Naravna tehnologija zdravljenja neplodnosti

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 9. februar 2011, 7:03
Image
mama25
Medtem ko se število neplodnih parov po svetu povečuje, v svet prodira nova metoda zdravljenja neplodnosti. NaPro, ki deluje po načelu odstranjevanja vzrokov neplodnosti, kljub skepticizmu mnogih zdravnikov že kaže odlične rezultate, veliko boljše od oploditve v epruveti, in mnogim vliva novo upanje.

Neplodnost se je na zahodu že približala epidemičnim razsežnostim. Leta 2002 so odkrili, da zaradi neplodnosti trpi 12 % populacije žensk v reproduktivni dobi. Mnoge od teh so se zdravile zaradi neplodnosti, bile so prikrajšane za naravno spočetje in bile podvržene hudemu trpljenju zaradi nezmožnosti rojevanja otrok.

Izkušnja Pierra in Heidi Desrochers

Pierre in Heidi Desrochers iz Ottawe sta eden od teh številnih parov. Poročila sta se leta 2005, oktobra leta 2007 pa spoznala, da Heidi trpi zaradi napredujoče endometrioze, zaprtih jajcevodov in verjetno policističnih jajčnikov. Možnosti za spočetje in donositev otroka so bile majhne. Zdravniki so jima kot edino možnost svetovali oploditev z biomedicinsko pomočjo v epruveti, kar pa zanju ni bila sprejemljiva možnost.

Kasneje sta se seznanila z novo reproduktivno metodo, t.i.NaPro tehnologijo. Ta naravni pristop k zdravljenju neplodnosti žensk je metoda, ki jo je razvil dr. Thomas W. Hilgers na Creightonski univerzi in temelji na tridesetletnem raziskovanju ciklusov plodnosti pri ženskah. Le en mesec po posegu je Heidi zanosila in 11. avgusta 2009 se je rodil njun sin Daniel Raymond Joseph. Potrebno je bilo veliko truda in prizadevanj NaPro zdravnikov in ni bilo vedno lahko, vendar je bil ves napor bogato poplačan.

NaPro tehnologija - uspešna, naravna, ekonomsko upravičena, etična metoda

Čeprav je v zdravniških krogih NaPro tehnologija še vedno prezrta, daje v primerjavi z umetno oploditvijo boljše izide, manj je spontanih splavov, število večplodnih nosečnosti pa ni povečano.

Raziskava iz leta 2004 je pokazala, da je NaPro tehnologija pri zanositvah uspešna do 81 %, medtem ko so zanositve z biomedicinsko pomočjo uspešne le od 21-27 %.

Poleg zdravljenja neplodnosti je metoda učinkovita tudi pri zdravljenju in odpravljanju spontanih splavov, nerednih ciklusov, cist na jajčnikih, predmenstrualnega sindroma, poporodne depresije in mnogih drugih zdravstvenih težav in stanj pri ženskah.

Osnovna ideja NaPro tehnologije je identificiranje in zdravljenje prikritih fizioloških težav pri ženskah. NaPro na neplodnost gleda kot na simptom bolezni. To je zadnji znak, da nekaj ni v redu. Ugotoviti moramo le, kaj je tisto, kar ni v redu, in to nepravilnost odpraviti. Potem pa lahko pride do spočetja po naravni poti, ker vemo, kdaj so plodni dnevi, in ker smo optimizirali pogoje za plodnosti - na primer lahko pomagamo pri nastajanju sluzi materničnega vratu.

Ženska beleži svoj ciklus z uporabo sistema diagramov t.i. Creightonskega modela skrbi za plodnost. Ta poleg natančne določitve plodnih obdobij pri ženski omogoča opazovanje telesnega ritma in identificiranje nenormalnih stanj, ki jih je potrebno pozdraviti. Časovna uskladitev je ključna za uspešnost zdravljenja.

Prizadevanja za širšo obveščenost o NaPro tehnologiji

Navkljub praktičnemu in razumnemu pristopu NaPro tehnologije ter dokumentiranim prednostim, večina zdravnikov, ki je slišala za tak način zdravljenja neplodnosti, ostaja skeptična.

