Najboljše poročno darilo

Mica Škoberne
Sreda, 6. junij 2012, 5:22
Image
p darilo

Smo sredi poročne sezone, ko se nam na marsikatero prihajajočo soboto obeta udeležba na poroki kakega nam ljubega para. S tem pa tudi vprašanje, kaj jima ob tej priložnosti podariti …

Vprašanje obdarovanja ob poroki pari sicer rešujejo na različne načine – s pomočjo knjige želja v določeni trgovini, s spletnimi seznami, koordinatorji, z željo po zgolj denarnih darovih ali celo z odpovedjo darilom.  

Ne glede na to, kakšen način obdarovanja si je par izbral, pa jim vedno lahko podarite najdragocenejše, kar morete – vašo podporo.

Morda bo celo duhovnik v svoji poročni pridigi, če gre za cerkveno poroko, svate opozoril na pomen njihove podpore paru, ki je posebej pomembna v ranljivih prvih letih zakona. Sliši se lepo, glave v klopeh bodo morda ob tem nezavedno prikimavale. Malce težje pa se je domisliti povsem konkretnih načinov, kako par zares podpreti. In kako podporo ohranjati tudi potem, ko spomin na lep poročni dan že malce zbledi …

Začne se na poroki …

Dober prvi korak je že to, da se poroke, na katero smo povabljeni, udeležimo. Večina parov se še dolgo po tem spominja, kdo vse je prišel na njuno poroko. Navzočnost naših povabljenih razumemo kot znamenje podpore, še posebej, če so prišli od daleč, z majhnimi otroki, kljub prezaposlenosti …

A ni dovolj, samo, da smo tam. Bodimo tam zares, aktivno in z vsem srcem. Sodelujmo na vse možne načine, da bosta ženin in nevesta čutila, da smo zares tam zanju in zaradi njiju, ker se iskreno veselimo z njima in ker nam je njuna ljubezen in zaveza pomembna. Te drobne oblike podpore vključujejo vse od sodelovanja v programu, igrah, pesmih, sprejemanja tudi tega, kar morda ne teče gladko ali v skladu z našimi pričakovanji, v skrbi za njuno dobro počutje in vzdušje med svati, pa do tega, da ne zamujamo, godrnjamo ali razpravljamo, kako nevestina obleka res ne sede najbolje k njeni polti ali ženinovi kravati. Verujoči lahko par skozi obred in celoten dan podpiramo tudi s svojo tiho molitvijo.  

Na poroki se tudi lahko igrate igro, s katero si svatje med seboj razdelijo najrazličnejše naloge, s katermi boste v prvem letu razveseljevali in podpirali par (obisk, piknik, kosilo, izlet ...).

Nadaljuje z darili …

Poskusite tudi z darilom izraziti nekaj, kar izraža vašo resnično željo za ta par - na primer: modrost, igrivost, predanost, humor, nežnost ... Morda vam uspe v darilo vključiti sporočilo o močnem duhovnem pomenu njune zaveze. Bodite ustvarjalni in vložitev v razmislek o darilu in v njegovo pripravo nekaj truda, časa in misli na par, ki se poroča. Če si par želi in potrebuje predvsem konkretne stvari za svoj dom, lahko paličnemu mešalniku ali sesalcu vedno priložite še drobno (lahko doma izdelano) simbolno darilce. Če niste posebej ročno spretni, lahko natisnete in uokvirite njuno poročno berilo ali kako fotografijo, pesem, misel, ki nosi posebno sporočilo. Namesto otipljivega darila pa jima lahko podarite tudi kako posebno doživetje ali vašo pomoč, sodelovanje v kaki pomembnejši stvari. Lahko jima pripravite posebno presenečenje v dneh ali tednih, ki bodo sledili poroki, na poročni dan pa jima podajte samo skrivnostno napoved, ki bo v njima zasejala radovednost.

V letu po poroki …

Ostanite v stiku! Če živita blizu vas, ju povabite na večerjo ali kosilo, sicer ju kaj pokličite ali jima pišite. Z rednimi stiki boste tudi lahko začutili, če bi se med njima začele kopičiti težave, in ju boste lahko spodbujali in opogumljali.      

Včasih moža ali žena ali oba potrebujeta tudi potrditev, da so drobne težave in tudi bolečine, ki jih povzroča rast v zakonu, precej običajna stvar. Poslušanje, sočutno uho je lahko veliko darilo. Če pa so težave resnejše, ju pomagajte usmeriti k drugim oblikam pomoči, npr. k zakonskemu terapevtu.

Posredujte jima lahko zanimive članke (lahko z našega portala ali iz revij, časopisov), vsebine, knjige o odnosih, zakonu. Morda bo v nekem trenutno ravno to natanko to, kar potrebujeta.

Spomnite se njune obletnice poroke in jima čestitajte, naj vam to preide v navado. Za par lahko redno molite, vse leto.

V naslednjih letih …

Glede na to, da se večina ločitev zgodi v prvih letih zakona, je vztrajna podpora mladim parom velikega pomena. Še posebej, ker se jima bodo v teh letih zelo verjetno dogajale večje spremembe – rojstvo otrok, selitve, menjave služb … Celo pozitivne stvari lahko predstavljajo stres za zakon. Čeprav je spomin na poroko že precej zbledel, pa lahko šele tu zares pride do izraza vaše najboljše poročno darilo – resnična podpora!    

Nekaj nasvetov:

- Ponudite se, da jima občasno popazite otroke, da si bosta vzela čas za zmenek.

- Spodbudite ju k vključitvi v zakonsko skupino; če ne vesta, kako jo najti, jima pomagajte z iskanjem informacij. Če je mož do tega bolj zadržan, mu bo morda v pomoč kak moški pogovor, spodbuda.

- Spodbudite ju, da se udeležita kakega programa, dogodka, vikenda, oddiha, duhovnih vaj za pare. Posredujte jima vsako zanimivo informacijo o tem ali jima morda celo podarite bon za udeležbo. Delite svoje dobre izkušnje s tovrstnimi spodbudami za zakonce.

- Knjige z dobro, spodbudno, izobraževalno, navdihujočo vsebino na temo odnosa ali starševstva so lahko zelo lepo darilo.  

- Skupno druženje v vseh oblikah je vedno lahko priložnost za spodbudo, rast, pogovor, preverjanje, podporo ... 

 

Prirejeno po: foryourmarriage.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid