Namesto "Kako je bilo v šoli?"

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 13. september 2015, 5:00
Image
prihod

Kaj lahko otroka vprašate, ko se vrne iz šole, namesto klasičnega: "Kako je bilo v šoli?", na katerega verjetno dobite odgovor: "V redu."

 

Prof. psihologije z univerze Georgetown dr. Andrea Bonior na to daje najprej kratek odgovor: "Če želite, da bo otrok spregovoril, se boste morali malce bolj potruditi." Njen podrobnejši predlog pa je naslednji:

Kaj je najverjetnejše vprašanje, ki zleti iz starševskih ust, ko se po šolskem dnevu srečajo s svojim otrokom?
"O, živjo, mali. Kako je bilo danes v šoli?"

Seveda gre za čisto lepo gesto. Kaže vaše zanimanje in pripravljenost poslušati. Je (dokaj) odprto v tem, da nanj ne morete odgovoriti z da ali ne, in lahko predstavlja dober temelj za prijeten pogovor. Tudi sama sem ga že stokrat uporabila.

Včasih je potrebno več

Kljub vsemu pa so včasih potrebne okrepljeni napori. Še posebej če je vaš otrok nagnjen k temu, da odgovarja z: "Dobro," ali: "V redu," brez kakih posebnih dodatnih pojasnil, boste dan za dnem potrebovali še kupček dodatnih vprašanj.

Poleg tega - manjši ko je otrok, manj je sposoben premisleka o celotnem dnevu na organiziran način, da bi lahko izpostavil nekaj ključnih podrobnosti in začel pripoved o tem. In starejši ko je, manj je verjetno, da se vam bo takoj odprl in vam razkril to, kar je lahko celotno vesolje kompleksnih čustev in socialnega dogajanja.

prihod2

Na vsak način vseeno začenjajte s "Kako je bilo danes?". Morda bo delovalo kot iztočnica. Če pa imate občutek, da vas vedno pripelje v isto slepo ulico, boste morali morda stvari zastaviti malce drugače in iti globlje.
Posusite z:

1. Če bi moral izbrati le eno besedo - s katero bi opisal svoj današnji dan?

2. Te je danes karkoli presenetilo?

3. V čem je bil današnji dan drugačen od včerajšnjega?

4. O čem je danes učitelj največ govoril?

5. S kom si danes preživel največ časa?

Po šoli postavite temelje, zvečer pa gradite naprej

Starejši ko je otrok, več različic in nians lahko uporabite. Seveda so vsakodnevni pogovori o tem, kdaj so sami pomagali drugim in kdaj drugi njim, kaj jih je skrbelo, ob čem so se čutili ponosne, kaj jih je razveselilo/razžalostilo/razjezilo/prestrašilo ali kaj so se naučili (v smislu šolske snovi) zelo dobra stvar, ki jo velja vključiti k skupnemu kosilu ali večerji doma.

Ko otrok šele stopi skozi vrata, pa so lahko zgornja vprašanja bolj učinkovita za postavitev temeljev, na katerih se potem lahko vzpostavi globlji pogovor. In lahko delujejo celo bolje kot "Kako je bilo danes?" Razen, seveda, če ste čisto zadovoljni s 181 avtomatskimi odgovori "Dobro."

Vir: psychologytoday.com
Prevod: Mica Škoberne

Foto: parentsociety.com, sheknows.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid