K

Vitamin K je vitamin, ki sodeluje pri strjevanju krvi in je po poroduzelo pomemben, saj pri novorojenčku preprečuje poporodne krvavitve. Kot kažejo nekatere raziskave, se v verniksu pojavlja tudi vitamin K, kar je še dodaten razlog, da ga ne brišemo z novorojenčka.

Prvo dojenje in navezovanje stika

Verniks diši kot aminjska tekočina. Ko novorojenčka po porodu položimo na mamin trebuh in verniksa ne obrišemo, se ob znanem vonju in maminem dotiku počuti bolj varno. Hkrati pa ima mama v okolici bradavic žleze, ki izločajo enak vonj. To novorojenčka po porodu spodbudi, da sam poišče bradavice in začne z dojenjem. Hkrati vonj verniksa pri mami in otroku spodbuja izločanje oksitocina, hormona, ki spodbuja njuno spoznavanje in navezovanje.

Povzeto po:
Singh G., Archana G.: Unraveling the mystery of Vernix Caseosa, Indian J. Dermatol. 2008
Visscher, M. O. s sod.: Neonatal skin maturation - vernix caseosa and free amino acids., Pediatr. Dermatol. 2011

Foto: article.wn.com, rootedforlife.wordpress.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.