Nazaj do sočutnega odnosa v nekaj korakih

Mojca Koren Lapajne
Sobota, 7. maj 2016, 5:28
Image
parent-with-sad-child
Zgodi se, da nas starše v vrtincu čustev včasih zanese v reakcijo, ki je v nasprotju z vsemi temelji vzgoje, v katere verjamemo.

Morda je za nami težak dan ali pa nosimo v sebi napetosti iz drugih odnostov. Otrok pred nami pa je na razvojni stopnji ali preprosto v trenutku, ki zahteva dodatno mero potrpežljivosti.

Naše trenutno počutje seveda ne bi smelo opravičiti našega nerazumnega ravnanja. A neprimeren odziv, ki ga občutimo kot napako, nas ne sme ustaviti pri prizadevanjih za rast v starševstvu.

Pojdite skozi proces štirih korakov ter se v jutrišnje odnose podajte obogateni z izkušnjo več.

1. Priznajte si napako …

Niste edini, ki ste danes med mnogimi starši utrujeni in napeti. Nad vami visijo že težave jutrišnjega dne, pa še današnjega ni konec. Morda ste zakričali. Morda otroku niste namenili toliko pozornosti, kot jo je potreboval. Morda ste nepremišljeno uporabili kazen.

Priznajte si, kar obžalujete in se ne skrivajte za izgovori, kot so: »Ni šlo drugače.« »Zaslužil si je.« »Sicer me sploh ne sliši!«

Bodite iskreni do sebe in si dovolite priznati, da ste zmotljivi. Ste samo človek, ki ga je trenutek nemoči oslabil.

2. … in se opravičite

Opravičite se otroku za svoje dejanje. Vendar uporabite pravi način. Opazite razliko med enim in drugim pristopom spodaj?

  • »Oprosti, ker sem zakričal/a. Popolnoma sem izgubil/a potrpljenje.«
  • »Oprosti, ker sem zakričal/a, toda čisto si me spravil ob živce.«

Nihče, še najmanj pa otrok, ni odgovoren za vaša čustva in tega bremena mu nikar ne nalagajte. Sami ste odgovorni za svoje reakcije, in to otroku tudi poudarite.

Ne bojte se, da bi si z opravičilom zmanjšali ugled pred otrokom. Kvečjemu mu boste pokazali, da je opravičilo del utrjevanja odnosa.

3. Izrabite napako za učenje

Nenehno se lahko vrtite v krogu napak, priznanj in opravičil brez kakršnegakoli napredka. Namesto tega raje izberite razvoj.

V miru predelajte, kaj vas je privedlo do reakcije, za katero menite, da ni bila primerna. In poiščite način, ki bi bil v skladu z vašo vzgojo in prepričanji. Sedaj, ko vas ne vodijo divja čustva, lahko izdelate načrt, ki se ga želite držati ob naslednji podobni priložnosti.

4. Znova se povežite s svojim otrokom

Po vsem tem tako vi kot vaš otrok še bolj potrebujeta bližino. Popolnoma se mu posvetite – vendar ne zaradi občutka krivde, temveč iz ljubezni in spoštovanja do otroka in vašega odnosa z njim.

Načinov je veliko: zaplešita, smejta se, močno se objemita, kaj dobrega skuhajta pojejta. Naj vas vsak korak nazaj ponese tri velike korake naprej!

 


Napredujte!

Pričakovati, da boste od sedaj dalje vse počeli prav, je nesmiselno. Ne trudite se biti popolni – tega cilja ne boste nikoli dosegli. Cilj naj vam bo stalno napredovanje v tem, da opuščate pristope, ki ranijo odnose, otroke in vas.

Vir: creativechild.com

Foto: jenningswire.com, finances-cafe.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.