»Ljudje so definitivno prisiljeni iskati pomoč pri tehnologijah umetne oploditve, namesto da bi iskali osnovne vzroke neplodnosti,« pravi Heidi Desrochers. Zdravniki se po njenem mnenju izogibajo temu pristopu, ker enostavno tudi oni popolnoma ne razumejo ženskega ciklusa. To znanje je medicinska stroka izgubila s prihodom oralne kontracepcije v 50-ih in 60-ih letih prejšnjega stoletja, stanje pa se je še poslabšalo v 70-letih prejšnjega stoletja, ko se je uveljavila tehnologija umetne oploditve.

Nevarnosti in neuspehi oploditve z biomedicinsko pomočjo

Pristop pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo je vedno enak. Ni pomembno, kakšna je v resnici težava, vsaka obravnavana oseba je deležna enakega postopka. Zdravniki skušajo pomagati le pri spočetju, a to pogosto ne prinaša dobrih rezultatov.

Francoska študija iz leta 2010, ki je bila doslej največja na tem področju, je dognala, da tehnologija umetne oploditve podvoji tveganja za deformacije otrok, vključujoč okvare srčnih zaklopk, preklane ustnice in nebo ter abnormalnost digestivnih sistemov. Poleg fizičnih nevarnosti je tu tudi dejstvo, da je otrokom, spočetim v laboratoriju, odvzeta pravica do naravnega spočetja.

[span class=attention]»Z možem sva spoznala, da otrok ni objekt, katerega imamo starši pravico posedovati, ampak je darilo,« pravi Heidi.[/span]

Obnovljeno zdravje za prihodnost

Ker je osnovni namen NaPro pomagati pri ohranitvi zdravja žensk, je osnovni cilj te metode obnovitev dolgoročne plodnosti, kar pomeni večje možnosti za spočetje po naravni poti v prihodnosti.

 

Viri:
24kul.si
Hope for infertility
naprotechnology.com
Creighton model

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Sreda, 9. februar 2011, 14:24

To je pa res dobra novica in prav gotovo novo upanje za mnogo žensk. Sicer nimam ravno predstave kako to točno deluje oz. na kaj vplivajo ti zdravniki...važo da oni vejo :)

Sreda, 9. februar 2011, 17:41

Živjo.

Zanimivo je tole. Gre torej še za kaj več od NND? Kako pravzaprav izgleda ta postopek?

Lp

Ponedeljek, 14. februar 2011, 10:25

@Martina: ja, v bistvu gre za več kot NND. Z NNDjem (oziroma eno od oblik NNDja) spremlja ženska svoje telo, potem se pa \"poiščejo\" vse nepravilnosti v njenem ciklu (npr. policistični jajčniki, premalo sluzi materničnega vratu, ni ovulacij, kratka faza po ovulaciji....) in se poskušajo odpraviti npr. z operativnim posegom.

Jaz sem malo pogledala po njihovi spletni strani, zdi se mi zelo zanimivo. Poročajo tudi, da imajo dobre rezultate - jaz temu verjamem. Saj če veš za razlog za neplodnost in ga \"pozdraviš\", je to to. Ni pa nujno, da 100% rata nosečnost - tudi pri OPMB ni 100% zagotovilo, da uspe.

No, če bi imela (če bova imela) probleme z zanositvijo, bi bilo to zame zelo sprejemljivo... OPBM pač ne, ampak imava že enega otroka; če ne bi imela nobenega, bi morda drugače razmišljala.

Anonymous
Ponedeljek, 14. februar 2011, 10:46

jaz nisem katoličanka, pa ti lahko povem, da je tudi moja izkušnja taka... NND je pač taka metoda, da spodbuja komunikacijo med partnerjema. Pa ženska bolje spozna svoje telo, zato tudi bolje razume, zakaj in kdaj v ciklu se počuti tako, drugič drugače... Ženskam telo ves čas meša različne koktejle hormonov, moški pa ves čas pijete... recimo pivo ;o)
V glavnem, tudi moški potem spoznajo, da je neka povezava med obdobjem ciklusa in našo \"tečnobo\" ali pa dobro voljo... Pa laže živimo skupaj.

No, to je moja osebna izkušnja. Dejansko pa so za tem raziskave. Barbara, jih boš navedla?
Pa lep pozdrav.
P.

Vikend za pare, ki čakajo otroka ... otroka pa ni in ni

13. do 15. december 2019

Frančiškanski samostan,
Nazarje

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana