Moški vse bolj cenijo inteligenco, ženske lepoto

Torek, 13. november 2012, 21:57
Image
pametna
Nekoč je iskanje partnerja vodila potreba po preživetju. Danes pa moške vse bolj privlači inteligentnost ženske in ne samo njena lepota, ženske pa lepota moškega pred njegovim imetjem …

Da so se vrednote, ki jih danes iščemo pri drugem partnerju, zelo spremenile v primerjavi s preteklostjo, je potrdila tudi nova študije iz Velike Britanije, ki pravi, da moški pri svoji izbranki vedno pogosteje cenijo inteligentnost in dober značaj, kot pa lepo podobo.

Svoj čas je pri izbiri partnerke igrala ključno vlogo njena sposobnost biti dobra gospodinja, kuharica in njen videz, pri izbiri partnerja pa njegovo imetje, ki je omogočilo preživetje in rešitev iz stiske.

V zahodnem svetu pa že lepo obdobje doživljamo spremembe. To je čas, ko le redko kdo trepeta za najosnovnejši obstoj in je čas, ko so ženske veliko bolj samostojne in finančno avtonomne. Zato so se vrednote, ki jih iščemo in potrebujemo drug pri drugem, spremenile.

Temeljna sprememba vrednot

V študiji so 12.000 ljudi iz več kot 30 držav povprašali o lastnostih, ki jih najbolj cenijo pri potencialnem partnerju, pri vrednotenju izsledkov pa so upoštevali tudi položaj na področju enakosti spolov v državi.

Nekoč je bilo za žensko nujno, da se je omožila s premožnejšim možem, če je le želela izstopiti iz sveta velike revščine in majhnih socialnih možnosti. Sedaj pa so ženske veliko bolj pozorne na lepoto moškega kot zgolj na njegovo premoženje.

Za moškega pa je bilo ključno, da si je priskrbel potomstvo in dedovanje, lepota ženske naj bi pričala o njenem zdravju in plodnosti.

Medtem ko v zahodni družbi že kar nekaj časa moški ne postavljajo več na prvo mesto lepote ženske in njene sposobnosti gospodinjenja, pa to ne velja za države, kjer je razlika v vrednotenju med spoloma še zelo močna.

Po mnenju dr. Marcela Zentnerja, psiholog na Univerzi York, tudi v zahodni kulturi ne moremo govoriti o popolnem obratu h kulturi, v kateri so moški »trofeje«, ženske pa »hraniteljice«. Vendar je opazna temeljna in ključna sprememba vrednot.

Sam pravi: »Tradicionalno ženske cenijo socialno preskrbljene moške, ki bodo imeli sposobnost vlagati dohodke v družino in otroke. Študija pa je pokazala, da v zadnjem času v očeh žensk ta prednost upada, pomembnejši pa postaja njegov videz«.

»Ta odkritja nasprotujeju teoriji nekaterih evolucijskih psihologov, ki trdijo, da so razlike med tem, kar pri partnerju išče ženska in kar moški, določene z nekaterimi prilagoditvami moških in ženskih možganov. Študija nakazuje, da se z večanjem stopnje socialne enakosti obeh spolov spreminja tudi način, kako razmišljamo o drugem spolu,« še dodaja dr. Zentner.

Z nekoliko humorja so avtorji pripomnili, da »si moški lahko oddahnejo, ker finančna oskrba ni več v celoti odvisna od njih, naj pa postanejo bolj pozorni na svoj izgled.«

Vedno več moških prepoznava vlogo očetovstva ...

Raziskave so v začetku letošnjega leta pokazale, da se je v zadnjih 15 letih v Veliki Britaniji potrojilo število moških, ki ostajajo doma. Nekoliko zaskrbljujoč pa je podatek Britanskega urada za nacionalno statistiko, ki kaže, da je bilo lansko leto kar 62.000 moških »gospodarsko neaktivnih«, medtem ko so njihove partnerke hodile na delo. Leta 1996 je bilo takih 21.000.

Neka druga raziskava pa kaže, da je v VB že 1,4 milijone moških, ki so kot svojo glavno »kariero« izbrali vzgojo svojih otrok, kar je spodbudno za vnovično »rojstvo očetov«.

Vir: dailymail.co.uk

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.