Moj največji korak

Petek, 19. december 2014, 5:20
Image
podoba

Nedavno sem na eni izmed naših radijskih postaj zasledila oglas za nagrado igro, pri kateri so morali poslušalci odgovoriti na vprašanje: »Kateri je bil tvoj največji korak v življenju?« Nagrada za najbolj izvirne odgovore je bila precej mamljiva, odziv poslušalcev precejšen, odgovori pa žal marsikdaj »prazni«.

Mladi si v življenju želimo čimprejšnje gotovosti in materialne neodvisnosti, zato se veliko naših dejanj, načrtov in razmišljanj vrti ravno okoli denarja. Končati faks, dobiti najboljšo službo, kupiti lastno stanovanje, postati vodilna oseba v podjetju, itd. Naše glave so polne različnih želja, načrtov in »korakov«, za katere menimo, da nas bodo osrečili. Pa vendar, je res tako? Je naš največji korak v življenju povezan zgolj s tem, da si pridobimo čim več materialnih sredstev?

Menim, da največji korak naredimo takrat, ko zmoremo narediti, popraviti ali sprejeti nekaj, kar nas resnično bremeni. Morda odpustiti staršem, družini, fantu/punci ter bližnjim ljudem za dejanja, ki so nas prizadela in ranila, opustiti tvegano vedenje (uživanje drog) ali pa sprejeti svoje telo.

Izziv: sprejeti svoje telo 

Menim, da največji korak naredimo takrat, ko zmoremo narediti, popraviti ali sprejeti nekaj, kar nas resnično bremeni.Slednje je zlasti za dekleta v obdobju odraščanja precej težak izziv. Povsod kamorkoli se obrnemo lahko vidimo fotografije iz katerih se nam smehljajo podobe popolnih žensk. Mnogo mladostnic že na jutranji poti v šolo opazi reklamne panoje in se v sebi primerja z osebami, ki so na fotografijah.

Zavedanje, da njihova koža ni brez napak, noge tako vitke, zobje tako bleščeče beli, itd. kot pri ženskah na fotografijah, mnoge najstnice zelo bremeni. V času odraščanja si namreč iščejo svoje »mesto« v družbi ter hrepenijo po potrditvi s strani okolice. Želijo si biti ljubljene in sprejete. Fizični izgled je zanje zelo pomemben, zato jih lahko telesne spremembe, ki se pojavijo v puberteti (pospešena telesna rast, pridobitev oblin, težave s kožo), lahko še dodatno bremenijo ter v njih vzbudijo občutke manjvrednosti.

V najstniških letih je sprejetje lastnega telesa resnično težka naloga, vendar se je potrebno zavedati, da so tudi dekleta, ki se nam smehljajo z reklamnih letakov povsem običajne ženske, ki v resničnem življenju niso videti tako »dih jemajoče« kot na fotografijah. Ob pogledu na pano ob cesti, reklamno fotografijo na spletni strani, naslovnico priljubljene revije, le malo deklet pomisli na to, da so osebam, ki se nam tako prikupno smehljajo, v postopku računalniške obdelave podaljšali lase, izbrisali vse nepravilnosti iz kože, zgostili trepalnice, zožali pas, itd.

Ustvarjanje namesto trpinčenja 

Resnično, nihče izmed nas ni popoln in vsakdo si želi kaj »popraviti« na sebi. Pomembno pa je, da se sprejmeš takšnega, kakršen si, saj si namreč prav tak enkraten.

Dejstvo, da zmoreš narediti nekaj unikatnega, svojega in neponovljivega, ti bo vlilo samozavest, ki jo v času odraščanja vsekakor potrebuješ.Morda ti bo pri tem koristil pogovor z osebo, ki se je v najstniških letih prav tako »borila« s sprejemanjem lastnega telesa. Iskren pogovor z nekom, ki razume tvoje občutke in željo po sprejetosti ti bo vsekakor koristil.

Namesto trpinčenja telesa z različnimi strogimi dietami, ki tvojemu telesu ne koristijo, temveč zgolj škodijo, se raje posveti športni aktivnosti, ki te veseli in pri kateri boš lahko vztrajal/a. Občutek, da zmoreš (npr: preteči določeno razdalijo), ti bo vlil zaupanje v lastno telo, istočasno pa boš doživel enkraten občutek sproščanja endorfinov.

V sebi lahko odkriješ in izkoristiš »skrite talente«, ki so bili do sedaj zakopani (npr: smisel za izdelovanje oblačil ali nakita, izvajanje glasbe, pisanje, itd.). Dejstvo, da zmoreš narediti nekaj unikatnega, svojega in neponovljivega, ti bo vlilo samozavest, ki jo v času odraščanja vsekakor potrebuješ.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor