Napake, ki so vzrok ženski neplodnosti

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 31. avgust 2011, 7:33
Image
woman24
Za neplodnost so krive tudi napake, do katerih pride pri delitvi celic. Katere napake so tiste, ki se dogajajo pri ženskah?

Ko se tvori jajčna celica, je celična »mašinerija«, ki ločuje kromosome, zelo nenatančna, so odkrili znanstveniki Evropskega molekularno biološkega inštituta v Nemčiji. Nepričakovano število poskusov in napak v procesu lahko razloži, zakaj so napake v številu kromosomov vodilni vzrok spontanih splavov, težkih kognitivnih bolezni kot so Downov sindrom in hkrati pomemben vzrok ženske neplodnosti.

Naše celice imajo dve kopiji vsakega kromosoma – en je dediščina mame, drugi pa očeta. Oocit, celica, ki dozori v jajčece, mora zavreči polovico kromosomov in ohraniti le materino ali očetovo kopijo vsakega izmed njih. Da se to lahko zgodi, vlakna imenovana mikrotubuli delujejo kot ribiški trnki, ki se pritrdijo na kromosome in jih vlečejo na nasprotna pola celice. Mikrotubuli pa so slabi ribiči, pogosto napačno primejo kromosom, zato ga morajo spustiti in poskusiti znova. Kar 90% kromosomov naj bi se napačno delilo, zato so potrebni številni popravki.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.