Na pomoč, moji otroci so kar naprej bolni!

Lucija Čakš
Ponedeljek, 7. september 2015, 16:00
Image
bolan otrok

Jesenski hlad se bliža. Čas, ko bodo moji otroci spet kar naprej bolni.

A kako to vem? Pač, ker po preboleni prvi jesenski virozi, taki krepko nad 39°, in nato dveh dneh premora, zdaj prebolevamo vnetje bezgavk. Pa se ne hlad ne vrtec še niti nista prav začela.

Saj ne pravim, da je nujno kriv le vrtec, a le jaz tudi nisem. Že sama sebi grem na živce s preverjanjem, ali jima je dovolj toplo in naročanjem, naj si obujeta copate. Skrbim tudi, da se ne nalezeta drug od drugega (1- in 3-letniku ni ravno samoumevno, da si ne kihata in kašljata v obraz in ne menjata zobnih ščetk). Ob vsej splošni skrbi za čil imunski sistem res ni prijetno slišati, kako si »spet prehladila otroka«.

Drage mame, ki občutka »joj-pa-ne-da-imamo-spet-vročino« ne poznate – srečne ste! In jaz sem srečna za vas. Ker sem bila nekoč v klubu mamic večno zdravih otrok in se čudila, kako je možno, da so nekateri otroci stalno bolni. In bilo je čudovito!

Kaj vse mora znati mama bolnega otroka!

Včasih se počutim kot medicinska sestra, ko zjutraj najprej z nosnim aspiratorjem potegnem hektolitre smrklja iz mikroskopskega noska, nalijem notri podobno količino fiziološke raztopine, izmerim temperaturo, pošpricam grlo s propolisovim pršilom, oblečem otroka v mehka, topla, a zračna oblačila, mu v ravno prav topel čaj (s čebulnim medom in smrekovimi vršički) zamešam probiotik in ga po zajtrku (v katerega sem po najboljših močeh poskrila vitamine in antioksidante) priklopim na inhalator. Del procesa nato ponovim še nekajkrat čez dan, v celoti pa zvečer.

aspirator

Včasih se počutim kot medicinska sestra ...

Vmes pa brišem zelene svečke in mažem noska, pordela od robcev. Pa polagam termofor in čebulne obkladke na pljuča. In kadar otrok noče sodelovati, vse zapakiram v pravljico ali igro ali le učinkovito preusmerjam pozornost.

Pri trebušni virozi je drugače, a podobno naporno: preoblačenje postelje (najraje ponoči), brisanje tal, ust, rok, razkuževanje školjke, kljuk, rok, pranje na visokih temperaturah, likanje, zračenje spalnice, ko gre otrok za nekaj minut v drugo sobo, pripravljanje soljenih izotoničnih napitkov in serviranje po požirkih … Tak in še daljši seznam ima čisto vsaka bolezen.

Bolezen najbolj boli mamino srce

Vedno mi je zelo hudo, ko se otrok počuti slabo, ga boli, težko diha, samo leži ... Ker ne more v polnosti izkoristiti dneva.

Vedno mi je tudi zelo hudo, ker se otrok počuti slabo, ga boli, težko diha, samo leži, skratka – ker ne more izkoristiti dneva s polnimi močmi. In ko sta naša otroka po dveh dneh vročine že boljša, ne pa še čisto zdrava, je treba namisliti milijone aktivnosti, ki bi ju zamotile, hkrati pa ob njih ne bi norela.

Med tem sosedovi otroci zdravi in razigrani skačejo okoli naše svoje hiše, zvonijo in sprašujejo, zakaj se ne prideta ven igrat z njimi. Onadva pa preznojena pritečeta, se prestopata na prepihu med vrati in me s tistimi lepimi očmi goreče prosita, ali gresta lahko samo za pet minut ven. Kateri mami se ne bi trgalo srce? Seveda se še za tistih 15 minut risank, ki jima jih privoščim (da vmes vsaj kakšno reč postorim v miru), žrem in si očitam, da bi ju gotovo lahko zamotila in zaposlila drugače.

Skratka … Saj dobro vem, da se čisto preveč obremenjujem. Da bi zbolela tudi, če ju ne bi toliko pazila. Pa tudi, če bi ju še bolj. In vem tudi, da bosta ozdravela, pa če bom skakala naokrog s fiziološko in probiotiki in čajem, ali pa če ne. Ampak dejstvo je, da je vse toliko enostavneje, ko sta zdrava, da bi mi včasih čisto prav prišla kaka čarobna palica, s katero bi nam primahala zdravje. Gotovo nisem edina. Mi jo kdo podari?

P. S.: Vsaj ena dobra stran teh nenehnih bolezni je pa le: Postala sem resnično hvaležna vsakemu, ki nam ob rojstnih dnevih, obletnicah, novem letu ali drugih praznikih zaželi veliko zdravja.

Foto: holidaycarnival.net, mom.me

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.