Najtežjih je prvih 15 let zakona

Mica Škoberne
Sreda, 10. december 2014, 11:13
Image
par15

Čeprav je močno razširjeno prepričanje, da se krize v zakonu pogosto pojavljajo okrog 7. leta zakona, pa nedavna raziskava kaže nekoliko drugače. Vztrajnost se izplača.

Najobčutljivejše obdobje v zakonu se pojavi med 10. in 15. letom, kažejo izsledki raziskave, v katero je bilo vključenih 2600 Američank, rojenih med letoma 1957 in 1964. V tem obdobju so ženske poročale o največjem zaostrovanju konfliktov in napetosti, ki so se stopnjevale že v prvem desetletju zakona.

»Konflikti v prvem desetletju zakona verjetno naraščajo zaradi nerazrešenih in potencialno nerešljivih zadev,« pravi dr. Spencer James, avtor študije z Brigham Young univerze. »Ene in iste težave se pogosto pojavljajo in ponavljajo, dokler jih par dokončno ne razreši ali opusti. Da se čustvena bolečina tega omili, pa je potreben čas.« Težave v tem obdobju pa raziskovalci pripisujejo tudi nezadovoljstvu žena s tem, da v tem obdobju večina skrbi za gospodinjstvo in otroke pade na njihova ramena.

Po 15. letu se zadeve umirijo, največje zadovoljstvo v zakonu pa se pojavi po 35 letih.

Tudi v neki drugi študiji se je pokazalo, da so ključni štirje dejavniki, ki vplivajo na trajnost zakona – to, da ima par otroke, da med njima ni velike starostne razlike, da imata enako stopnjo izobrazbe in da sta uspešno preživela vsaj 12 let zakona.

 

Vir: theblaze.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.