Moje telo je samo moje ali kako zavarovati otroka pred zlorabami

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Petek, 10. marec 2017, 5:41
Image
roki
Ko otroka učite o avtonomiji telesa, ga ne učite le o tem, da je njegovo telo nekaj, kar pripada le njemu, pač pa mu pomagate, da se zna zaščititi pred zlorabo.

Nekaj nasvetov, kako začeti:

1. Moje telo je moje telo

Otroka naučite, da je povsem OK, če reče ne, ko ne želi dotika – pa naj bo to objem ali poljub maminih prijateljic, očetovih sodelavcev, sosedov, razširjene družine ali tujcev.

Starši moramo že od malih nog otroka učiti o osebnih mejah, pa čeprav na račun užaljenosti prijateljev ali družine ob zavrnitvi dotika. Odraslim lahko na primeren način razložite, da otrok dotika ne želi.

Otroka pa lahko spodbudite, da osebo pozdravi na »varen« način: rokovanje, daj petko ...

Več o tem si lahko preberete tukaj.

2. Ustvarite varno okolje

Otroku pomagajte, da poišče 3 do 5 odraslih oseb, ki jim zaupa in ob katerih se počuti prijetno.

K njim naj se zateče, ko se znajde v zadregi ali težavah, saj jim lahko zaupa, da ga bodo vzeli resno in se nanj odzvali ljubeče in spoštljivo. Te osebe naj izbere on in ne vi. Zaupajte njegovemu instinktu.

3. Opozorilni znaki

Otroka naučite prepoznati znake, ki mu sporočajo, kdaj nekaj ni OK. Če začuti katerega od teh znakov, mora čim prej o tem spregovoriti vam ali kateri od oseb, ki jih je izbral za zaupne osebe.

Ko se ne počutimo varne, nam telo to sporoča na naslednje načine: potenje po čelu, hitro bitje srca, bolečine v trebuhu, tresenje po telesu, negotove noge, tiščanje na WC, potenje dlani, kurja polt, jok, strah ...

4. Razložite intimne dele

Otroku razložite, da se nihče nima pravice dotikati njegovega telesa po intimnih delih ali mu kazati slike intimnih delov. Če se kaj takega zgodi, morajo odločno reči “NE!” ali “NEHAJ!” In o tem takoj spregovoriti osebi, ki ji zaupajo.

Ko govorite o intimnih delih, uporabite prave izraze zanje, saj s tem otroku sporočate, da so to pomembni deli njegovega telesa in se mu jih ni treba sramovati.

5. Skrivnosti

Pogovorite se z otrokom o tem, kaj so skrivnosti in kdaj jih »smemo« imeti. Če ga nekdo prosi, naj nekaj ostane skrivnost, pa se sam ob tem počuti nelagodno, potem naj o tem takoj spregovori.

Foto: wallpaperup.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.