Napake, ki jih delamo pri vzgoji malčka

Mojca Koren Lapajne
Nedelja, 5. marec 2017, 5:00
Image
angry-todler
Prikupnost naših malčkov je premo sorazmerna z njihovo sposobnostjo, da nas znajo pripeljati do skrajne točke potrpežljivosti, ki jo še premoremo.

V obdobju, ko se skozi dan razpoloženje otroka spreminja pogosteje, kot je število besed, ki jih že zna izgovoriti, smo starši še toliko bolj podvrženi odzivom, ki jih kasneje morda obžalujemo.

Katere so nekatere najpogtejše napake, ki jih počnemo pri vzgoji malčka?

Uklonimo se vsaki njegovi zahtevi, ki jo dramatično pospremi s kričanjem in ležanjem na tleh

Najenostavnejša pot, s katero lahko vzgojimo zahtevnega in zahtevajočega otroka je, da mu v vsem ugodimo. Svojeglavost je v tem obdobju naravno prisotna in zanjo je potreben načrt, kajti v tako trdovratni obliki vztraja vsaj dve leti. Poskusimo razumeti, da se otrok sooča z veliko frustracijo – stvari se ne odvijajo tako, kot bi si on želel – zato pristopimo z razumevanjem in objemom in jasno razlago, da tokrat ne bo po njegovo.

Njegova naloga je, da preizkuša meje, naša pa, da jih postavimo in se jih držimo. Otrok prenese besedo ne, čeprav se v kakšnih trenutkih zdi, da bo eksplodiral. Pomembno je le, da ob tem ostanemo ljubeči in ne žaljivi ali nesramni. 

Vse naredimo namesto njega

Dojenček pred našimi očmi zraste v malčka in čeprav pred seboj jasno vidimo veliko bitje, ga še vedno zaznavamo kot nebogljenega in pomoči potrebnega. Resda je potreben čas, da malčka naučimo obleči se, se obuti, pospraviti pižamo, odnesti krožnik z mize po obroku, obesiti perilo itd., toda izredno pomembno je, da že malčka spodbujamo k samostojnosti in k pomoči drugim. Na tak način med drugim spodbujamo razvoj njegove samozavesti in neodvisnosti.

Veliko sivih las nam bo prihranjenih, če bomo razumeli, da si malčki nikoli načrtno ne zamislijo scenarija, s katerim bi nam želeli uničiti dan.

Veliko lažje in hitreje je sicer, če stvari opravimo sami, vendar delamo s tem svojim malčkom veliko škodo. Pri vsem tem pa spodbujajmo, pohvalimo in sodelujmo pri njegovih »projektih«.

S svojim malčkom govorimo popačeno ali otročje

Nobene usluge mu ne delamo, če se z njimi še vedno pogovarjamo kot z dojenčkom. Otrokov razvoj jezika v tem obdobju dosega pravi bum, njegov besedni zaklad se bliskoviti širi, zato se z njim pogovarjajmo nepopačeno.

Seveda drobne izjeme, ko otroški govor poudari posebne trenutke, ne naredijo nobene škode, večino časa pa se pogovarjajmo z njim kot bi se z vsakim malo starejšim otrokom.

Od malčka pričakujemo mnogo preveč

Malček se je popolnoma sposoben preobuti in preobleči sam, pospraviti za seboj igrače in še marsikaj. Veliko stvari že obvlada in zelo hitro osvaja nove veščine.

Toda pogosto se zgodi, da imamo do njega prav smešna pričakovanja. Pričakovanje, da se bo v vsakem trenutku obnašal, kot se za prostor in čas spodobi, je popolnoma nesmiselno. In kadar se njegovo vedenje ne sklada z normami odraslega sveta, nas to vrže čisto iz tira.

Ni naloga malčka, da bo brezhibno odigral svojo vlogo ljubkega in ubogljivega otroka. Malček je v obdobju, ko se uči in raziskuje, do kje sme. Starši pa imamo nalogo, da mu to jasno, a ljubeče pokažemo.

In veliko sivih las nam bo prihranjenih, če bomo razumeli, da si malčki nikoli načrtno ne zamislijo scenarija, s katerim bi nam želeli uničiti dan. 

Vir: anxioustoddlers.com

Foto: seasidenannies.blogspot.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.