Najstnice, njihovo dostojanstvo in (pre)kratka krilca

Polonca Sokol
Nedelja, 20. julij 2014, 5:00
Image

Staršem najstnikov, še posebej pa najstnic, se pogosto začnejo porajati vprašanja, kako spregovoriti o dostojnem oblačenju, o (pre)kratkih krilcih, o zapeljevanju ...

 

Med tem ko nekateri strokovnjaki zagovarjajo zgolj postavitev meja ("V naši družini se ne oblačimo tako!"​​), sem osebno do takega načina skeptična. Še predobro se spomnim časa, ko sva z možem, takrat še fantom, vstopala v svet odraslih. Ga ni bilo pravila, ki bi nama osmislil določeno vedenje, v najinem primeru še posebej vstopanje v spolne odnose. 

Verjetno bi se podobno odzvala, če bi mi mami postavljala stroga pravila glede oblačenja. Morda pa bi počela kaj podobnega kot sošolka, ki je od doma odhajala dostojno oblečena, v šoli pa se je v stranišču preoblekla.

​Za premik v glavi in srcu sem potrebovala veliko globlji smisel in tega sva z možem našla v Teologiji telesa.Za premik v glavi in srcu sem potrebovala veliko globlji smisel in tega sva z možem našla v Teologiji telesa. Ko bi takrat vedela, kar veva zdaj ... bi sprejemala drugačne odločitve

Vsekakor sama pravila niso slaba, vendar najstniki zahtevajo več.

Odzvala sem se povabilu Nataše Ličen za Dijaško oddajo, kjer sva govorili o oblačenju, o manipulaciji medijev, o vplivu očeta na hčerko ... šli pa sva še malo globlje, spregovorili o dostojanstvu, ki nam ga Bog daje, o nagajivih hormonih, o tem, kaj je sram, in o tem, kdo je v resnici vreden mojega telesa. 

Vabljeni k poslušanju!

http://audio.ognjisce.si/oddaje/Dijaska_oddaja (oddaja 17. 7. 2014)

 

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor