Na kateri stopnji v zakonu sta?

Mica Škoberne
Ponedeljek, 21. maj 2012, 0:34
Image
parci

Zakonski odnos gre skozi vsaj štiri faze, ki se lahko skozi čas ponavljajo. Na kateri sta trenutno vidva? Sprejmita njene izzive in naredita korak naprej!

Po ugotovitvah strokovnjakov gre življenje para skozi vsaj štiri različne stopnje razvoja. Vsaka stopnja s seboj prinaša tako edinstvene priložnosti za učenje in blagoslov kot tudi izzive in ovire.

Napredovanje skozi te stopnje naj bi bilo ciklično, kar pomeni, da lahko gre par skozi te stopnje večkrat v svojem skupnem življenju – vsakokrat z globljim uvidom v to, kaj ju je ponovno pripeljalo do iste stopnje.

Včasih zakonci te stopnje doživljajo kot nove začetke zakona. Pari pa se skozi stopnje premikajo različno hitro. Nedokončanje nalog ene stopnje lahko zavira napredovanje in razvoj v poznejših stopnjah.

Dr. Paul R. Gibin, zakonski in družinski terapevt iz Loyola University v Chicagu takole opisuje značilnosti posameznih stopenj, pri vsaki pa nakaže tudi njeno duhovno razsežnost:

Prva stopnja: romatika, strast, odpiranje in obeti  

V začetku odnosa partnerja pogosto komunicirata brez vsakega napora in nadvse obširno. Zdi se, kot da intuitivno zaznavata potrebe in želje drug drugega in naredita vse (gresta preko sebe), da bi drugega razveselila in presenetila. Razvije se močan občutek o »midva«. Njune individualne razlike so skoraj neopazne, partnerja sta zelo odprta in sprejemajoča. Veselje, vznemirjenje, sreča in upanje so vseprisotni. Oba partnerja kažeta in v sebi prebujata najboljše, kar premoreta in sta. Zdi se, da se pred njima odpira vse življenje, ki veliko obeta. To je čas skupnih sanj in romantike. Ta čas si je potrebno zapomniti in spomin nanj negovati.

Molitev para v tem času pogosto zaznamuje zahvaljevanje in slavljenje. Bog se zdi zelo blizu in odziven.  

Druga stopnja: umiritev in soočenje z resničnostjo

Intenzivnosti prve stopnje neizogibno sledi vstop v običajnost in rutino. V idealni situaciji par na tej stopnji poglobi svoje veščine komuniciranja. Učita se razumeti in izraziti svoje potrebe, želje, občutke. Učita se iskrenosti in ranljivosti ter aktivnega poslušanja. Začneta se zavedati razlik, k jih prej nista opazila, in razvijata strategije za soočanje z njimi. Par se uči sklepanja kompromisov, pogajanja in prilagajanja.

V molitvi iščeta jasnost glede njunega dogaja v srcih in v mislih. Nekaterim parom se Bog na tej stopnji ne zdi posebej blizu, nekateri drugi ga doživljajo bolj intenzivno.

Tretja stopnja: upor in merjenje moči

Zakonca ne moreta vedno živeti v skladu s pričakovanji drugega. Slej ko prej drug drugega razočarata in nehote ranita. Na tej stopnji se začneta zelo jasno zavedati medsebojnih razlik in lahko začneta uporabljati strategije nadzora, da bi ponovno vzpostavila želeno ravnotežje. Merjenje moči je zelo običajno. Obtoževanje, obsojanje, kritika in obrambna drža so zelo verjetne posledice. V odnos vstopita strah in tesnoba. Razmišljanje para se lahko zoži na skrajna nasprotja to/ono, prav/narobe, dobro/slabo.

V idealnem primeru se pari na tej stopnji učijo odpuščanja in prilagajanja. Učita se, kako se konstruktivno soočiti z jezo in ranjenostjo. Skupnost, ki ju pri tem podpira, postane še posebej pomembna.

To je tudi čas, ko na površje pride individualnost in neodvisnost. Medtem, ko je v zgodnji fazi odnosa vladal močan občutek o »nama«, morata partnerja na tej ravni najti načine, kako spoštovati tudi avtonomijo in ločenost. Učita se, kako biti dva posameznika v sicer predanem odnosu.

Molitev para pogosto zaznamujejo prošnje in spontano tarnanje. Bog se lahko zdi oddaljen in neodziven ali pa precej navzoč.

Četrta stopnja: odkritje, sprava in nov začetek

Pari se skozi prejšnjo stopnjo prebijejo s pomočjo poglobljene komunikacije, iskrenosti in zaupanja. V idealni situaciji odkrijeta in ustvarita novo občutje povezanosti. Bolje spoznata, v čem sta močna in v čem ranljiva. Naučita se prepoznati in ubesediti svoje strahove, namesto, da iz njih zgolj delujeta. Odpovesta se obsojanju in valjenju krivde na partnerja; svoje pritožbe prevajata v želje po spremembah. Namesto konfliktne strategije, ki proizvaja zmagovalca in poraženca, se preusmerita v strategijo, pri kateri je cilj zmaga obeh.

Partnerja vidita druge drugega v novi luči, s talenti in napakami vred. Povečata se sposobnost vživljanja v drugega in sočutje. Naučita se ceniti in spoštovati drug drugega na povsem nove načine; drug drugega ne jemljeta za samoumevnega. Najdeta novo ravnotežje med biti ločen in biti skupaj, med neodvisnostjo in intimnostjo. Začenjata razmišljati širše in bolj vključujoče. V odnos se vrneta novo upanje in zagon.

Molitev se usmeri v hvaležnost in zahvaljevanje, par pogosto napreduje k bolj iskrenemu in zrelemu odnosu z Bogom.

Dodatni izzivi in stopnje      

Mnogi pari se srečajo s še dodatnimi stopnjami v življenjskem ciklu, ki vsaka posebej prinese še dodatne priložnosti in izzive. Tako kot zakon bo tudi ustvarjanje družine iz partnerjev izvabilo najboljše in najslabše, darove in omejitve starševske vloge. V tem je še ena od priložnosti za učenje sodelovanja in usklajenega delovanja, soočanja z razlikami in konflikti ter jemanja časa za premislek in odločitev. Starševstvo je duhovno potovanje, ki ne pomeni samo rasti otrok ampak tudi rast staršev. Tako kot zakon prinaša tudi to številne priložnosti za predajanje in »umiranje sebi«, za spuščanje iz rok in poslavljanje.

Drugi izzivi življenjskega cikla so lahko bolezni, brezposelnost in finančne težave, upokojitev in smrt partnerja. Mnogi pari morajo skrbeti za starejšo generacijo, medtem ko še spravljajo v svet mlajšo.

Za rast na zakonskem popotovanju skozi življenje sta potrebni odprtost in prožnost. Za verne zakonce to pomeni tudi odpiranje oči za delovanje Svetega Duha. Sodobna kultura želi jasne odgovore in gotovost; vera pa zahteva zaupanje in prepuščanje. Povabilo na zakonsko potovanje in viri za preživetje na njem prihajajo od Boga. On daje dovolj jasnosti, da vidimo naslednje korake, tudi če ne vidimo celotne poti in tega, kam nas vodi.

Vir: foryourmarriage.org

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.